Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderzoek: 2 op 3 Nederlanders verwachten thuisbatterij te kopen

Uit onderzoek van Zonneplan (in samenwerking met Panel Inzicht) blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders verwachten om uiteindelijk een thuisbatterij te kopen. Belangrijke factoren hierbij zijn de terugverdientijd van zo’n thuisaccu en de aan- of afwezigheid van zonnepanelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste resultaten uit het onderzoek op een rij.

Lees meer:
Zonneplan onderzoek thuisbatterijen
Voor wie is een thuisbatterij nu interessant?

 

Zonneplan onderzoek: welke resultaten?

Tijdens het onderzoek van Zonneplan zijn in totaal 2.000 Nederlanders bevraagd. Hieruit bleek dat ruim 2 op de 3 Nederlanders verwachten om een thuisaccu te kopen. Zo wil 25% van de deelnemers dit binnen 1 à 10 jaar doen, terwijl 40% nog niet zeker is wanneer. Daarnaast waren er nog meer belangrijke conclusies. Een kort overzicht van de voornaamste resultaten:

  • Terugverdientijd: een belangrijke factor voor de deelnemers was hoe lang ze nodig zouden hebben om de investering terug te verdienen. 34% gaf aan een thuisbatterij te overwegen bij een terugverdientijd van 1 à 5 jaar, 28% bij 6 à 10 jaar en 31% was nog niet zeker.
  • Wel of geen zonnepanelen: 31% van Nederlanders met zonnepanelen gaf aan een thuisbatterij te willen binnen 1 à 5 jaar. Bij deelnemers zonder zonnepanelen was dit maar 9%. Daarnaast wil 42% van de groep zonder zonnepanelen geen thuisaccu, van de groep met zonnepanelen was dit slechts 15%. Logisch ook, want een thuisbatterij is pas interessant i.c.m. zonnepanelen.
  • Thuisaccu nog duur: een thuisbatterij is niet goedkoop. Veel van de deelnemers aan het onderzoek overwegen een thuisaccu pas bij een terugverdientijd van 1 à 5 jaar en dit is nu nog niet mogelijk. De gemiddelde terugverdientijd is momenteel 10 à 14 jaar. Wel is de verwachting dat thuisbatterijen rendabeler zullen worden door dalende prijzen, stijgende kwaliteit, subsidies, …

thuisbatterij onderzoek

 

Voor wie is een thuisbatterij nu interessant?

Hoe rendabel zijn thuisbatterijen nu? Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Een kort overzicht:

 

1. Woningeigenaren met zonnepanelen

Zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd tussen 2025 en 2031, zullen eigenaren van zonnepanelen iets anders moeten doen met hun overtollige groene stroom. Het bedrag dat je nu nog ontvangt voor teruggeleverde stroom wordt namelijk steeds lager. Een thuisbatterij is op termijn dus steeds waardevoller, aangezien eigen verbruik en opslag vanaf 2031 de norm zullen zijn.

 

2. Woningeigenaren met dynamisch energiecontract

Op dit moment is een thuisbatterij ook interessanter voor mensen met een dynamisch energiecontract. Hierbij verschillen stroomprijzen per uur. Heb je een thuisbatterij? Dan kan je met het oog op de salderingsregeling op het goedkoopste uur opladen en op het duurste uur stroom uit je accu gebruiken.

Voorbeeld: met een thuisaccu van 5 kWh kan je jaarlijks € 500 besparen via een dynamisch energiecontract. Zo zou je een gemiddelde terugverdientijd van 6 à 10 jaar krijgen.

 

CONCLUSIE: thuisbatterij nu of later kopen?

De terugverdientijd van een thuisbatterij is nu nog niet optimaal, maar dat zal de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Prijzen dalen jaar op jaar en verschillende partijen proberen al enige tijd om een subsidie te realiseren. Daarnaast wordt de salderingsregeling afgebouwd tussen 2025 à 2031 en zal eigen verbruik en opslag steeds belangrijker zijn.

BELANGRIJK: wil je zo snel mogelijk onafhankelijker worden van netstroom? Heb je een dynamisch energiecontract, …? Dan kan je nu al een kwalitatieve thuisbatterij kopen voor bij je zonnepanelen. Ontvang gericht advies en prijzen op maat via onze gratis offerteservice.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs