Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij zelf plaatsen

De hele dag profiteren van de groene stroom van je zonnepanelen? Dat kan met een thuisbatterij. Maar mag je een thuisbatterij zelf plaatsen of laat je dit beter over aan een erkende installateur? In dit artikel lees je alles over de plaatsing, wat je nodig hebt voor een complete thuisbatterij installatie en hoeveel dit je ongeveer zou kosten.

Ga snel naar:
Hoe thuisbatterij zelf plaatsen?
Kosten thuisbatterij zelf installeren
Belangrijke aandachtspunten
Thuisbatterij zelf plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Mag je een thuisbatterij zelf plaatsen?

Een thuisbatterij mag je zelf plaatsen, al heb je wel een uitgebreide kennis nodig qua elektrotechniek. Daarnaast mag nieuwe bedrading alleen worden gelegd door een erkende elektricien. Meestal is het dus af te raden en kies je beter voor een erkende vakman. Wil je toch zelf aan de slag? Dan moet je rekening houden met de volgende onderdelen van een thuisbatterij installatie:

 • Thuisbatterij: er zijn vele uitvoeringen van thuisbatterijen op de markt. Zo kies je best voor een thuisaccu die perfect is afgestemd op jouw stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Ook het aantal laadcycli is een cruciale factor om rekening mee te houden.
 • Bidirectionele omvormer: doorgaans heb je al zonnepanelen als je een thuisbatterij laat plaatsen, maar je kan ze niet zomaar aan elkaar verbinden. Hiervoor heb je een bidirectionele omvormer nodig. Deze regelt het tweerichtingsverkeer van stroom tussen de accu, je zonnepanelen en het elektriciteitsnet.
 • Zonnepanelen: zonder zonnepanelen is een thuisaccu minder rendabel. Zonnepanelen wekken over het verloop van de dag groene stroom op, die je slechts deels meteen gebruikt. Met een thuisbatterij sla je de overtollige, ongebruikte stroom op en gebruik je die ’s avonds en ’s nachts.

Op zoek naar de beste thuisbatterij installatie voor jouw woonsituatie? Vraag advies aan een erkende installateur actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

thuisbatterij zelf plaatsen

 

Hoe thuisbatterij zelf plaatsen?

Wil je zelf je thuisbatterij installeren? Dan is het goed om te weten hoe een vakman te werk zou gaan. We zetten de belangrijkste stappen kort op een rij:

 1. Voorbereiding

  Als eerste is de locatie van belang. Voor een thuisbatterij heb je doorgaans een koele, droge ruimte nodig zoals een garage. En aangezien een thuisaccu vrij groot kan zijn, is het goed om hier minstens 1 m² aan ruimte voor vrij te maken. Ook kan je thuisbatterijen enkel aan een muur monteren als deze stevig genoeg is. Een thuisbatterij weegt al gauw 75 kg.

 2. Thuisbatterij aansluiten

  Voor een correcte werking sluit je eerst de omvormer en de thuisbatterij aan op de zekeringkast. Daarna installeer je een omschakelrelais, die ervoor zorgt dat je automatisch kan wisselen tussen stroom van de thuisbatterij en stroom van het net. Dit is belangrijk wanneer netspanning wegvalt of als er iets mis gaat in de accu. Tijdens de installatie zet je altijd de stroom uit om gevaar te beperken.

  LET OP: het aanleggen van nieuwe bedrading is gevaarlijk en mag je niet zelf doen. Aangezien er meestal nieuwe bedrading nodig is voor een thuisbatterij installatie, kies je doorgaans dus best voor een ervaren elektricien.

 3. Thuisbatterij programmeren

  Na de aansluiting van de thuisbatterij moet je deze nog programmeren. Rekening houdende met wanneer stroom het goedkoopst is in je regio, kan je bijvoorbeeld tijden voor opladen en ontladen instellen. Werkt jouw thuisbatterij met een mobiele app? Dan kan je hiermee ook de instellingen van de accu wijzigen.

 

Kosten thuisbatterij zelf installeren

Ga je zelf een thuisbatterij plaatsen? Dan spaar je arbeidskosten uit en betaal je alleen voor de materialen. Gemiddeld liggen de arbeidskosten voor het installeren van een thuisbatterij tussen de € 500 à 1.000. Aangezien de prijs van thuisbatterijen schommelt tussen € 4.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing), kan je uitgaan van de volgende richtprijzen als je het werk zélf verricht:

Opslagcapaciteit thuisbatterijGemiddelde prijs (excl. plaatsing)
3 kWh€ 3.000 - 3.500
8 kWh€ 4.000 - 7.000
14 kWh€ 9.000 - 9.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren prijzen per thuisbatterij, per merk, … Maak je graag de vergelijking met prijzen inclusief plaatsing? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Dan kan je achteraf zelf nog beslissen of je deze klus uitbesteedt of niet. Start je aanvraag hier.

 

zelf thuisbatterij plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je zelf een thuisbatterij wil installeren? Een kort overzicht:

 • Type thuisbatterij: naast de opslagcapaciteit, het specifieke merk, … is het soort thuisbatterij ook van belang. Zo kies je tussen lithium-ion, zoutwater, of loodzuur thuisbatterijen. Lithium-ion accu’s komen het meeste voor, met zoutwater batterijen als milieuvriendelijk alternatief. Loodzuur thuisbatterijen zijn daarentegen niet rendabel meer.
 • Combineren met zonnepanelen: een thuisbatterij installatie werkt pas optimaal als je deze combineert met zonnepanelen. Idealiter laat je je accu samen met je panelen plaatsen, maar een thuisbatterij achteraf installeren is ook perfect mogelijk.
 • Benodigde capaciteit: de vereiste opslagcapaciteit is afhankelijk van je energieverbruik en woonsituatie. Daarnaast is het vermogen van je zonnepanelen een goede indicatie van hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Zo heb je gemiddeld voor elke kWp aan stroomproductie 1 à 1,5 kWh aan capaciteit nodig.
 • Terugverdientijd: hoe snel je jouw investering terugverdient, hangt af van de totale kostprijs, het rendement van de thuisbatterij, … Daarnaast is je stroomverbruik ook van belang. Gemiddeld duurt het 10 à 14 jaar om een thuisaccu volledig terug te verdienen.

 

Welke thuisbatterij kies je best? Vraag het aan een vakman!

Weet je niet welke thuisbatterij je moet kiezen? Dan vraag je best advies aan een vakman. Een erkende installateur weet alles over thuisbatterij installaties en kan je gericht advies en prijzen op maat bieden op basis van jouw woonsituatie, wensen en budget. Vergelijk meerdere erkende vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

CONCLUSIE: thuisbatterij zelf plaatsen of vakman?

Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad is het doorgaans beter om een vakman in te schakelen voor het installeren van een thuisbatterij. Toch zijn er ook scenario’s waarbij dit niet nodig is. Hieronder een overzicht van beide opties:

 

OPTIE 1: thuisbatterij zelf plaatsen

Zelf een thuisbatterij installeren kan alleen als je veel kennis en praktijkervaring hebt op vlak van elektrotechniek. Zo bespaar je gemiddeld € 500 à 1.000 aan arbeidskosten. Moet er echter nieuwe bedrading worden gelegd? Dan is het verplicht om een elektricien te contacteren.

 

OPTIE 2: thuisbatterij laten installeren

Met een vakman geniet je altijd van een correcte én snelle plaatsing. Zo weet je dat de thuisbatterij optimaal werkt en ben je zelf geen uren kwijt aan de installatie. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:

 • Gericht advies: welk type thuisbatterij kies je best, hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig, … Een vakman geeft altijd gericht advies, van planning tot plaatsing.
 • Prijzen op maat: tijdens een eerste kennismakingsgesprek doet een vakman een inschatting van hoeveel een thuisbatterij installeren kost binnen jouw woonsituatie. Hierbij loont het om meerdere erkende vakmensen te vergelijken!
 • Hoogwaardige thuisbatterij: erkende installateurs werken alleen met kwaliteitsvolle merken. Zo ben je zeker van een lange levensduur van je batterij en een optimaal rendement.

 

Geld besparen = vakmensen vergelijken

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je thuisbatterij? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar kan je ook uitvoertermijnen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs