Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Levensduur thuisbatterij

Thuisbatterijen stijgen in populariteit. Door de torenhoge energieprijzen zijn ze steeds rendabeler en dankzij de grotere productie daalt de prijs. Bovendien staat de technologie niet stil en blijft de kwaliteit van deze batterijen stijgen. Maar hoelang gaat zo’n thuisaccu momenteel mee? In dit artikel ontdek je alles over de levensduur van een thuisbatterij!

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen levensduur thuisbatterij?
Hoe levensduur thuisbatterij verhogen?
Gemiddelde prijs thuisbatterij
Waarom thuisbatterij plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Gemiddelde levensduur thuisbatterij = 10 à 20 jaar

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee? De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is 10 à 20 jaar. En de gemiddelde terugverdientijd? Die bedraagt momenteel ongeveer 10 à 14 jaar, maar door de stijgende stroomprijzen blijft die wel verder zakken. Kortom, door de stijgende kwaliteit en dalende prijzen van thuisbatterijen in combinatie met de schommelende stroomtarieven is een thuisbatterij meer en meer een interessante investering!

Zeker zijn van een optimale levensduur van je thuisbatterij? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur. Hij informeert je over de mogelijkheden voor een batterij op jouw maat, de juiste opslagcapaciteit, de premie waarop je recht hebt, … Ontvang meteen advies op maat!

levensduur thuisbatterij

 

Welke factoren bepalen levensduur thuisbatterij?

De concurrentie tussen de fabrikanten van thuisbatterijen neemt toe. Daardoor stijgen ook de kwaliteit en de levensduur van zo’n thuisbatterij. Toch gaat niet elke thuisaccu even lang mee. Welke factoren beïnvloeden die precieze levensduur van een thuisaccu? Een kort overzicht:

 

1. Soort thuisbatterij

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen, elk met hun eigen kenmerken, prijs, … En dus ook met een verschillende levensduur. Loodzuur batterijen zijn de oudste technologie en gaan het minst lang mee: gemiddeld 8 à 10 jaar. Bij kwalitatieve lithium-ion batterijen mag je rekenen op een gemiddelde levensduur van 15 à 20 jaar en zoutwater batterijen spannen de kroon met een levensduur van gemiddeld 20 jaar.

 

2. Aantal laadcycli

De beste indicator voor de levensduur van een thuisbatterij is het aantal laadcycli. In een notendop: hoe hoger het aantal keer dat een accu kan op- en ontladen, hoe langer de batterij meegaat. Goedkopere batterijen kunnen bv. slechts 1.000 cycli doen, tegenover 5.000 tot wel 10.000 cycli bij kwalitatievere batterijen. Let op: aan die langere levensduur hangt ook wel een hoger prijskaartje vast.

 

3. Opslagcapaciteit

Naast het aantal laadcycli kijk je beter ook goed naar de hoeveelheid stroom die een thuisbatterij kan opslaan. Hoe groter die opslagcapaciteit, hoe minder laadcyli zo’n accu namelijk moet doorlopen. En dat is dan weer bevorderlijk voor een langere levensduur. Bovendien ligt de kost per opgeslagen kWh aan stroom ook lager bij batterijen met een grotere opslag.

TIP: een thuisbatterij installateur berekent voor jou altijd de meest aangewezen opslagcapaciteit. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Ontvang gratis advies op maat!

 

4. Volledig op- en ontladen

Bij een lithium-ion thuisbatterij en zeker bij loodzuur batterijen kan het volledig op- en ontladen leiden tot capaciteitsverlies. Ontlaad je zulke batterijen vaak volledig? Dan gaan ze minder lang mee. Belangrijk: bij zoutwater batterijen kan je wel helemaal op- en ontladen zonder dat verlies aan capaciteit.

 

5. Thuisbatterij merk

De fabrikant van de thuisbatterij is zeker niet de belangrijkste factor voor de levensduur, maar het merk kan wel degelijk ook een rol spelen. Om zeker te zijn van een optimale levensduur van je thuisbatterij kies je daarom het best voor kwaliteit. Er zijn verschillende hoogwaardige thuisbatterij merken op de markt zoals Tesla, Solarwatt, LG, Huawei, …

 

Vergelijken loont: vraag advies op maat aan meerdere specialisten!

Wil je zeker zijn van een zo lang mogelijke levensduur van je thuisbatterij? Dan vraag je het best advies aan meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je hun voorgestelde batterijen gericht vergelijken op het gebied van laadcycli, opslagcapaciteit, merk, … Dat is de beste garantie op een doordachte keuze op jouw maat.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Je komt meteen in contact met 2 à 3 gecertificeerde installateurs bij jou in de buurt via onze offerteservice.

 

Hoe levensduur thuisbatterij verhogen?

Thuisbatterijen kunnen na verloop van tijd kampen met capaciteitsverlies. Hoe zorg je ervoor dat je accu zo lang mogelijk meegaat? En je dus zoveel mogelijk pure winst kan maken als je je investering eenmaal hebt terugverdiend? Enkele tips op een rij:

 • Kies voor een hoogwaardige thuisbatterij: zoals zo vaak geldt ook bij thuisbatterijen: goedkoop is duurkoop. Om zeker te zijn van een kwalitatieve accu, investeer je dus het best in een hoogwaardig merk. Dergelijke accu’s zullen minder snel capaciteitsverlies lijden, een groter aantal laadcycli hebben, …
 • Stem de opslagcapaciteit af op jouw situatie: het is essentieel om de opslagcapaciteit van je batterij af te stemmen op de opbrengst van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Is die capaciteit bv. te laag? Dan zal de batterij harder moeten werken en meer volledig op- en ontladen. Dat is vaak funest voor de levensduur.
 • Let goed op het aantal laadcycli: vergelijk zeker het aantal laadcycli van de batterijen die installateurs je voorstellen. Een batterij met een laag aantal cycli is financieel minder interessant dan een batterij met een hoog aantal laadcycli. Die laatste zal duurder zijn, maar die extra kosten verdien je terug door de langere thuisbatterij levensduur.
 • Werk samen met een erkende installateur: voor een kwaliteitsvolle thuisbatterij op maat doe je best een beroep op een erkende installateur. Bovendien ben je zo ook zeker van een correcte plaatsing en dus een optimale werking en rendement. Kom direct in contact met meerdere installateurs bij jou in de buurt!

 

Gemiddelde prijs thuisbatterij

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor een thuisbatterij? De exacte kostprijs hangt in de eerste plaats af van de opslagcapaciteit. Daarnaast spelen de kwaliteit en het merk uiteraard ook een rol. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

Een precieze prijs voor jouw batterij? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

Maak optimaal gebruik van je eigen zonnestroom!

Een thuisbatterij wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Met zo’n batterij kan je zelf opgewekte zonnestroom opslaan en bewaren voor momenten dat je stroombehoefte hoog ligt (bv. in de avond). Je maakt dan gebruik van stroom uit je thuisbatterij in plaats van dit af te nemen van het elektriciteitsnet. Zo bespaar je nog meer op je energierekening!

Vragen over de plaatsing van een thuisbatterij? Een erkend installateur informeert je graag over de mogelijkheden, type accu’s, plaatsing, … Neem vrijblijvend contact op met een installateur!

 

thuisbatterij levensduur

 

Waarom een thuisbatterij plaatsen?

De stijgende energieprijzen, de aflopende salderingsregeling, …: al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat een thuisbatterij steeds meer rendabel is. Met zo’n thuisaccu stijgt je zelfconsumptie van de stroom van je zonnepanelen namelijk van 30% naar gemiddeld 60%. Daardoor profiteer je van deze voordelen:

 • Lagere stroomrekening: dankzij een thuisaccu moet je veel minder stroom van het elektriciteitsnet afnemen. Zo kan je je energierekening flink verlagen in vergelijking met enkel en alleen een zonnepanelen-installatie. Een belangrijk voordeel in tijden van flink schommelende stroomprijzen!
 • Grotere onafhankelijkheid van het net: zelfs met een thuisbatterij is het in Nederland niet mogelijk om ‘off the grid’ te gaan. Daarvoor zijn onze winters te donker, waardoor je zonnepanelen onvoldoende produceren. Toch ben je met zo’n batterij al veel minder afhankelijk van dat elektriciteitsnet. Een groot deel van het jaar kan je namelijk ’s avonds en ’s nachts de opgeslagen stroom van je panelen gebruiken.
 • Back-up tijdens storingen: valt de elektriciteit weg door een storing? Met een thuisbatterij is dat geen probleem. Dankzij de opgeslagen zonne-energie blijven je apparaten en je verlichting gewoon werken. Zeker voor zelfstandigen is dat een grote voordeel.
 • Lagere CO2-uitstoot: met een thuisaccu verbruik je veel meer groene elektriciteit van je zonnepanelen in plaats van grijze elektriciteit (opgewekt uit bv. een fossiele brandstof als gas). Op die manier stoot je minder CO2 uit en draag je je steentje bij aan het milieu.

 

FAQ levensduur thuisbatterij

Heb je nog vragen over de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij? Dan kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Ook hieronder beantwoorden we kort enkele veelgestelde vragen rond thuisbatterijen en hun levensduur: • Kan ik de terugverdientijd van mijn thuisbatterij berekenen?
  De gemiddelde terugverdientijd voor een thuisbatterij ligt rond de 10 à 14 jaar. Die termijn hangt af van veel factoren: je jaarlijkse stroomverbruik, de opslagcapaciteit, de stroomprijs per kWh, … Wil je exact weten binnen welke termijn je je thuisbatterij kan terugverdienen en hoeveel winst je kan maken? Laat het gewoon berekenen door een gespecialiseerde installateur actief in je buurt.


 • Hoe ontstaat capaciteitsverlies bij een thuisbatterij?
  Bij loodzuur en lithium-ion thuisbatterijen kan capaciteitsverlies ontstaan door volledig op te laden en te ontladen. Vraag dus zeker aan je installateur hoeveel capaciteit zo’n batterij nog overhoudt aan het einde van de levensduur. Die thuisbatterij levensduur hangt vooral af van het aantal laadcycli die een batterij al doorgemaakt heeft.


 • Hoe lang is de gemiddelde garantietermijn voor een thuisbatterij?
  Bij de meeste fabrikanten van thuisbatterijen bedraagt de garantie 10 jaar. Let op: die termijnen kunnen wel variëren volgens het type, het merk, … Pols bij de installateurs die je contacteert dus zeker naar de garantietermijnen voor de batterijen die ze voorstellen.


 • Hoe zit het met de gemiddelde levensduur voor zonnepanelen?
  De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij bedraagt dus 10 à 20 jaar. Maar hoe zit het dan met de zonnepanelen die erbij horen? Zo’n zonnepanelen-installatie gaat gemiddeld 25 à 40 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit, het type panelen, … Kortom, wil je gedurende de hele levensduur van je panelen genieten van een batterij voor extra stroomopslag? Dan zal je die accu wellicht 1 keer moeten vervangen, net zoals bij de omvormer voor je panelen.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs