Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij als noodstroom gebruiken

Een stroomstoring veroorzaakt altijd veel ongemak. Zonder elektriciteit werken de meeste essentiële apparaten niet. Een thuisbatterij met noodstroomvoorziening biedt dan gelukkig een oplossing. Zo blijven onder meer je verlichting, internet en koeling werken. Interesse in een accu met zo’n back-up functie? In dit artikel lees je alles over hoe je een thuisbatterij als noodstroom gebruikt!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen thuisbatterij als noodstroom
Kosten thuisbatterij met noodstroomvoorziening
Welke apparaten aansluiten op noodstroom?

 

 

Wat is een thuisbatterij met noodstroomvoorziening?

Een thuisbatterij met noodstroomfunctie slaat de energie van je zonnepanelen op en voorziet je woning van stroom tijdens een stroomstoring. Een gewone thuisbatterij zonder back-up functie slaat alleen energie op voor later gebruik. Wil je dus een thuisbatterij als noodstroom gebruiken? Kies dan een model met een ingebouwde inverter en omschakelsysteem. Zo’n systeem verbindt de batterij met je woning en schakelt direct over naar de back-upmodus. De beschikbare energie hangt af van de capaciteit van de batterij en het aantal apparaten dat je wil blijven gebruiken.

Interesse in een thuisbatterij met noodstroomvoorziening? Ontvang dan vrijblijvend offertes bij meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

thuisbatterij-als-noodstroom

 

Voor- en nadelen van een thuisbatterij met noodstroom

Een thuisbatterij biedt sowieso verschillende voordelen: van een lagere energierekening tot een grotere onafhankelijkheid van je energieleverancier. Bij een stroomstoring heeft een thuisbatterij met noodstroomvoorziening natuurlijk nog een extra voordeel. Toch zijn er ook enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 

  • Goed voorbereid in noodsituaties: dankzij je thuisbatterij kun je bij stroomstoringen doorgaan met essentiële activiteiten. Dit is vooral belangrijk voor bv. bedrijven, restaurants of cafés, waar elektriciteit cruciaal is.
  • Groene energie: je slaat overtollige zonne-energie op in je thuisbatterij en gebruikt deze direct bij stroomstoringen. Zo blijf je groene stroom gebruiken, zelfs wanneer het elektriciteitsnet uitvalt.
  • Lagere energierekening: omdat je minder energie van het net verbruikt, verlaag je je energiekosten. Tijdens een stroomstoring levert je batterij de benodigde energie, zonder dat je extra kosten maakt.
  • Minder afhankelijk: met een thuisbatterij moet je minder stroom van het net halen. Je consumptie van je eigen groene energie stijgt zo van gemiddeld 20 à 30% naar wel 70%.

 

  • Beperkte capaciteit: de duur van de noodstroom hangt af van de capaciteit van je batterij en het stroomverbruik van je apparaten. Meestal kan de batterij enkele uren tot een dag stroom leveren, maar dit varieert naargelang het verbruik. Vooral in de wintermaanden kan de batterij sneller leeg raken.
  • Duurder: de initiële investering is hoger vanwege de extra apparatuur en installatiekosten. De aanschaf van een thuisbatterij zelf is al een uitgave en de installatie van een noodstroomvoorziening kan extra kosten met zich meebrengen.

 

Kosten thuisbatterij met noodstroomvoorziening

Een thuisbatterij is een behoorlijke investering. De uiteindelijke aanschafprijs hangt af van het type batterij, de opslagcapaciteit, de levensduur (hoeveelheid laadcycli), … Zo mag je rekenen op een gemiddelde richtprijs van € 4.000 à 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing en omvormer). En wil je je thuisbatterij als noodstroom gebruiken? Dan zijn er mogelijk nog extra kosten aan verbonden:

  • Omvormer met back-up functie: omvormers met een back-up functie zijn vaak iets duurder dan standaard omvormers. Dit type omvormer zorgt ervoor dat je thuisbatterij ook functioneert wanneer het elektriciteitsnet uitvalt.
  • Extra bekabeling: voor het aansluiten van een thuisbatterij met noodstroom kunnen extra elektriciteits- en stuurkabels nodig zijn. Dit kan enkele honderden euro’s extra kosten, afhankelijk van de lengte en complexiteit van de installatie.
  • Automatische Transfer Switch (ATS): een ATS zorgt voor de automatische omschakeling naar de noodstroomvoorziening bij stroomuitval. De prijs van een ATS varieert meestal tussen de 150 en 300 euro, exclusief installatiekosten.

Wil je een thuisbatterij met noodstroom plaatsen? Om de beste keuze te maken, vraag je het best advies op maat aan een erkende installateur. Vergelijk nu meerdere offertes van installateurs actief in jouw buurt.

 

thuisbatterij-als-noodstroom-kosten

 

Welke apparaten sluit je aan op een thuisbatterij met noodstroom?

Een thuisbatterij heeft een beperkte capaciteit, waardoor je moet beslissen welke apparaten blijven werken bij een eventuele stroomuitval. Een erkende installateur helpt je bij de installatie van een thuisbatterij door een prioriteitenlijst op te stellen en specifieke apparaten op aparte stroomkringen aan te sluiten:

  • Koelkast en vriezer: sluit je koelkast en vriezer aan om voedsel langer vers te houden. Zo voorkom je bederf en voedselverspilling tijdens een stroomuitval.
  • Verlichting: bij een stroomstoring wil je voorkomen dat je in het donker zit. Door enkele lampen op de thuisaccu aan te sluiten, zorg je voor extra comfort en veiligheid.
  • Medische apparatuur: is er iemand in je woning of pand afhankelijk van medische apparatuur? Sluit deze dan aan op de thuisbatterij. Zo zorg je ervoor dat bv. een zuurstofconcentrator altijd werkt.
  • Internet en wifi-router: houd je internetverbinding actief door je router en modem op de batterij aan te sluiten. Zo blijf je bereikbaar en kun je werken tijdens een stroomstoring.
  • Beveiliging en camera’s: laat bewakingscamera’s en alarmsystemen doorwerken om je huis of bedrijf veilig te houden. Zo houd je altijd zicht op je woning of pand, ook zonder netstroom.
  • Verwarming of koeling: sluit een elektrische kachel of airco aan om de temperatuur in je gebouw aangenaam te houden. Zo voorkom je ongemak door extreme kou of hitte.

Een thuisbatterij met noodstroom laten plaatsen? Dat kan snel en eenvoudig door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs