Wetgeving thuisbatterij 2023
Met een thuisbatterij maak je optimaal gebruik van de groene energie die je opwekt met je zonnepanelen. Maar zijn er eigenlijk regels verbonden aan de plaatsing van zo’n thuisaccu? Wat moet er gebeuren voor je een thuisbatterij mag gebruiken en is er een subsidie om aan te vragen? In dit artikel lees je alles over de wetgeving rond je thuisbatterij.
Welke wetgeving voor een thuisbatterij?
Advies op maat nodig? Een erkende installateur is perfect op de hoogte van de thuisbatterij wetgeving. Met al je vragen kan je dus bij zo’n expert terecht. Start je aanvraag hier!
1. Hoe thuisbatterij aanmelden?
Je moet een thuisbatterij aanmelden bij je netbeheerder voor je deze gebruikt. Dit geldt voor elke thuisbatterij die is aangesloten op het stroomnet (vanaf een vermogen van 0,8 kWh). Via Energieleveren.nl kan je nu enkel een thuisaccu aanmelden als je die combineert met een zonnepanelen-installatie, maar later in 2022 zal je ook individuele thuisbatterijen kunnen aanmelden.
LET OP: om je thuisbatterij aan te melden heb je onder andere de factuur van je zonnepanelen-installatie nodig. Wil je zeker zijn van een correcte afhandeling of meer weten over de wetgeving rond je thuisbatterij? Een vakman kan gericht advies geven tijdens het hele proces. Vind een erkend installateur voor jouw thuisbatterij via onze gratis offerteservice.
2. Keuring thuisbatterij
Je hoeft de werking van je thuisbatterij voor zonnepanelen in NL niet te laten keuren. Wél moet de aanwezige omvormer in de thuisbatterij voldoen aan de eisen in de RfG (Requirements for Generators). Ook kan je goedgekeurde omvormers terugvinden in de lijst van Netbeheer Nederland. Deze lijst is gebaseerd op de C10/26 lijst van Synergrid, de Belgische federatie van netbeheerders.
3. Subsidie thuisbatterij
Subsidies voor thuisbatterijen zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Wél zullen thuisbatterijen steeds aantrekkelijker worden vanwege de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Een subsidie zou een mooie bijdrage zijn om de installatie van thuisbatterijen te stimuleren en de druk op het elektriciteitsnet te doen dalen, maar voor nu is dit nog toekomstmuziek.
BELANGRIJK: afbouw salderingsregeling vanaf 2025
Dankzij de salderingsregeling voor zonnepanelen kan je je overtollige groene stroom voordelig terugleveren aan het elektriciteitsnet. Je krijgt namelijk net zoveel geld voor teruggeleverde stroom als afgenomen stroom je kost. Om een overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen, bouwt de Nederlandse overheid deze regeling echter geleidelijk af vanaf 2025.
Waarom is een thuisaccu nu nog interessanter? Door de afbouw van de salderingsregeling krijg je steeds minder geld voor je teruggeleverde stroom. Hoe meer groene stroom je zelf verbruikt, hoe meer je dus bespaart. Een thuisaccu is daar de perfecte oplossing voor. Een erkende installateur geeft je graag meer info. Ontvang gratis advies op maat!