Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkoopste thuisbatterij

Wil je graag ook je zonnestroom ’s avonds en ’s nachts gebruiken om extra te besparen op je energierekening? Dan heb je ongetwijfeld al eens aan een thuisbatterij gedacht. Maar deze technologie is nog steeds vrij prijzig: met bedragen die schommelen tussen de € 3.500 à 10.000. Ben je dus op zoek naar de goedkoopste thuisbatterij? Hieronder lees je alles over de belangrijkste aandachtspunten!

 

 

Hoe goedkoopste thuisbatterij vergelijken?

 1. Goedkoopste thuisbatterij qua type
 2. Goedkoopste thuisbatterij qua capaciteit
 3. Goedkoopste thuisbatterij qua merk
 4. Goedkoopste thuisbatterij qua laadcycli

Goedkope thuisbatterij kopen? Vraag dan verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht kostenposten vergelijken en ben je zeker van een kwalitatieve installatie op maat en een eerlijke prijs. Start je aanvraag hier!

goedkoopste thuisbatterij

 

1. Goedkoopste thuisbatterij qua type

Er zijn 3 verschillende soorten thuisbatterijen op de markt: loodzuur-, lithium-ion en zoutwaterbatterijen. Lithium-ion batterijen zijn ondertussen de norm. Bij een lage opslagcapaciteit starten prijzen vanaf € 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing & omvormer). Ze onderscheiden zich vooral door hun hoge energiedichtheid, waardoor ze met weinig capaciteit toch relatief veel energie kunnen opslaan.

Daarnaast zijn er ook zoutwaterbatterijen verkrijgbaar. Dit is een relatief nieuwe technologie die nog volop in ontwikkeling is. Daardoor ligt de prijs voor dit type hoger. Zoutwaterbatterijen zijn milieuvriendelijker (bevatten geen giftige stoffen), onderhoudsarm en veilig doordat er geen brand- of explosiegevaar is. Let wel op, want dit zijn meestal grotere batterijen die heel wat ruimte opeisen.

 

Wat is het goedkoopste type thuisbatterij?

In principe zijn lithium-ion batterijen het goedkoopste. En qua prijs-kwaliteitsverhouding zijn ze momenteel óók de beste keuze. Toch zien we langzamerhand de vraag naar efficiëntere en duurzamere batterijen (bv. zoutwater accu’s) toenemen. Maar wil je voor nu een prijsbewuste keuze maken? Dan is de lithium-ion technologie het beste.

LET OP: kijk voor je aankoop niet alleen naar de prijs, maar ook naar factoren als de capaciteit, het merk, het aantal laadcycli, … Neem daarvoor contact op met een ervaren installateur. Kom gratis in contact met meerdere erkende experts.

 

 


2. Goedkoopste thuisbatterij qua vermogen

Het principe is simpel: hoe hoger het vermogen (in kWh) van je thuisaccu, hoe duurder het systeem is. Is het daarom slim om altijd de goedkoopste optie te nemen? Nee, want een correct gedimensioneerde batterij blijft veel belangrijker. Vooral met het oog op een optimale levensduur en een kortere terugverdientijd. Welke factoren zijn hierbij van belang?

 • Stroomverbruik: zowel het actuele als toekomstige stroomverbruik zijn van belang bij het bepalen van het benodigde vermogen. Hoe hoog ligt je verbruik bv. tijdens piekmomenten? En hoe verhoudt dit zich tegenover de daluren? Ga je misschien nog grootverbruikers als een laadpaal, warmtepomp, … laten plaatsen in de toekomst?
 • Vermogen zonnepanelen-installatie: het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie bepaalt in grote mate de benodigde capaciteit van je thuisbatterij. Stel dat je zonnepanelen-installatie veel groene stroom produceert en je batterij te weinig vermogen heeft… Dan kan de batterij te weinig stroom opslaan en gaat veel groene elektriciteit gewoon weer het net op. Een erkende installateur houdt hiermee rekening.

 

Wat is de goedkoopste batterij op basis van vermogen?

Dat is een thuisbatterij met het laagste vermogen (mits deze goed is gedimensioneerd). Een accu met 3 kWh vermogen kost gemiddeld € 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Voor een accu van 14 kWh kunnen prijzen bv. oplopen tot € 10.000. Schakel een ervaren installateur in voor uitgebreid advies op maat. Neem contact op via ons aanvraagformulier.

 

 


3. Goedkoopste thuisbatterij qua merk

Veel grote zonnepanelen fabrikanten produceren tegenwoordig ook thuisbatterijen. Maar er zijn ook zeker nog andere spelers op de markt. Kies hierbij niet meteen voor de goedkoopste optie, maar vergelijk de voor- en nadelen van elk merk om pas écht voordelig uit te zijn. Een paar voorbeelden:

 • IKEA: het meubelmerk werkt al meerdere jaren samen met SVEA Solar voor de productie van hun eigen lijn zonnepanelen. Maar in samenwerking met Huawei richten ze zich nu ook op thuisbatterijen van 5, 10 en 15 kWh. Voor zo’n accu van 5 kWh betaal je gemiddeld € 3.750 (excl. btw & plaatsing).
 • Duracell: nog een bekende speler is Duracell, één van de grootste batterijproducenten ter wereld. Hun thuisbatterijen hebben een opslagcapaciteit van 5 kWh. Hun systemen zijn ook modulair en kan je dus op termijn uitbreiden. Per module betaal je zo’n € 2.400 à 2.850 (excl. btw & plaatsing).
 • LG: deze elektronica producent maakt al jaren hoogwaardige thuisbatterijen: de LG Chem Resu en LG Resu Prime. Voor een kleiner systeem moet je bij de Chem-lijn zijn. Zo starten prijzen voor een LG thuisaccu vanaf € 3.000 (excl. btw & plaatsing).
 • SolarWatt: deze fabrikant ontwikkelde samen met BMW een volledig modulaire thuisaccu. Hun basismodule heeft een minimale capaciteit van 5 kWh en is uitbreidbaar met 2,5 kWh per aanvullende module. Startprijzen voor een SolarWatt batterij schommelen rond de € 5.000 (excl. btw & plaatsing).
 • Tesla: de bekendste ontwikkelaar van technologische elektrische snufjes? Dat is ongetwijfeld Tesla. De Tesla Powerwall is alleen verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 13,5 kWh. Daardoor valt hij binnen het hogere prijssegment (vanaf € 9.000, excl. btw).

 

Wat is de goedkoopste thuisbatterij op basis van het merk?

Een greep uit de verschillende merken illustreert al hoe sterk de prijzen verschillen per fabrikant. Daarom kost niet elke batterij van 5 kWh hetzelfde. De goedkoopste batterij-merken in het rijtje? Dat zijn zeker Duracell en IKEA.

Let wel op, want elk merk heeft z’n eigen eigenschappen en het kan dus dat een ogenschijnlijk duurder merk uiteindelijk voordeliger is. Laat je dus goed informeren voor je een keuze maakt. Vertrouw hiervoor op de expertise van een ervaren installateur.

 

 


4. Goedkoopste thuisbatterij qua rendement

Het rendement van een thuisbatterij slaat op hoeveel energie er al dan niet verloren gaat tijdens het op- en ontladen. Dit gegeven hangt sterk samen met de volgende factoren:

 • Laadcycli: dit getal vertelt je hoe vaak een batterij helemaal kan op- en ontladen. Er zijn bv. batterijen met wel 10.000 laadcycli: een goede indicatie van de uiteindelijke levensduur van je aankoop. Een goedkope thuisbatterij met maar 1.000 cycli is dus minder interessant.
 • Ontladingsdiepte: een lithium-ion batterij kan je meestal voor 95% ontladen. Terwijl die ontladingsdiepte bij minder kwalitatieve batterijen soms slechts 70% bedraagt. Hoe dieper je kan ontladen met een volgeladen batterij, hoe hoger je rendement en de besparing op je energierekening.
 • Temperatuur: sommige batterijen zijn beter bestand tegen grote temperatuurschommelingen dan andere. Idealiter staat je batterij in een kamer met een temperatuur tussen 5 – 25°C. Is de koeling van je accu minder goed afgesteld? Dan kan je thuisbatterij sneller kapotgaan.

 

Wat is de goedkoopste thuisbatterij op basis van rendement?

Dat is de batterij met weinig laadcycli en een lage ontladingsdiepte. Laat je dus zeker niet alleen leiden door het prijskaartje. Een duurdere batterij heeft namelijk vaak een hoger rendement, waardoor je op lange termijn extra bespaart op je energiekosten. Kortom; goedkoop is meestal ook duurkoop!

TIP: zeker zijn van een betrouwbare inschatting van het rendement? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Die helpt je graag verder. Ga naar het contactformulier.

 

 


CONCLUSIE: wat is de goedkoopste thuisaccu voor mij?

Algemeen geldt: de goedkoopste batterij is niet altijd de beste thuisbatterij. Een kwalitatieve thuisbatterij is van zoveel meer afhankelijk dan je misschien zou denken. Zo heeft een goedkope thuisaccu van 5 kWh vaak minder laadcycli dan een duurdere variant. Of misschien ligt de prijs van het merk dat je graag wil wel relatief hoog.

Kies je dus maar altijd voor de duurste optie? Nee, zeker niet! Het belangrijkste is dat je thuisbatterij correct gedimensioneerd is en dus helemaal is aangepast aan je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. De beste resultaten behaal je dus door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te laten stemmen.

BELANGRIJK: alles valt of staat met de expertise van de installateur. Die zorgt voor de juiste batterij en plaatst deze correct. Dit is de beste garantie voor een kwalitatieve thuisbatterij. Kom in contact met professionals actief in je buurt via het onderstaande aanvraagformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs