Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij soorten

Met een thuisbatterij sla je efficiënt de overtollige stroom van je zonnepanelen op. Zo verhoog je je zelfconsumptie van je groene elektriciteit en bespaar je extra op je stroomfactuur. Maar uit welke thuisbatterij soorten kan je kiezen? Wat zijn hun kenmerken, voor- en nadelen, …? En vooral, wat is voor jou de meest geschikte soort thuisbatterij? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: lithium-ion thuisbatterij
OPTIE 2: zoutwater thuisbatterij
OPTIE 3: loodzuur thuisbatterij
CONCLUSIE: welke soort thuisbatterij kies ik best?

 

 

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

Ongeacht het type is een thuisbatterij meer dan ooit een zinvolle investering. Dankzij de juiste soort thuisbatterij ben je zeker van:

  • Extra besparing op je stroomkosten: met een thuisbatterij op maat stijgt je zelfconsumptie van je groene energie van 30% naar 60 tot zelfs 80%. Zo betaal je nog minder energiekosten in vergelijking met een zonnepanelen-installatie zonder batterij.
  • Grotere onafhankelijkheid van het net: dankzij een thuisaccu moet je veel minder stroom van het elektriciteitsnet halen. Ook ’s avonds en ’s nachts kan je namelijk de opgeslagen stroom van je zonnepanelen gebruiken. Zo hang je minder af van het net en de schommelende stroomprijzen.
  • Back-up tijdens storingen of pannes: valt de stroom plots weg door een elektriciteitspanne of een storing? Met een thuisbatterij is dat geen probleem. Dankzij de zonne-energie in de batterij blijven je apparaten en verlichting gewoon werken.
  • Lagere CO2-uitstoot: kies je voor zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij? Dan verbruik je veel meer groene energie en minder grijze elektriciteit (opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen). Zo stoot je dus veel minder CO2 uit.

Zeker zijn van de juiste thuisbatterij? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht adviezen rond het meest aangewezen type batterij, de juiste opslagcapaciteit op jouw maat, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

thuisbatterij soorten

 

OPTIE 1: lithium-ion thuisbatterij

Lithium-ion thuisbatterijen komen het vaakst voor. Dit type batterij bestaat uit verschillende samenstellingen, maar vaak gaat het om nikkel, kobalt en mangaan. De meest bekende thuisbatterij merken produceren dit type accu. Denk maar aan Tesla met de Powerwall, maar ook andere fabrikanten als LG en SolarWatt. Het gaat om hetzelfde type batterijen als in elektrische wagens, laptops, …

 

Voor- en nadelen lithium-ion thuisbatterij

 

  • Lichte, compacte batterij met tegelijk grote opslagcapaciteit
  • Langere levensduur dan loodzuur batterijen (15 à 20 jaar)
  • Groot aantal laadcycli (afhankelijk van de kwaliteit)
  • Geen specifiek onderhoud nodig

 

  • Duurder dan loodzuur batterijen (al daalt de prijs jaar na jaar)
  • Mogelijk capaciteitsverlies bij volledig op- en ontladen
  • Hogere brandgevoeligheid door sterke energiedensiteit

 

Prijs lithium-ion thuisbatterij

De kostprijs van een lithium-ion thuisbatterij hangt af van de kwaliteit en het merk, maar vooral de opslagcapaciteit speelt een rol. Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

Benieuwd naar de kostprijs voor jouw thuisbatterij? Vraag dan precieze prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, merken, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Is een lithium-ion thuisbatterij een goede keuze?

Ja. Lithium-ion thuisbatterijen zijn praktisch door hun compacte formaat en bovendien gaan ze ook lang mee. Die lange levensduur en het hoge rendement (afhankelijk van de kwaliteit) compenseren de hogere kostprijs voor een lithium-ion thuisaccu. Bovendien blijven de prijzen voor deze soort thuisbatterij verder dalen, waardoor ze steeds voordeliger worden.

TIP: wil je meer info over de verschillende soorten thuisbatterijen en de beste oplossing voor jouw situatie? Vraag dan gratis advies op maat aan een specialist actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 2: zoutwater thuisbatterij

Zoutwater thuisbatterijen zijn een relatief nieuwe technologie en vormen een milieuvriendelijk, veilig alternatief voor de andere soorten thuisbatterijen. Deze accu’s bestaan uit een kunststof krat, grotendeels gevuld met zout en zoet water. Bij contact tussen beide ontstaat elektriciteit. Je kan de zoutwater thuisbatterij dan weer opladen door het zoute en zoete water opnieuw van elkaar te scheiden.

 

Voor- en nadelen zoutwater thuisbatterij

 

  • Milieuvriendelijke, herbruikbare technologie (zonder giftige stoffen, zware metalen, …)
  • Volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies
  • Langste levensduur van alle types thuisbatterijen (gemiddeld 20 jaar)
  •  Weinig tot geen onderhoud nodig
  • Geen risico op brand of explosies

 

  • Grote en zware batterij (voldoende plaats nodig)
  • Mindere prestaties tijdens stroompieken

 

Prijs zoutwater thuisbatterij

Net als bij andere types thuisbatterijen hangt de prijs van een zoutwater thuisbatterij vooral af van de vereiste opslagcapaciteit. Je mag rekenen op een kostprijs van ongeveer 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ook de kwaliteit en het merk van de accu spelen een rol bij de uiteindelijke kosten.

Benieuwd naar de kostprijs voor jouw thuisbatterij? Vraag dan precieze prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, merken, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Is een zoutwater thuisbatterij een goede keuze?

Ja. Zoutwater thuisbatterijen zijn veilig, milieuvriendelijk en volledig herbruikbaar. Door de mogelijkheid om ze volledig op te laden en te ontladen gaan ze ook langer mee dan de andere thuisbatterij soorten.

TIP: wil je meer info over de verschillende soorten thuisbatterijen en de beste oplossing voor jouw situatie? Vraag dan gratis advies op maat aan een specialist actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: loodzuur thuisbatterij

Loodzuur batterijen kennen we vooral als startaccu’s in wagens. Ze zijn al heel lang op de markt en bestaan uit 3 elementen: lood, zwavelzuur en water. Heb je een hoge energieopslag nodig en heb je voldoende plaats voor deze zware, grote thuisbatterij soort? Dan is een loodzuur thuisbatterij een mogelijke optie. Al wegen de nadelen duidelijk zwaarder door dan de voordelen.

 

Voor- en nadelen loodzuur thuisbatterij

 

  • Beproefde technologie die al decennialang haar nut bewijst
  • 1 van de goedkoopste vormen van energieopslag
  • Hoge stroomsterkte mogelijk

 

  • Grote en zware batterij (weinig praktisch in je garage, berging, …)
  • Minder lange levensduur dan andere thuisbatterij soorten (8 à 10 jaar)
  • Niet mogelijk om de accu diep te ontladen (slechts 30 tot 50%)

 

Prijs loodzuur thuisbatterij

Een loodzuur batterij is duidelijk goedkoper dan lithium-ion of zoutwater thuisbatterijen. De kostprijs kan tot de helft lager liggen. Je mag gemiddeld dus rekenen op 2.000 à 5.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van het vereiste vermogen.

LET OP: een loodzuur accu is misschien goedkoper, maar ook de levensduur, het aantal laadcycli, de diepte van het ontladen, … spelen een rol. Om de beste keuze te maken voor jouw situatie vraag je daarom best advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

Is een loodzuur thuisbatterij een goede keuze?

Neen. Dit type thuisbatterij is niet alleen groot en zwaar, maar heeft ook een beperkte levensduur. En hoe dieper je deze accu ontlaadt, hoe meer die levensduur ook verder inkort. Kortom, een loodzuur thuisbatterij is weinig rendabel in vergelijking met andere types accu’s.

TIP: wil je meer info over de verschillende soorten thuisbatterijen en de beste oplossing voor jouw situatie? Vraag dan gratis advies op maat aan een specialist actief in je buurt via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: welke soort thuisbatterij kies ik best?

soorten thuisbatterij

Het type batterij is echter lang niet de enige factor om de juiste keuze te maken voor jouw situatie. Ook de volgende elementen spelen een rol:

  • Opslagcapaciteit: de capaciteit van je thuisbatterij moet optimaal afgestemd zijn op je elektriciteitsverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Een erkende installateur weegt die 3 factoren tegen elkaar af en kiest zo de meest aangewezen opslagcapaciteit voor je thuisaccu.
  • Aantal laadcycli: deze factor komt in feite neer op de levensduur van de thuisbatterij. Hoe meer zo’n accu kan op- en ontladen, hoe langer ze meegaat. Kwalitatieve batterijen hebben een hoger aantal laadcycli. Dergelijke hoogwaardige toestellen zullen op het einde van hun levensduur ook nog meer capaciteit hebben dan goedkopere accu’s.
  • Prijs: uiteraard kijk je ook naar de prijs als je een thuisbatterij wil kopen. Idealiter laat je je batterij samen met je zonnepanelen plaatsen. Dan betaal je minder arbeidskosten door een vlottere plaatsing. Sowieso kies je best voor een kwalitatieve batterij. De hogere prijs verdien je terug door de langere levensduur. Jammer genoeg kan je in Nederland nog niet genieten van een thuisbatterij subsidie.
  • Omvormer: liggen er al zonnepanelen op je dak? Dan heb je een extra omvormer voor je thuisbatterij nodig. Die kan je apart laten plaatsen, maar er bestaan ook thuisbatterijen met een ingebouwde omvormer. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een erkende installateur.

 

BELANGRIJK: vergelijk de adviezen van meerdere installateurs!

Wil je zeker zijn van de juiste soort thuisbatterij met de juiste capaciteit op jouw maat? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere gecertificeerde installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht verschillende modellen van batterijen vergelijken, maar ook prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Dat is de beste garantie op een doordachte, goed geïnformeerde keuze voor jouw project.

Gratis advies aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs