Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij 15 kWh

Bij de aanschaf van een thuisbatterij is het belangrijk om de juiste opslagcapaciteit te kiezen. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en een kortere terugverdientijd van je thuisaccu. Een thuisbatterij van 15 kWh is bijvoorbeeld een goed idee wanneer je veel zonnepanelen hebt, een kleine handelszaak uitbaat, … Lees meer over de kostprijs, de voor- en nadelen, de alternatieven… van een thuisbatterij van 15 kWh.

Ga snel naar:
Kenmerken thuisbatterij 15 kWh
Prijs thuisbatterij 15 kWh
Welke voordelen en nadelen?
Alternatieven voor 15 kWh thuisaccu
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer is een thuisbatterij van 15 kWh een goede keuze?

De geschikte opslagcapaciteit voor je thuisbatterij bedraagt 1 à 1,5 kWh per kWp aan vermogen van je zonnepanelen. Dat betekent dat een batterij van 15 kWh geschikt is voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 10 à 15 kWp. Jaarlijks kan je met zo’n installatie tussen 9.000 en 13.500 kWh aan groene energie opwekken. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar 3.500 à 4.500 kWh aan stroom. Thuisbatterijen van 15 kWh zijn dus interessant wanneer je:

 • een kleine handelszaak of klein bedrijf hebt.
 • een grote zonnepanelen-installatie hebt of die in de toekomst wil laten plaatsen.
 • een huishouden hebt met veel grootverbruikers zoals een laadpaal voor elektrische wagens, een warmtepomp, een zwembad…
 • voldoende budget hebt voor de investering in een thuisbatterij van 15 kWh.

Interesse in een 15 kWh thuisbatterij? Een erkende installateur geeft je graag meer info. Kom in contact met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

thuisaccu 15kwh

 

Kenmerken thuisbatterij 15 kWh

Thuisbatterijen van 15 kWh zijn doorgaans niet geschikt voor gewone huishoudens en komen daardoor ook minder voor. Het aanbod van thuisbatterijen met deze opslagcapaciteit is vandaag dan ook nog vrij beperkt. We sommen hieronder enkele kenmerken op van de huidige beschikbare thuisbatterijen van 15 kWh:

 • Type batterij: er bestaan 3 types batterijen voor zonnepanelen: loodzuur, zoutwater en lithium-ion batterijen. De vaakst voorkomende soort zijn de lithium-ion batterijen. Ook een thuisaccu van 15 kWh is vandaag altijd een lithium-ion batterij. Voordelen van deze batterijen zijn dat ze licht van gewicht zijn, een grote opslagcapaciteit hebben en snel opladen.
 • Laadcycli: de laadcycli slaan op het aantal keren dat een thuisbatterij kan op- en ontladen. De huidige thuisbatterijen van 15 kWh hebben meer dan 6.000 laadcycli. Daardoor hebben ze dus ook een relatief lange levensduur.
 • Afmetingen en gewicht: zonnepanelen batterijen van 15 kWh zijn door hun grotere opslagcapaciteit doorgaans zwaarder en groter. Ze wegen gemiddeld 164 kg, hebben een breedte van 670 mm en een hoogte van 1320 mm.

 

Prijs thuisbatterij 15 kWh

Een thuisbatterij van 15 kWh is een relatief grote batterij, waar natuurlijk ook een duurder prijskaartje aan vastkleeft. Per kWh opslagcapaciteit van een thuisaccu voor zonnepanelen betaal je doorgaans € 600 à 800. Voor een thuisbatterij van 15 kWh zal dat dus uitkomen op een gemiddelde prijs van € 9.000 à 12.000 (excl. btw, incl. plaatsing en omvormer). In de tabel hieronder geven we je een idee van hoe die prijs zich verhoudt ten opzichte van de alternatieven:

Opslagcapaciteit thuisbatterijGemiddelde prijs (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
Thuisbatterij 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij 10 kWh€ 8.000 à 10.000
Thuisbatterij 14 kWh€ 10.000
Thuisbatterij 20 kWh€ 12.000 à 15.000

LET OP: deze prijzen zijn slechts richtprijzen. Voor een exacte prijs contacteer je best een erkende installateur. Vergelijk ook zeker prijsvoorstellen van meerdere professionals. Vul het offerteformulier in.

 

thuisbatterij 15kwh

 

Voor- en nadelen 15 kWh thuisaccu

Is een thuisbatterij van 15 kWh nu eigenlijk een interessante investering? Of kies je toch beter voor een thuisbatterij met een lagere of hogere capaciteit? We sommen hieronder enkele voor- en nadelen op van een thuisbatterij van 15 kWh:

 • Veel opslagcapaciteit: een thuisbatterij met 15 kWh aan opslagcapaciteit is geschikt voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 10 à 15 kWp. Het is een vrij groot systeem, waardoor je een grote hoeveelheid groene energie kan opwekken. Het is wel belangrijk om de opslagcapaciteit af te stemmen op je eigen installatie omdat je anders meer betaalt en de batterij moeilijker kan opladen.
 • Minder afhankelijk van de energieprijzen: zonnepanelen met een thuisbatterij van 15 kWh laten je toe om hele dagen gebruik te maken van groene energie. Daardoor moet je minder stroom afnemen van het net. Het gevolg van die energie opslag thuis is dat je veel minder afhankelijk bent van de energieprijzen, wat met de huidige torenhoge prijzen een groot voordeel is.

 

 • Beperkt aanbod: omdat een thuis accu van 15 kWh doorgaans te veel opslagcapaciteit heeft voor een gemiddeld huishouden, komt een batterij met dit vermogen niet zo vaak voor. Het aanbod van 15 kWh batterijen is dan ook vrij beperkt.
 • Groter en zwaarder: een grote opslagcapaciteit betekent ook een hoger gewicht en grotere afmetingen van je thuisbatterij. Daar hou je dus best rekening mee bij de aankoop van een thuis batterij van 15 kWh. Niet elke plek zal namelijk geschikt zijn voor de plaatsing ervan. Bovendien heb je voor een optimaal gebruik van de batterij ook een grotere zonnepanelen installatie nodig, wat meer plaats zal innemen.
 • Duurder: hoe groter de opslagcapaciteit, hoe hoger ook de kostprijs van de thuisbatterij zal zijn. Voor een thuisbatterij met 15 kWh zal je uiteraard meer betalen dan voor een zonnepanelen batterij met een lager vermogen, zoals 5 of 10 kWh.

 

Alternatieven voor 15 kWh thuisbatterij

Misschien twijfel je nog over wat nu de gepaste capaciteit is voor jouw thuisbatterij. Daarom bespreken we kort ook even de alternatieven met een lager of hoger vermogen:

 

1. Thuisbatterij met lager vermogen

Ben je op zoek naar een thuisbatterij voor de zonnepanelen op je eigen woning? Dan is een batterij met een lager vermogen vermoedelijk meer geschikt. Kies bijvoorbeeld voor een opslagcapaciteit van 5 à 6 kWh. Heb je een groot gezin of beschik je over enkele grootverbruikers? Dan kan ook een thuisbatterij van 10 kWh een goede keuze zijn. Bovendien bestaan er ook modulaire systemen. Dat zijn thuisbatterijen waar je later nog 1 of meerdere extra batterij(en) kan op aansluiten.

 

2. Thuisbatterij met hoger vermogen

Ben je van plan om je eigen zaak uit te breiden? Heb je bijvoorbeeld veel werknemers met elektrische wagens? Of wil je binnenkort meer zonnepanelen laten plaatsen? Dan kan het interessant zijn om een batterij met een hogere opslagcapaciteit, zoals een thuisaccu van 20 kWh, te kiezen.

TIP: Een ervaren installateur kan je adviseren over de meest geschikte batterij. Ontvang advies op maat.

 

CONCLUSIE: welke opslagcapaciteit kiezen voor mijn thuisbatterij?

Wat nu de meest aangewezen opslagcapaciteit is voor jouw thuisbatterij hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Wat is het vermogen van je zonnepanelen? Hoeveel stroom verbruik je gemiddeld? Wat is je budget? Het antwoord op al deze vragen helpt je bij de keuze voor de geschikte thuisbatterij.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur kan je verder adviseren over welke opslagcapaciteit je best kiest. Vergelijk ook zeker meerdere offertes van professionals in jouw buurt door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs