Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij prijs 2024

Het aantal zonnepanelen installaties in Nederland neemt in sneltempo toe. In de toekomst brengt dit de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar: een overvloed aan opgewekte stroom wordt namelijk allemaal teruggeleverd aan het net. Daardoor wordt een thuisaccu stukken aantrekkelijker. Maar hoeveel kost een thuisbatterij nu precies? En wat beïnvloedt de prijsopbouw? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de prijs?
Hoe installateurs vergelijken?
Hoe de thuisbatterij prijs drukken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Hoeveel kost een thuisbatterij gemiddeld in 2024?

Met een thuisbatterij bespaar je op je energiefactuur, je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet, … De voordelen zijn overduidelijk, maar wat kost zo’n thuisbatterij? Gemiddeld mag je rekenen op een thuisbatterij prijs van 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Die kostprijs hangt o.a. af van de kwaliteit en het merk, maar ook van de capaciteit. Een overzicht van de thuisbatterij prijs per kWh:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

LET OP: de kosten voor een thuisbatterij kunnen verschillen volgens jouw situatie. Laat je de thuisaccu samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen de installatiekosten bv. lager liggen dan wanneer je de batterij apart laat plaatsen. Wil je vlot plaatsingskosten, maar ook thuisbatterij kosten (per merk, capaciteit, …) en adviezen van installateurs vergelijken? Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs.

 

UPDATE 05-02-2024
Hoe evolueert de thuisbatterij prijs verder in 2024?

De aankomende afbouw van de salderingsregeling maakt thuisaccu’s interessanter voor eigenaars van zonnepanelen. Zeker als ook de aanschafprijs van een accu daalt. Steeds meer technologiebedrijven zetten namelijk in op de ontwikkeling ervan. Deze toenemende concurrentie heeft een positieve invloed op de kwaliteit en de kosten van een thuisaccu.

Daarnaast neemt de elektrificatie in hoog tempo toe en groeit de vraag naar kwalitatieve energieopslagsystemen. Bovendien kan je de 21% btw over je thuisbatterij nu volledig terugvragen! Maar of een thuisbatterij subsidie zal worden voorzien, is nog niet duidelijk. De redactie van thuisbatterij-expert.nl houdt daarom dit snel groeiende landschap nauwlettend in het oog. Hou deze pagina in de gaten voor up-to-date info!

Toch is een thuisbatterij nu al een slimme investering, bv. vanwege 0% btw. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel over subsidies voor thuisbatterijen. Ontvang je liever advies op maat? Kom dan in contact met ervaren installateurs actief in je regio.

 

 

prijs thuisbatterij

 

Welke factoren bepalen de prijs van een thuisbatterij?

Denk je eraan om een thuisbatterij voor je zonnepanelen te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten voor een thuisbatterij op jouw maat. Die prijs zal vooral afhangen van de volgende factoren:

 

1. Capaciteit van de thuisbatterij

De opslagcapaciteit van een thuisaccu bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. Je mag voor een thuisbatterij van 4 kWh bv. rekenen op gemiddeld 4.000 euro, maar bij een exemplaar van 8 kWh lopen de kosten op tot 5.000 à 8.000 euro. Telkens excl. btw en incl. plaatsing.

Benieuwd naar de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij? De opslagcapaciteit van je batterij moet goed afgestemd zijn op je jaarlijkse energieverbruik en de opbrengst van je huidige of toekomstige zonnepanelen. Een erkende installateur kan die capaciteit precies voor je berekenen. Ontvang gratis advies op maat.

 

2. Soort thuisbatterij + kwaliteit

Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen. Over het algemeen kies je het best voor een lithium-ion thuisbatterij of een zoutwater thuisbatterij van een hoogwaardige kwaliteit. Die kosten meer, maar je bent zeker van een langere levensduur van je batterij. Hoe kwalitatiever de batterij, hoe vaker die kan opladen en ontladen. Bovendien ligt het rendement van een kwalitatievere thuisbatterij hoger, ook op langere termijn.

 

3. Merk van de thuisbatterij

De prijzen van een thuisbatterij kunnen ook verschillen volgens het merk. Wil je bv. gericht de LG thuisbatterij prijs vergelijken met de Tesla thuisbatterij prijs? Of ben je benieuwd naar de kosten voor thuisbatterijen van andere merken als Huawei, Solarwatt, Ikea, …? Dan vraag je best verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

4. Plaatsing van de thuisbatterij

Hoe vlotter de plaatsing van je thuisaccu, hoe lager de arbeidskosten zullen liggen. Kortom, laat je de thuisbatterij samen met je zonnepanelen plaatsen? Dan zal de totale prijs van je thuisbatterij lager liggen dan wanneer je de batterij achteraf laat plaatsen. Praat dus zeker over de optie van een thuisbatterij met je zonnepanelen-installateur. Die geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen.

 

5. Al zonnepanelen of niet?

De prijs voor zonnepanelen met een thuisbatterij is goedkoper als je beiden tegelijk laat plaatsen. Niet alleen vanwege de vlottere plaatsing, maar ook omdat je geen 2e omvormer nodig hebt. Bij een bestaande zonnepanelen-installatie volstaat de omvormer namelijk niet voor de combinatie met een batterij. Daarom moet je investeren in een extra omvormer of een hybride omvormer kopen voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij.

 

TIP: laat je adviseren door meerdere erkende installateurs

Wil je zeker zijn van een kwalitatieve thuisbatterij met de juiste capaciteit tegen een correcte prijs? Dan vraag je best voorstellen op maat aan bij meerdere erkende installateurs. Zo kan je niet alleen thuisbatterij prijzen en merken, maar ook adviezen rond capaciteit, soort omvormer, … gericht vergelijken. Op die manier maak je zeker de juiste keuze op lange termijn.

Op zoek naar installateurs actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij verschillende installateurs via onze offertepagina.

 

Hoe erkende installateurs vergelijken?

Uiteraard wil je een hoogwaardige, duurzame thuisbatterij op jouw maat. En dat tegen een correcte thuisbatterij prijs. Daarom vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Maar hoe vergelijk je hun offertes nu gericht? Enkele tips op een rij:

 1. Leg de adviezen van de installateurs naast elkaar

  Welke opslagcapaciteit heeft je thuisbatterij nodig op maat van je energieverbruik en je bestaande zonnepanelen-installatie? Of heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd naar de combinatie met een thuisaccu? Vergelijk zeker de adviezen van de installateurs rond capaciteit van de thuisbatterij, vermogen van de zonnepanelen, soort omvormer, …

 2. Let op de kwaliteit en het merk van de thuisbatterijen

  Verschillende installateurs werken vaak ook met verschillende merken van thuisbatterijen (Tesla, LG, Huawei, …). Vraag deze specialisten zeker naar de kwaliteit van deze merken. Hoeveel keer kunnen ze opladen en ontladen? Hoeveel van hun capaciteit hebben ze nog over op het einde van die levensduur? En wat met het rendement?

 3. Kijk naar de materiaal- en arbeidskosten

  Naast de kwaliteit is ook de prijs een factor om rekening mee te houden. Wat is bv. de prijs van een thuisbatterij van Tesla ten opzichte van de Huawei thuisbatterij prijs? Ook die kosten voor thuisbatterijen kan je gericht vergelijken op de offertes. Daarnaast kunnen de plaatsingskosten verschillen per installateur. Leg dus ook deze kosten zeker naast elkaar.

 4. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Ga zeker ook na binnen welke termijn de installateur je thuisbatterij kan plaatsen. Die uitvoeringstermijn zal ook afhangen van jouw situatie. Heb je al zonnepanelen? Dan zal de specialist wellicht sneller je thuisaccu kunnen installeren in vergelijking met de plaatsing van zonnepanelen + een thuisbatterij. Bespreek die uitvoeringstermijn dus zeker met de installateurs die je contacteert.

 5. Check de garantie op de thuisbatterij

  Afhankelijk van de kwaliteit gaan thuisbatterijen 10 à 20 jaar mee. Fabrikanten bieden altijd een garantie op hun thuisaccu’s aan. Meestal bedraagt die 10 jaar, maar verschillen zijn mogelijk. Ga dus zeker die garantietermijn van de thuisbatterijen op je offertes na.

Gratis offertes aanvragen? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kan ik de kosten van mijn thuisbatterij drukken?

De thuisbatterij prijs in 2024 ligt nog altijd relatief hoog, maar blijft wel jaar na jaar zakken. In Nederland kan je als particulier helaas (nog) niet genieten van subsidies voor thuisaccu’s, maar is er tegenwoordig wel het 0% btw tarief. Ondernemingen, daarentegen, kunnen bij de aankoop van een accu een fiscaal voordeel ontvangen: de Energie-InvesteringsAftrek (EIA).

 

BTW-teruggave thuisbatterij (voor particulieren & ondernemers)

Je kan sinds begin 2024 de 21% btw over je nieuwe thuisbatterij volledig terugkrijgen door dit terug te vragen. Een soortgelijke btw-regeling als voor zonnepanelen dus. Daarbij betaal je meteen geen btw, dus voor een thuisbatterij moet je nog wat extra stappen ondernemen.

Er zijn ook een aantal belangrijke voorwaarden. Zo moet je een dynamisch energiecontract hebben of afsluiten, moet je kiezen voor een slimme thuisbatterij die automatisch op- en ontlaadt op de gunstigste momenten en moet je voldoen aan de btw-test. Dit laatste bestaat uit het invullen van een online document, om te bepalen of je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming.

LET OP: had je eerder al btw teruggekregen via de KOR (kleine ondernemersregeling) voor zonnepanelen? Dan moet je rekening houden met enkele aandachtspunten als je ook btw wilt terugkrijgen voor je thuisaccu (of zet de aanschaf van de thuisaccu en de aanvraag voor btw-teruggave op naam van je partner). Een expert kan je hier alles over vertellen. Kom in contact met een thuisbatterij installateur.

 

De Energie-InvesteringsAftrek (voor ondernemers)

De EIA is er speciaal voor belastingsplichtige ondernemers die investeren in duurzame, energiezuinige bedrijfsmiddelen. Dankzij dit fiscaal voordeel kunnen ze 40 % van de investeringskost van hun fiscale winst aftrekken. Zo betalen ze minder inkomens- of vennootschapsbelasting.

Om van de EIA te kunnen genieten, moet de investering in de Energielijst staan. Onder de EIA vallen zowel zonnepanelen (251102) als accu’s voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit (251118). Het minimale investeringsbedrag is € 2.500.

Meer weten over de EIA? Dan kan je terecht bij een installateur. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten voor een correcte, vlotte aanvraag. Ontvang advies op maat bij installateurs actief in je buurt.

 

Is een thuisbatterij een rendabele investering?

Momenteel is het investeren in een thuisbatterij voor particulieren steeds rendabeler. Zowel vanuit de gemeentes als vanuit de netbeheerders wordt gepleit voor de subsidiëring van thuisbatterijen. Ook de afbouw van de salderingsregeling en de groei van het aantal zonnepanelen zal de noodzaak aan thuisaccu’s alleen maar doen toenemen. Daarnaast blijft de kwaliteit (rendement, levensduur en capaciteit) van thuisbatterijen stijgen, dalen de thuisbatterij prijzen, en profiteer je tegenwoordig zelfs van 0% btw.

Advies op maat nodig? Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs