Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij prijs 2024

Het aantal zonnepanelen installaties in Nederland neemt in sneltempo toe. In de toekomst brengt dit de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar: een overvloed aan opgewekte stroom wordt namelijk allemaal teruggeleverd aan het net. Daardoor wordt een thuisaccu stukken aantrekkelijker. Maar hoeveel kost een thuisbatterij nu precies? En wat beïnvloedt de prijsopbouw? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de prijs?
Druk de kosten door te vergelijken
Bespaar dankzij financiële voordelen
Is een thuisbatterij rendabel?
Vergelijk offertes van thuisbatterij experts

 

Wat kost een thuisbatterij gemiddeld in 2024?

Met een thuisbatterij profiteer je van tal van voordelen: je bespaart op je energiefactuur, bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet…, maar hoeveel betaal je nu voor zo’n thuisaccu? Gemiddeld mag je rekenen op een thuisbatterij prijs van 4.000 à 10.000 euro (excl. btw & incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt o.a. af van de kwaliteit en het merk, maar ook van de capaciteit.

LET OP: de kosten voor een thuisbatterij kunnen verschillen volgens jouw situatie. Laat je de thuisaccu samen met zonnepanelen plaatsen? Dan zullen de installatiekosten bv. lager liggen dan wanneer je de batterij apart laat plaatsen. Daarom is het aangewezen om voorstellen van meerdere installateurs te vergelijken. Ontvang thuisbatterij prijzen & advies van erkende installateurs.

 

UPDATE 03-06-2024
Hoe evolueert de thuisbatterij prijs verder in 2024?

Door het behouden van de salderingsregeling lijken thuisaccu’s minder interessant voor eigenaars van zonnepanelen. Maar niets is minder waar, zeker als ook de aanschafprijs van een accu daalt. Steeds meer technologiebedrijven zetten namelijk in op de ontwikkeling ervan. Deze toenemende concurrentie heeft een positieve invloed op de kwaliteit en de kosten van een thuisaccu.

Daarnaast neemt de elektrificatie in hoog tempo toe en groeit de vraag naar kwalitatieve energieopslagsystemen. Bovendien kan je de 21% btw over je thuisbatterij nu volledig terugvragen! Hoe de prijzen exact zullen evolueren, is nog niet duidelijk. De redactie van thuisbatterij-expert.nl houdt daarom dit snel groeiende landschap in het oog.

 

 

thuisbatterij prijs zonnepanelen

Welke factoren bepalen de prijs van een thuisbatterij?

Denk je eraan om een thuisbatterij voor je zonnepanelen te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de kostprijs van een thuisbatterij op jouw maat. Die kosten zullen vooral afhangen van de volgende factoren:

 

1. Capaciteit van de thuisbatterij

De opslagcapaciteit van een thuisaccu bepaalt in grote mate de kostprijs. Hoe meer stroom je batterij kan opslaan, hoe duurder. Je mag voor een thuisbatterij van 5 kWh bv. rekenen op gemiddeld 6.500 euro, maar bij een exemplaar van 10 kWh lopen de kosten op tot 8.000 à 12.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). In onderstaande tabel zie je de prijs voor een thuisbatterij per kWh:

Gemiddeld jaarlijks energieverbruikVermogen zonnepaneel installatieCapaciteit thuisbatterijThuisbatterij prijs
(excl. btw, incl. omvormer & plaatsing)
2.000 kWh3 kWpThuisbatterij van 3 à 5 kWh€ 3.000 à 5.000
3.500 kWh4 kWpThuisbatterij van 4 à 6 kWh€ 4.000 à 6.000
4.000 kWh5 kWpThuisbatterij van 5 à 8 kWh€ 5.000 à 8.000
5.000 kWh6 kWpThuisbatterij van 6 à 9 kWh€ 6.000 à 9.000
6.000 kWh7 kWpThuisbatterij van 7 à 11 kWh€ 6.000 à 9.000
7.000 kWh8 kWpThuisbatterij van 8 à 12 kWh€ 8.000 à 11.000

Benieuwd naar de juiste capaciteit voor jouw thuisbatterij? De opslagcapaciteit van je batterij moet goed afgestemd zijn op je jaarlijkse energieverbruik en de opbrengst van je (toekomstige) zonnepanelen. Een erkende installateur kan die capaciteit precies voor je berekenen. Ontvang een berekening op maat.

 

2. Soort thuisbatterij + kwaliteit

Uit de verschillende soorten thuisbatterijen kies je best voor een lithium-ion of een zoutwater thuisbatterij. Daarnaast is het aangewezen om te investeren in een hoogwaardig thuisaccu. Die kosten meer, maar je bent zeker van een langere levensduur van je batterij. Hoe kwalitatiever de batterij, hoe vaker de batterij namelijk kan op- en ontladen. Bovendien ligt het rendement van een kwalitatievere thuisbatterij hoger.

 

3. Merk van de thuisbatterij

De prijs van een batterij voor zonnepanelen kan ook verschillen volgens het merk. Wil je bv. gericht de LG thuisbatterij prijs vergelijken met de Tesla thuisbatterij prijs? Of ben je benieuwd naar de kosten voor thuisbatterijen van andere merken als Huawei, Solarwatt, Ikea…? Dan vraag je best verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

4. Plaatsing van de thuisbatterij

Gemiddeld betaal je voor de plaatsing van een thuisbatterij tussen de € 500 à 1.000. Hoe vlotter de plaatsing van je thuisaccu, hoe lager de arbeidskosten zullen liggen. Kortom, laat je de thuisbatterij samen met je zonnepanelen plaatsen? Dan zal de totale prijs van je thuisbatterij lager liggen dan wanneer je de batterij achteraf laat plaatsen.

 

5. Al zonnepanelen of niet?

De prijs voor zonnepanelen met een thuisbatterij is lager als je beiden tegelijk laat plaatsen. Enerzijds vanwege de vlottere plaatsing, anderzijds omdat je geen tweede omvormer nodig hebt. Bij een bestaande zonnepanelen-installatie volstaat de omvormer namelijk niet voor de combinatie met een batterij. Daarom moet je investeren in een extra omvormer of een hybride omvormer voor zowel je panelen als je batterij.

 

6. Prijs omvormer

Een omvormer is essentieel voor een goede werking van je thuisbatterij en zonnepanelen. Of je nu al een bestaande zonnepaneelinstallatie met omvormer hebt of niet, je zal altijd moeten investeren in een nieuwe of extra omvormer. Ook de prijs van een omvormer kan erg uiteenlopen afhankelijk van het merk, de capaciteit… Gemiddeld kost een omvormer ongeveer € 2.000. Die prijs zit echter vaak al in de totaalprijs inbegrepen, maar kan dus ook een belangrijke invloed hebben op het totaal.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw thuisbatterij? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo krijg je een goed beeld van de totaalprijs en kan je uitgebreid prijzen en offertes vergelijken om de beste keuze te maken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

prijs thuisbatterij kwh

Druk de thuisbatterij kosten door te vergelijken

Uiteraard wil je een hoogwaardige, duurzame thuisbatterij op jouw maat, tegen een correcte prijs. Daarom vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Maar hoe vergelijk je hun offertes nu gericht? Enkele tips op een rij:

 1. Leg de adviezen van installateurs naast elkaar

  Welke opslagcapaciteit heeft je thuisbatterij nodig op maat van je energieverbruik en je bestaande zonnepanelen-installatie? Of heb je nog geen zonnepanelen en ben je benieuwd naar de combinatie met een thuisaccu? Vergelijk zeker de adviezen van installateurs rond de capaciteit van de thuisbatterij, het vermogen van de zonnepanelen, de soort omvormer…

 2. Let op de kwaliteit en het merk van de thuisbatterijen

  Verschillende installateurs werken vaak ook met verschillende merken van thuisbatterijen (Tesla, LG, Huawei…). Vraag hen zeker naar de kwaliteit van deze merken. Hoeveel keer kunnen ze opladen en ontladen? Hoeveel van hun capaciteit hebben ze nog over op het einde van die levensduur? En wat met het rendement?

 3. Kijk naar de materiaal- en arbeidskosten

  Naast de kwaliteit is ook de prijs een factor om rekening mee te houden. Wat is bv. de prijs van een thuisbatterij van Tesla t.o.v. de Huawei thuisbatterij prijs? Daarnaast kunnen de plaatsingskosten verschillen per installateur. Leg dus ook deze kosten zeker naast elkaar.

 4. Hou rekening met de uitvoeringstermijn

  Ga zeker ook na binnen welke termijn de installateur je thuisbatterij kan plaatsen. Die uitvoeringstermijn zal ook afhangen van jouw situatie. Heb je al zonnepanelen? Dan zal de specialist wellicht sneller je thuisaccu kunnen installeren. Bespreek die uitvoeringstermijn dus zeker met de installateurs die je contacteert.

 5. Check de garantie op de thuisbatterij

  Afhankelijk van de kwaliteit gaan thuisbatterijen 10 à 20 jaar mee. Fabrikanten bieden altijd een garantie op hun thuisaccu’s aan. Meestal bedraagt die 10 jaar, maar verschillen zijn mogelijk. Ga dus zeker de garantietermijn van de thuisbatterijen op je offertes na.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Door meerdere offertes te vergelijken op verschillende vlakken vind je dus zeker de beste thuisbatterij tegen een correcte prijs. Vergelijk offertes en bespaar!

 

Bespaar dankzij financiële voordelen

De thuisbatterij prijs in 2024 ligt nog altijd relatief hoog, maar blijft wel jaar na jaar zakken. In Nederland kan je als particulier (nog) niet genieten van subsidies voor thuisaccu’s, maar is er tegenwoordig wel het 0% btw tarief. Ondernemingen kunnen bij de aankoop van een accu wel een fiscaal voordeel ontvangen: de Energie-InvesteringsAftrek (EIA).

 

Btw-teruggave thuisbatterij (voor particulieren & ondernemers)

Je kan sinds begin 2024 de 21% btw over je nieuwe thuisbatterij volledig terugkrijgen door dit terug te vragen. Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden. Zo moet je een dynamisch energiecontract hebben of afsluiten, moet je kiezen voor een slimme thuisbatterij die automatisch op- en ontlaadt op de gunstigste momenten en moet je voldoen aan de btw-test. Dit laatste bestaat uit het invullen van een online document, om te bepalen of je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming.

LET OP: had je eerder al btw teruggekregen via de KOR (kleine ondernemersregeling) voor zonnepanelen? Dan moet je rekening houden met enkele aandachtspunten als je ook btw wilt terugkrijgen voor je thuisaccu (of zet de aanschaf van de thuisaccu en de aanvraag voor btw-teruggave op naam van je partner). Een expert kan je hier alles over vertellen. Kom in contact met een thuisbatterij installateur.

 

De Energie-InvesteringsAftrek (voor ondernemers)

De EIA is er voor belastingsplichtige ondernemers die investeren in duurzame, energiezuinige bedrijfsmiddelen. Dankzij dit fiscaal voordeel kunnen ze 40 % van de investeringskost van hun fiscale winst aftrekken. Zo betalen ze minder inkomens- of vennootschapsbelasting. Om van de EIA te genieten, moet de investering in de Energielijst staan. Onder de EIA vallen zowel zonnepanelen (251102) als accu’s voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit (251118). Het minimale investeringsbedrag is € 2.500.

Meer weten over de EIA? Dan kan je terecht bij een installateur. Bovendien bezorgt deze je ook alle nodige documenten voor een correcte, vlotte aanvraag. Ontvang advies op maat van installateurs in de buurt.

 

CONCLUSIE: is een thuisbatterij een rendabele investering?

Momenteel is het investeren in een thuisbatterij voor particulieren steeds rendabeler. Zowel vanuit de gemeentes als vanuit de netbeheerders wordt gepleit voor de subsidiëring van thuisbatterijen. Ook de groei van het aantal zonnepanelen zal de noodzaak aan thuisaccu’s alleen maar doen toenemen. Bovendien wordt de besparing die je met een thuisbatterij kan maken steeds groter door de hoge energieprijzen.

Daarnaast blijft de kwaliteit (rendement, levensduur en capaciteit) van thuisbatterijen stijgen, dalen de thuisbatterij kosten, en profiteer je in bepaalde gevallen van 0% btw. Daardoor krijgt deze investering ook een steeds interessantere terugverdientijd. Vandaag kun je je thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen terugverdienen in gemiddeld 15 à 20 jaar. Heb je dus zonnepanelen of ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen? Dan is een thuisbatterij sowieso een interessante investering.

Laat nu je thuisbatterij installeren! Begin meteen met besparen door je thuisbatterij (en zonnepanelen) te laten installeren door een erkende installateur. Offertes en prijsvoorstellen op maat vergelijken kan via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs