Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Loodzuur thuisbatterij

Loodzuur accu’s zijn het oudste type thuisbatterijen. Ook zijn ze goedkoop, maar jammer genoeg staan er heel wat nadelen tegenover deze lage prijs. Zo is een loodzuur thuisbatterij erg groot, zwaar en is diep ontladen geen optie. Weegt die lage kostprijs op tegen deze nadelen? En zijn lithium-ion en zoutwater batterijen eigenlijk geen betere alternatieven? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs loodzuur batterijen
Mogelijke alternatieven
Waarom installateur inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is een loodzuur thuisbatterij?

Loodzuur batterijen werden veel gebruikt als startaccu’s in auto’s. Dit type batterij gaat al meer dan een eeuw mee en is makkelijk samen te stellen. Lood, zwavelzuur en water zijn de enige materialen die nodig zijn om de energie op te wekken. Loodzuur thuisbatterijen zijn echter wel onhandig groot en zwaar. Dit maakt het dus lastiger om een geschikte plek voor de installatie te vinden.

Benieuwd of een loodzuur thuisbatterij de juiste keuze is? Vraag dan vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs. Zo ontdek je welk type accu en welke opslagcapaciteit het beste passen bij jouw situatie. Ontvang gratis advies op maat van thuisbatterij installateurs in je buurt.

loodzuur thuisbatterij

 

Voor- en nadelen van een loodzuur thuisbatterij

Investeer je in een loodzuur batterij of kies je eerder voor een modern alternatief? Dat antwoord hangt af van hoe zwaar de nadelen doorwegen voor jouw situatie.

 

Voordelen loodzuur thuisbatterij

 • Budgetvriendelijk: loodzuurbatterijen zijn een van de goedkoopste vormen van energieopslag. Zowel bij lithium-ion batterijen als bij zoutwater batterijen ligt de kostprijs hoger.
 • Hoge stroomsterkte mogelijk: je kan in één keer veel energie uit dit soort batterijen halen. De keerzijde van de medaille is dat dit de levensduur van de batterijen flink beperkt.
 • Veelgebruikte technologie: de technologie achter loodzuur batterijen gaat al tientallen jaren mee. Dit type accu heeft zijn nut en betrouwbaarheid dus al meer dan bewezen.

 

Nadelen loodzuur thuisbatterij

 • Grote en zware batterij: per kilo batterij kan je minder energie opslaan in vergelijking met een lithium-ion batterij. Loodzuur batterijen zijn ook grote, logge dingen waar je veel ruimte voor nodig hebt. In kleinere garages vormt dit dus vaak een probleem.
 • Kortere levensduur: gemiddeld gaan deze batterijen 8 à 10 jaar mee. Dat is een stuk minder dan de 15 à 20 jaar levensduur bij andere soorten thuisbatterijen. Omdat ze minder cycli aankunnen, heb je veel sneller last van capaciteitsverlies.
 • Kan niet diep ontladen: misschien het grootste nadeel is dat je een loodzuur batterij niet diep mag ontladen. Trek je de accu wel telkens volledig leeg? Dan zal je merken dat die er na een jaar of 2 mee ophoudt. Idealiter ontlaad je een loodzuur batterij maar voor de helft.
 • Geventileerde ruimte nodig: loodzuur batterijen stoten gassen uit en dus moet je ze in een geventileerde ruimte of buiten ophangen. Bij lithium-ion of zoutwaterbatterijen is dit niet het geval.

 

Prijs loodzuur thuisbatterij

Thuisbatterijen op basis van loodzuur zijn duidelijk goedkoper dan andere soorten. Gemiddeld mag je rekenen op € 2.000 à 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Voor een efficiënt werkend systeem moet je uiteraard ook nog een omvormer laten installeren. Dit is de link tussen je energiebron (zonnepanelen) en de thuisbatterij en zorgt ervoor dat je energie efficiënt kan opslaan en gebruiken.

LET OP: een loodzuur thuisbatterij is goedkoper, maar daar houdt het ook bij op. Vooral de beperkte levensduur en het feit dat je niet diep kan ontladen zijn grote nadelen. Wil je persoonlijk advies van een erkende vakman? Vraag vrijblijvend advies aan een erkende installateur in jouw regio.

 

loodzuur thuisaccu

 

Alternatieven voor een loodzuur batterij

Een loodzuur thuisbatterij is meestal niet het beste idee. Maar zonnepanelen en groene stroom zijn hot, dus de markt zat ook zeker niet stil. De afgelopen jaren zijn er dus betere soorten thuisbatterijen bijgekomen om de stroom van zonnepanelen effectief op te slaan. Hieronder een overzicht met de 2 belangrijkste alternatieven voor loodzuur accu’s:

 

ALTERNATIEF 1: lithium-ion thuisbatterij

Lithium-ion batterijen zijn de bekendste en meest verkochte types. Bijna elke producent levert ze: van Tesla met hun Powerwall tot LG en SolarWatt. Ze zijn licht, compact en beschikken over een grote opslagcapaciteit. Geen wonder dat je deze technologie bijna overal tegen het lijf loopt: smartphones, laptops en elektrische auto’s. Enkele kenmerken:

 • Je kan meer energie opslaan per kilo batterij. Dat levert lichtere en kleinere batterijen op in vergelijking met de loodzuur thuisbatterij. Bovendien laden ze sneller op.
 • De levensduur ligt hoger en dus kan je globaal genomen je auto langer opladen met dezelfde batterij, zonder dat die kapot gaat.
 • Er is geen specifiek onderhoud nodig.
 • Net als bij loodzuur batterijen kan je ze niet volledig ontladen. Houd altijd minimaal 40% aan laadvermogen over in de batterij.
 • Het zijn de duurste batterijen op de markt.

Gemiddelde prijs: 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

ALTERNATIEF 2: zoutwater thuisbatterij

Zoutwater thuisbatterijen zijn de jongste generatie thuisbatterijen. Deze technologie maakt gebruik van een kunststof omhulsel, gevuld met zout en zoet water. De chemische uitleg besparen we je, maar bij contact tussen beide types water ontstaat elektriciteit. Haal je de soorten water uit elkaar? Dan kan je de thuisbatterij opnieuw opladen. Ook dit soort batterij heeft zijn specifieke kenmerken:

 • Er komen geen giftige stoffen aan te pas. De batterijen bevatten geen zware metalen en kunnen veilig en eenvoudig gerecycled worden.
 • Een zoutwater thuisbatterij kan je volledig ontladen zonder capaciteitsverlies. Bij de andere types moet je altijd een kwart tot de helft van de energie in de batterij laten. Het resultaat is dat zoutwater batterijen de langste levensduur hebben van alle thuisbatterijen.
 • Weinig of geen risico op brand of ontploffing. Je hoeft dus amper tijd te stoppen in onderhoud.
 • Een zoutwater batterij neemt veel plaats in beslag door de lage energiedichtheid. Ze zijn vaak dubbel zo groot als loodzuur batterijen. In vergelijking met een lithium-ion batterij is het verschil nóg groter.
 • De batterij kan niet snel opladen. Ben je van plan om je thuisbatterij vooral tijdens stroompieken te gebruiken, bijvoorbeeld om te koken of de was te doen? Kies dan zeker voor een ander type.

Gemiddelde prijs: 4.000 à 10.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een installateur!

Veel opslagcapaciteit nodig, snel opladen, weinig plaats beschikbaar hebben, … Er zijn heel wat factoren die je beslissing kunnen beïnvloeden. Wil je zeker zijn van de juiste soort thuisbatterij met de juiste capaciteit voor jouw woning? Dan kan je enkele voorstellen aanvragen bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zij helpen jou het juiste product te kiezen.

Graag advies op maat aanvragen? Start je aanvraag via het offerteformulier.

 

Waarom erkende installateur inschakelen?

Wil je een thuisbatterij laten plaatsen voor je huidige of nieuwe zonnepanelen-installatie? Contacteer dan een erkende installateur. Met zijn expertise en ervaring ben je zeker van…

 • Advies op maat: heb je al zonnepanelen of wil je ze laten plaatsen? In beide gevallen geeft een installateur je advies over thuisbatterijen op basis van je stroomverbruik en -productie. Hij weet waar je de thuisaccu het beste kan plaatsen en welke omvormer je nodig hebt.
 • Kwalitatieve batterij: een erkende installateur werkt alleen met thuisbatterijen van kwalitatieve merken. Dit geeft je de beste garantie op een lange levensduur met weinig tot geen capaciteitsverlies.
 • Correcte installatie: een installateur plaatst je thuisbatterij effectief en zoals het hoort. Daarnaast gaat dat het snelste als je zo’n accu samen met je zonnepanelen laat installeren, maar ook een aparte montage is zeker mogelijk.
 • Service na verkoop: een vakman inschakelen betekent ook dat hij later nog te hulp kan schieten. Ergens een mankement of zit je achteraf nog met vragen? Je weet meteen bij wie je terecht kan.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend contact opnemen met meerdere installateurs voor advies op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs