Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij 5 kWh

Wil je investeren in een thuisbatterij om je stroomfactuur nog meer omlaag te krijgen? Dan is de capaciteit van die accu 1 van de belangrijkste aandachtspunten. Die moet goed afgestemd zijn op je stroomverbruik én de productie van je zonnepanelen. Voor een kleiner gezin is een thuisbatterij van 5 kWh vaak geschikt. Hier lees je alles over de voor- en nadelen, de uitvoeringen en de prijs van zo’n thuisbatterij van 5 kWh.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs thuisbatterij 5 kWh
Voordelen en nadelen
Alternatieven voor 5 kWh
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is een thuisbatterij van 5 kWh een goede keuze?

Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat je voor elke kWp aan zonnepanelen-vermogen ongeveer 1,5 kWh aan batterij-capaciteit nodig hebt. Kortom, heb je een zonnepanelen-vermogen van 3.000 à 3.500 Wp? Dan is een thuisaccu van 5 kWh doorgaans een goede keuze. Zo’n batterij is ideaal als je…

 • een klein gezin hebt en niet denkt aan gezinsuitbreiding.
 • slim en zuinig met je stroomverbruik omspringt.
 • geen grootverbruikers hebt als een laadpaal, warmtepomp, …
 • niet van plan bent om extra zonnepanelen te leggen.

Interesse in een thuisbatterij van 5 kWh? Een erkende installateur kan de meest aangewezen capaciteit voor jouw thuisaccu precies berekenen. Start je aanvraag hier!

thuisbatterij 5 kwh

 

Mogelijke uitvoeringen van 5 kWh thuisbatterijen

Thuisaccu’s van 5 kWh zijn erg courant. Daardoor zijn er ook tal van uitvoeringen waaruit je kan kiezen. Enkele keuzemogelijkheden op een rij:

 

1. Type batterij

Je kan kiezen voor een milieuvriendelijke zoutwater batterij van 5 kWh, maar lithium-ion batterijen komen het vaakst voor. Het gaat namelijk om behoorlijk lichte en compacte accu’s met een lange levensduur. Loodzuur batterijen zijn sowieso geen optie. Zulke accu’s kan je namelijk niet diep ontladen.

 

2. Laadcycli

De levensduur van je thuisaccu hangt in grote mate af van het aantal laadcycli. Hoe meer een batterij volledig kan op- en ontladen, hoe langer die meegaat. Daarom investeer je best in een accu van een kwalitatief merk. Die kunnen doorgaans meer laadcycli doen dan goedkopere modellen (bv. 5.000 à 10.000 cycli versus 1.000).

 

3. Merk

5 kWh is een populair vermogen voor thuisbatterijen. Het gevolg is dat meerdere hoogwaardige merken accu’s met deze opslagcapaciteit aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten als Huawei, Solax, LG, … Daardoor heb je de luxe om meerdere thuisbatterij merken te vergelijken en een doordachte keuze te maken.

 

4. Afmetingen & gewicht

Thuisbatterijen van 5 kWh wegen minder en zijn kleiner dan accu’s met een grotere capaciteit. Die afmetingen en het gewicht kunnen wel verschillen per fabrikant. Een voorbeeld? De Huawei Luna van 5 kWh weegt 65 kg en meet 670 x 600 x 150 mm. Door die beperkte afmetingen valt zo’n batterij doorgaans vlot te plaatsen in een garage, berging, …

 

5. Garantie

De garantieregeling van een thuisbatterij kan variëren per merk. Let hier dus goed op als je meerdere accu’s vergelijkt. Gemiddeld kan je uitgaan van een productgarantie van 10 jaar. Is er tijdens deze periode een probleem met je accu (defect, plotse daling in efficiëntie, …)? Dan staat je installateur voor je klaar met een aangepaste oplossing op maat.

 

TIP: ontvang advies op maat van een erkende installateur!

Een erkende installateur berekent voor jou het meest aangewezen thuisbatterij vermogen. En dat is niet alles.. Hij geeft je ook advies over betrouwbare merken, de locatie voor je batterij, … En uiteraard zorgt hij voor een optimale en vlotte plaatsing van je thuisbatterij.

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Je kan gratis meerdere erkende installateurs actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Prijs thuisbatterij 5 kWh

De prijs voor een thuisbatterij van 5 kWh van een kwalitatief merk bedraagt gemiddeld 5.000 à 6.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Uiteraard hangt de exacte kostprijs ook af van de plaatsingskosten, de installateur die je kiest, … Hoe verhoudt die prijs zich tot die van thuisaccu’s met een andere capaciteit? Een kort overzicht:

Capaciteit van de thuisbatterijGemiddelde thuisbatterij prijs
(excl. btw en incl. plaatsing)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 14 kWh€ 10.000

Een precieze kostprijs voor jouw thuisbatterij van 5 kWh? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de totaalprijzen, maar ook hun adviezen, merken, werkwijzen, … Start je aanvraag hier!

 

kostprijs thuisbatterij 5 kwh

 

Voor- en nadelen thuisbatterij 5 kWh

Nog niet zeker welke thuisbatterij capaciteit het meest geschikt is voor jouw situatie? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van een 5 kWh thuisaccu kort tegen elkaar af te wegen:

 

Voordelen thuisbatterij 5 kWh

 • Ideale capaciteit voor kleinere gezinnen: een gemiddeld kleiner gezin heeft een zonnepanelen-installatie van 3.000 à 4.000 Wp. Met deze opbrengst aan groene stroom is een thuisaccu van 5 kWh doorgaans een goede keuze. Let op: je toekomstplannen spelen natuurlijk ook mee. Wil je later nog zonnepanelen bij plaatsen, een laadpaal installeren, …? Dan kies je beter een accu met een grotere capaciteit.
 • Goedkoper dan accu’s met groter vermogen: de kosten voor een thuisbatterij hangen in grote mate samen met de capaciteit. Kortom, voor een 5 kWh thuisbatterij betaal je gemiddeld minder dan voor een thuisbatterij van 10 kWh of 20 kWh.
 • Tal van uitvoeringen: een courant vermogen als 5 kWh betekent ook meer keuzemogelijkheden voor jouw thuisbatterij. Bij een accu van bv. 15 kWh kan je kiezen uit minder merken, aantal laadcycli, …
 • Kleinere afmetingen & gewicht: een 5 kWh thuisaccu weegt minder en is minder groot dan een batterij met een grotere opslagcapaciteit. Zo heb je meer mogelijkheden om zo’n accu te plaatsen en volstaat een kleinere ruimte. De meest ideale locatie van je accu? Daarover vraag je best advies op maat aan een erkende thuisbatterij installateur in je buurt!

 

Nadelen thuisbatterij 5 kWh

 • Niet geschikt voor grootverbruikers: wil je een laadpaal plaatsen? Of plan je een energetische renovatie met een warmtepomp? Dergelijke grootverbruikers kunnen je stroomverbruik flink de hoogte injagen. In dat geval is de kans groot dat een thuisaccu van 5 kWh ondergedimensioneerd zal zijn.

 

Alternatieven voor thuisbatterij van 5 kWh

Kies je nu best een thuisaccu van 5 kWh of is een lagere of hogere capaciteit meer aangewezen? We zetten beide alternatieven kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1 = thuisbatterij met een lager vermogen

Een 5 kWh thuisaccu is doorgaans ideaal voor kleinere gezinnen met een beperkter stroomverbruik. Kies je voor een batterij met een nog lagere capaciteit (bv. 3 kWh)? Ga dan samen met je installateur zeker na of je batterij niet ondergedimensioneerd zal zijn. Want met een batterij met een te lage capaciteit kan je te weinig groene stroom opslaan en ligt je zelfverbruik dus lager.

 

ALTERNATIEF 2 = thuisbatterij met een hoger vermogen

Een batterij van 5 kWh kan momenteel volstaan (bv. met een zonnepanelen vermogen van 3.500 Wp), maar dat kan in de toekomst veranderen. Vermoed je dat je stroomverbruik zal stijgen door bv. een warmtepomp, laadpaal, airco, …? Dan anticipeer je daar beter op door te investeren in een accu met een hoger vermogen. Een installateur kan je daarover advies op maat geven.

 

Welke thuisbatterij capaciteit kies ik het best?

Plaats je nu best een batterij van 5 kWh of toch eerder eentje met een lagere of hogere capaciteit? Een installateur neemt jouw situatie grondig onder de loep en adviseert je gericht over het meest geschikte vermogen. Zo maak je de juiste keuze, vermijd je dat je te veel betaalt en ben je zeker dat je batterij een optimaal rendement haalt.

Erkende installateurs in je buurt contacteren? Dat kan snel, eenvoudig en vrijblijvend via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs