Thuisbatterij met stekker: goed idee of niet?
Een thuisbatterij met stekker is een relatief nieuwe technologie die momenteel nog in de kinderschoenen staat. Gewone en slimme thuisbatterijen zijn al veel langer op de markt en hebben hun meerwaarde al bewezen. Wat is deze nieuwe thuisbatterij met stekker dan precies en wat zijn de verschillen met (slimme) thuisbatterijen? Lees er alles over in dit artikel!
Welke soort thuisbatterij kies ik?
Je hebt 2 opties: een thuisaccu met óf zonder stekker. De standaard batterijen kennen we intussen allemaal, maar batterijen met een stekker zijn nog nieuw. Ze zijn momenteel alleen in Nederland op de markt, maar binnenkort kan je zulke batterijen bijvoorbeeld ook in België kopen. In dit artikel bespreken we deze 2 soorten thuisbatterijen en hun voor- en nadelen:
OPTIE 1: thuisbatterij met stekker
OPTIE 2: thuisbatterij zonder stekker
CONCLUSIE: wat kies ik?
OPTIE 1: thuisbatterij met stekker
Een thuisbatterij met stekker staat ook wel bekend als een plug-and-play-thuisaccu. Dit zijn batterijen die je alleen in het stopcontact hoeft te steken. De batterij laadt dan nog steeds op met zonne-energie die je zonnepanelen opwekken, maar dan langs een stopcontact. Zodra de zon ondergaat en je ’s avonds en ’s nachts stroom nodig hebt, levert de batterij deze energie voor gebruik in huis.
Voor- en nadelen thuisbatterij met stekker
Wat zijn factoren die in je achterhoofd moet houden om een goede keuze te maken? Deze nieuwe technologie heeft namelijk veel voor- en nadelen. We sommen ze hieronder op:
- Makkelijke installatie: het is een plug-and-play-principe. Je hoeft de batterij dus alleen in het stopcontact te steken. Je hebt ook geen installateur nodig om de accu aan te sluiten en de batterij is verplaatsbaar. Je kan de opgeladen accu dus bv. meenemen tijdens het kamperen.
- Goedkoper: voor een slimme thuisbatterij betaal je al snel 2 keer zoveel. Thuisbatterijen met een stekker zijn dus een betaalbaar alternatief. Traditionele thuisbatterijen hebben natuurlijk wel een hogere opslagcapaciteit en zijn de meerprijs daarom ook waard!
- Verhoogd gebruik zonnepanelen: net als met andere thuisbatterijen haal je zo meer uit je zonnepanelen, maar dan wel op kleinere schaal.
- Beperkte capaciteit: gemiddeld heb je maar 1,5 kWh aan opslagcapaciteit als je een thuisbatterij met stekker kiest. Dat is veel lager dan bij de meeste thuisbatterijen. Je kan de opslagcapaciteit verhogen door simpelweg meerdere plug-and-play-thuisbatterijen te installeren. Hierdoor betaal je wel veel meer en is een traditionele thuisbatterij wellicht interessanter én goedkoper!
- Aparte groep meterkast nodig: het is aangeraden om je plug-and-play-thuisbatterij niet aan te sluiten op een groep waar andere grootverbruikers op aangesloten zijn. Als je niet genoeg kennis hebt van elektrotechniek, kan dat tot problemen leiden.
- Niet ‘slim’: een thuisbatterij met stekker laadt niet slim. Zo’n batterij start gewoon met opladen op de momenten dat de zonne-energie begint te leveren.
Kosten thuisbatterij met stekker
Er zijn nog niet zo veel “plug & play” thuisbatterijen op de markt, maar daar komt ongetwijfeld nog wel verandering in. Gemiddeld betaal je er tussen de 1.400 en 2.000 euro (incl. btw) voor.
Op zoek naar een thuisbatterij met stekker? Een installateur stemt zo’n batterij nauwgezet af op je zonnepanelen-installatie en je stroomverbruik. Start je aanvraag hier!
OPTIE 2: thuisbatterij zonder stekker
Dit is het type thuisbatterij dat al langer op de markt is. Je spreekt dan over een slimme of standaard thuisbatterij. De gebruikte techniek is daarom ook betrouwbaarder en wordt elk jaar slimmer én efficiënter.
Voor- en nadelen thuisbatterij zonder stekker
Wat zijn de redenen om een thuisbatterij zonder stekker te kiezen? Hieronder hebben we de voor- en nadelen kort op een rijtje gezet:
- Aangepaste capaciteit: je kan thuisbatterijen zonder stekker krijgen met een lage of hoge opslagcapaciteit. Voor standaard huishoudens varieert de benodigde capaciteit ergens tussen 3 en 12 kWh. De capaciteit is gebaseerd op het vermogen van je zonnepanelen en het stroomverbruik van je huishouden.
- Laadt slim: een slimme thuisbatterij weet wanneer het beste moment is om te laden. Hierdoor slaat het apparaat alleen elektriciteit op wanneer dit het goedkoopst is.
- Optimaal gebruik groene energie: dit soort thuisaccu is bewezen rendabel en effectief. Door de hogere opslagcapaciteit haal je ook veel meer uit je groene energie. Zeker bij een slimme thuisaccu haal je het meeste uit je groene energie.
- Niet zelf installeren: je hebt een installateur nodig om zo’n accu aan te sluiten. Alleen zo ben je zeker van een correcte plaatsing en profiteer je van advies op maat.
- Duurder: een slimme thuisbatterij kost uiteraard meer dan een thuisbatterij met stekker die niet slim laadt. Ze maken de meerprijs die je betaalt wel goed door de hogere opslagcapaciteit.
Op zoek naar een thuisbatterij die rendabel is en bij je zonnepanelen past? Dat kan via ons offerteformulier. Kom in contact met meerdere thuisbatterij-experts via ons offerteformulier.
Kosten thuisbatterij zonder stekker
Omdat het systeem nog vrij nieuw is, ligt de prijs voor een slimme thuisbatterij nog aan de hoge kant. Ze zijn meestal verkrijgbaar voor € 4.000 – 15.000 (excl. btw, incl.plaatsing). Een standaard thuisbatterij is vergelijkbaar qua prijs. Dan mag je rekenen op € 4.000 – 10.000 (excl. btw & incl. plaatsing).
Wil je een passende prijs voor jouw thuisbatterij? Dat kan via ons offerteformulier. Nadat je je gegevens ingevuld hebt, zullen enkele experts je bellen om een offerte op te maken. Zo vergelijk je verschillende diensten en prijzen. Kom nu in contact met erkende experts!
CONCLUSIE: wat kies ik?
Over het algemeen is een thuisbatterij met een stekker niet aangeraden. Je bent beter af met een standaard of slimme thuisaccu. Dit komt voornamelijk omdat de thuisbatterij met stekker nog vrij nieuw is. In België zijn ze bijvoorbeeld nog niet eens toegestaan!
Thuisaccu’s met een stekker die uitsluitend zonnestroom opslaan, hebben meestal te weinig capaciteit en een te laag vermogen om een merkbaar verschil te maken.
Wil je liever een rendabele standaard of slimme thuisbatterij? Dan kan je terecht bij onze betrouwbare thuisbatterij installateurs. Zij kunnen je helpen om de beste batterij te vinden voor jouw situatie. Start je gratis offerte-aanvraag door ons formulier hieronder in te vullen: