Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij plaatsen

Een thuisbatterij plaatsen is de ideale manier om meer uit je zonnepanelen te halen en meer groene stroom te verbruiken die je zelf hebt opgewekt. Hoe verloopt de installatie van zo’n thuisbatterij? Waar wordt die best geplaatst en hoeveel kost de installatie? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe thuisbatterij plaatsen?
Waar thuisbatterij plaatsen?
Prijs plaatsing thuisbatterij
Enkele aandachtspunten
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een thuisbatterij plaatsen?

Er zijn heel wat goede redenen om een thuisbatterij te plaatsen. Een kort overzicht:

  • Zonne-energie van overdag ’s avonds gebruiken: dankzij een thuisbatterij kan je ’s avonds, ook na zonsondergang, de overtollige zonne-energie van overdag gebruiken. Zonder thuisbatterij moet je ’s avonds gebruik maken van energie van het net.
  • Meer groene energie: bij voldoende zonneschijn kan je dankzij een thuisbatterij wel een hele dag lang genieten van groene stroom. Dat is ook bevorderlijk voor het milieu.
  • Lagere energierekening: doordat je meer groene stroom kan recupereren, zal je minder energie van het net moeten gebruiken en zal je energierekening dus ook lager uitvallen.

Wil je graag een thuisbatterij laten plaatsen? Kom snel en eenvoudig in contact met meerdere installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Hoe thuisbatterij plaatsen?

Hoe gaat een installateur nu te werk wanneer hij een thuisbatterij plaatst? Onderstaand stappenplan geeft jou een idee van de uit te voeren werken:

  1. Verkennend gesprek

    De installateur komt eerst bij jou thuis langs voor een oriënterend gesprek. Tijdens dit plaatsbezoek bepaalt hij in samenspraak met jou de gewenste capaciteit van de accu, de ideale plaats voor jouw thuisbatterij, …

  2. Bidirectionele omvormer plaatsen

    Heb je al zonnepanelen? Dan is jouw installatie hoogstwaarschijnlijk nog niet voorzien van een bidirectionele omvormer die kan wisselen tussen wisselstroom en gelijkstroom. De installateur zal ofwel de huidige niet-bidirectionele omvormer vervangen door een bidirectionele omvormer, ofwel een aparte hybride omvormer plaatsen voor je thuisbatterij. Laat je je thuisbatterij samen met nieuwe zonnepanelen plaatsen? Dan wordt er meteen een bidirectionele omvormer geplaatst.

  3. Thuisbatterij aansluiten

    In een volgende stap wordt de thuisbatterij aangesloten. Het hele proces neemt doorgaans maar 1 dag in beslag. Hoewel de plaatsing van een thuisbatterij niet per se arbeidsintensief is, vereist het wel de nodige kennis. Dankzij zijn ervaring zorgt een vakman voor een snelle en efficiënte plaatsing.

  4. Thuisbatterij in gebruik nemen

    Je thuisbatterij installatie is nu klaar voor gebruik. Meestal zal je installateur de accu ook aanmelden bij je netbeheerder en vraagt hij een keuring aan bij een erkend keuringsmechanisme.

Op zoek naar een installateur in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Waar thuisbatterij plaatsen?

Voor een optimale levensduur is het belangrijk om je thuisbatterij op de juiste plaats te installeren. Belangrijk is dat je de thuisaccu in een koele, droge ruimte installeert waar voldoende ruimte beschikbaar is. De kelder of garage zijn bv. ideaal. Zijn er ook ruimtes die minder geschikt zijn? Jazeker! Een thuisbatterij wordt best niet in een leefruimte geplaatst en ook niet in de ruimte waar de cv-ketel staat. Kleine thuisbatterijen kunnen eventueel aan de muur bevestigd worden, op voorwaarde dat de batterij niet te zwaar is.

Kan een thuisbatterij ook buiten geplaatst worden? Dit is een mogelijkheid, op voorwaarde dat de accu beschut staat tegen direct zonlicht, regen en vrieskou. De batterij moet steeds droog staan en mag ook niet rechtstreeks op de grond geplaatst worden.

 

thuisbatterij plaatsen

 

Prijs plaatsing thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn momenteel nog relatief duur, maar de verwachting is dat de prijs de komende jaren zal blijven dalen. Er zijn een aantal factoren die de uiteindelijke kostprijs van jouw thuisaccu beïnvloeden: de opslagcapaciteit, de laadcycli, het merk, … Doorgaans mag je rekenen op gemiddeld 4.000 à 10.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere plaatsers

De uiteindelijke kostprijs van jouw thuisbatterij kan variëren van installateur tot installateur. Je doet er dus goed aan om offertes op te vragen bij verschillende plaatsers van thuisbatterijen. Dit kan je zo maar even tientallen euro’s opleveren! Contacteer ervaren installateurs van thuisbatterijen in jouw regio via onze offertepagina.

 

Enkele aandachtspunten

Wanneer je een thuisbatterij laat plaatsen, zijn er een aantal zaken die je aandacht verdienen. Een overzicht:

  • Aantal laadcycli: het aantal laadcycli geeft je een idee van de levensduur van je batterij. Algemeen geldt: hoe meer laadcycli, hoe langer de levensduur van je thuisbatterij.
  • Capaciteit thuisbatterij: het is belangrijk dat de capaciteit van je thuisbatterij in verhouding staat met zowel de opbrengst van je zonnepanelen als je stroomverbruik. Zo heeft het geen zin om te investeren in een batterij met een grote opslagcapaciteit als je te weinig energie opwekt met je zonnepanelen of als je de opgewekte stroom niet verbruikt. Omgekeerd geldt dan weer dat met een batterij met een te kleine opslagcapaciteit een deel van je opgewekte stroom verloren gaat en je dus energie van het net zal moeten halen.
  • Combinatie met zonnepanelen: een thuisbatterij is enkel interessant wanneer je ze combineert met zonnepanelen of een andere manier om zelf stroom te genereren.
  • Bidirectionele omvormer: laat je je thuisbatterij pas installeren nadat je zonnepanelen hebt laten plaatsen? Dan zal je waarschijnlijk een extra bidirectionele omvormer moeten laten plaatsen.
  • Terugverdientijd: hou er rekening mee dat een thuisbatterij een behoorlijk lange terugverdientijd heeft van 10 à 14 jaar. Een thuisaccu helpt je echter wel om je energiekosten te spreiden. Aangezien je met zo’n batterij je zelfverbruik verhoogt van 30% naar 70%, kan je maandelijks flink besparen op je energiefactuur.
  • Merken: steeds meer merken brengen hun eigen thuisbatterij op de markt. Elk merk heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Doe hier dus zeker research naar wanneer je een thuisbatterij wil laten plaatsen.

TIP: een ervaren installateur van thuisbatterijen houdt rekening met al deze aandachtspunten en stelt jou de meest aangewezen thuisaccu voor jouw situatie voor. Contacteer vrijblijvend installateurs in jouw regio.

 

Thuisbatterij zelf plaatsen of laten plaatsen?

Een thuisbatterij zelf plaatsen vereist heel wat technische kennis. Heb je die kennis zelf niet in huis? Dan doe je beter een beroep op een professionele installateur. Naast heel wat vakkennis brengt een ervaren installateur nog enkele andere voordelen met zich mee:

  • Correcte installatie: door samen te werken met een ervaren installateur ben je zeker van een correcte plaatsing en werking van jouw thuisbatterij.
  • Hoogwaardige materialen: een professional werkt enkel met materialen van de beste kwaliteit. Je kan dus rekenen op een installatie van topkwaliteit.
  • Advies op maat: op basis van jouw situatie en persoonlijke voorkeuren stelt een vakman jou de meest geschikte thuisbatterij voor.

Ook een thuisbatterij laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend offertes van 2 à 3 professionele installateurs actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs