Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme thuisbatterij

In deze tijd van schommelende stroomprijzen en veranderende overheidsmaatregelen omtrent energie is investeren in een slimme thuisbatterij een uitstekend idee. Zo’n systeem slaat overtollige energie van je zonnepanelen op, zodat je die groene stroom ook ’s avonds én ’s nachts kan gebruiken. Daardoor bespaar jij extra op je energiekosten. Lees hier meer over de voordelen, prijs en plaatsing van slimme thuisbatterijen!

Ga snel naar:
Voordelen slimme thuisbatterij
Slimme thuisbatterij: prijs
Hoe slimme thuisbatterij plaatsen?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Kom in contact met installateurs!

 

 

Wat is een slimme thuisbatterij?

Een slimme thuisbatterij slaat overtollige energie van je zonnepanelen op om die pas later te gebruiken. In tegenstelling tot een standaard thuisbatterij doet die dat automatisch op de meest voordelige momenten. Zo’n accu zal er bv. voor kiezen om de opgeslagen stroom in te zetten op piekmomenten, wanneer de netstroom duurder is.

Ben je benieuwd hoe voordelig een slimme thuisbatterij voor jou zou zijn? Dan kan je gratis en vrijblijvend advies vragen aan onze betrouwbare installateurs. Start je aanvraag hier!

slimme thuisbatterij

 

Voordelen slimme thuisbatterij

Een slimme thuisbatterij is gebaseerd op de nieuwste technologieën en dat brengt een iets hoger prijskaartje met zich mee. Maar daartegenover staan wel vele voordelen. Hieronder sommen we de grootste pluspunten op:

 

 • Minder afhankelijk van netstroom: met een slimme thuisbatterij kan je je elektriciteitsverbruik spreiden, afhankelijk van je piekmomenten en de energieprijzen. En omdat je slimme batterij je opgeslagen energie inzet op piekmomenten, bespaar je dus meer op je energiefactuur dan met een normale thuisbatterij. Zo ben je nog minder afhankelijk van netstroom.
 • Hogere zelfconsumptie: zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld maar 30 à 40% van je opgewekte zonnestroom. Met een slimme accu stijgt die zelfconsumptie naar 70 à 80%. Zo hoef je nog amper elektriciteit van het net halen.
 • Voordelig onder huidige energieregelingen: in Nederland nemen de overheden verschillende maatregelen die betrekking hebben op onze energiefactuur. De salderingsregeling, hogere nettarieven, …: met een slimme thuisbatterij ben je veel minder afhankelijk van dergelijke beslissingen.

Slimme thuisbatterij: prijs

Omdat het systeem nog vrij nieuw is, liggen de prijzen voor een slimme thuisbatterij nog aan de hoge kant. Zo zijn ze te vinden voor gemiddeld € 4.000 à 15.000 (incl. plaatsing & excl. btw). Het prijskaartje hangt ook af van meerdere factoren. Denk aan het gekozen model, het merk, de capaciteit, …

LET OP: het bovengenoemde bedrag is slechts een richtprijs. Wil je graag een concreet prijsvoorstel? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met installateurs in je buurt!

 

slimme thuisbatterij installatie

 

Hoe slimme thuisbatterij plaatsen?

Hoe verloopt de installatie van een slimme thuisbatterij? Is die werkwijze anders dan voor een standaard thuisaccu? In het stappenplan leggen we uit hoe een erkende installateur te werk gaat:

 1. Verkennend gesprek met een installateur

  Voordat je een slimme thuisbatterij laat installeren, komt eerst de gekozen expert bij je langs. Die doet dan aanbevelingen op basis van jouw wensen en woonsituatie. Zo bepalen jullie samen de capaciteit van de batterij, de locatie van de accu, extra functionaliteiten, …

 2. Omvormer plaatsen

  Heb je al een zonnepanelen-installatie? Dan kan je een extra omvormer laten plaatsen voor je batterij, of een accu met een geïntegreerde omvormer. Die laatste optie is meestal wat praktischer. Als je tegelijkertijd kiest voor een slimme batterij én zonnepanelen, dan installeert de expert uiteraard meteen een geschikte hybride omvormer.

 3. Slimme thuisbatterij aansluiten

  Vervolgens sluit de installateur de thuisbatterij met slimme sturing aan. Anders dan bij een standaard thuisaccu voorziet die ook een slimme box, die voor de communicatie tussen de zonnepanelen en het energienetwerk zorgt. De installatie is meestal binnen 1 dag afgerond.

 4. Slimme thuisbatterij gebruiken

  Nu is je slimme thuisbatterij klaar voor gebruik. De meeste installateurs zullen je accu ook meteen aanmelden bij je netbeheerder, aangezien dit ook verplicht is. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie.

Ben je op zoek naar een installateur van slimme thuisbatterijen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met meerdere experts in jouw buurt via onze offerteservice!

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Twijfel je nog of een slimme thuisbatterij in jouw situatie wel verstandig is? Dan kan je altijd terecht bij onze installateurs voor professioneel advies. In de tussentijd vind je hieronder alvast de antwoorden op enkele veelgestelde vragen: • Wat moet de capaciteit van mijn slimme thuisbatterij zijn?
  Het is belangrijk dat de capaciteit van je slimme thuisbatterij in verhouding staat met de opbrengst van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Een vuistregel die je kan hanteren is 1 à 1,5 kWh aan accu-capaciteit per kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen-vermogen. Toch is het aangeraden om altijd advies in te winnen bij een professional. Er zijn namelijk uitvoeringen met verschillende capaciteiten op de markt. Zo heb je accu’s van 5 kWh, maar bijvoorbeeld ook van 20 kWh.


 • Wat is de terugverdientijd van een slimme thuisbatterij?
  Een slimme thuisbatterij zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte energie gebruikt. Daarom kan je met zo’n systeem ook op een aanzienlijk rendement rekenen. De terugverdientijd van een slimme thuisbatterij hangt ook in mindere mate af van je energietarief, het weer, … Om die reden heeft een slim systeem een terugverdientijd van maar 6 à 9 jaar, tegenover 15 jaar voor een standaard thuisaccu.


 • Wat is de levensduur van zo’n slimme thuisbatterij?
  De levensduur van een slimme thuisbatterij hangt onder andere af van de aansturing. Daarnaast zijn ook de kwaliteit van de batterij, het onderhoud en de gebruiksomstandigheden belangrijke factoren. Over het algemeen mag je rekenen op een levensduur van 10 à 15 jaar.


 • Wat zijn betrouwbare slimme thuisbatterij-merken?
  Er zijn steeds meer merken en fabrikanten die slimme thuisbatterijen produceren. Enkele bekende merken zijn: BYD, Enphase, Fenecon, Fox ESS, Huawei, SolarWatt, … Welk merk het meest geschikt is in jouw situatie, hangt ook af van je persoonlijke wensen. Bespreek dit dus altijd met je installateur.


 • Is een slimme batterij alleen met zonnepanelen interessant?
  Een slimme thuisbatterij is ook zeker een optie zonder zonnepanelen. De batterij zal dan voor het goedkoopste nettarief elektriciteit opladen om overdag te gebruiken. Alleen is dit systeem wel minder rendabel. Het levert een gemiddeld gezin slechts € 100 per jaar op. Een slimme thuisbatterij met zonnepanelen is absoluut de meest rendabele optie.

Laat je slimme thuisbatterij installeren door een van onze experts!

De installatie van een slimme thuisbatterij duurt meestal niet langer dan een dag. Dat wil echter niet zeggen dat het een simpele klus is. De plaatsing van een slimme thuisaccu vergt de nodige kennis en expertise. Laat daarom altijd een expert langskomen. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie.

Wil je graag offertes van installateurs vergelijken om de beste deal te sluiten? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met lokale experts via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs