Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij 20 kWh

Ben je een zelfstandige of eigenaar van een winkel, restaurant, …? En ben je op zoek naar een batterij voor je zonnepanelen? Een thuisbatterij van 20 kWh is dan een mogelijke optie. Zo ben je ook bij een hoog verbruik zeker van een opslagcapaciteit die hoog genoeg is om de hele dag groene stroom te benutten. Benieuwd naar de uitvoeringen, de kostprijs, de voor- en nadelen, …? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Kosten thuisbatterij 20 kWh
Voordelen en nadelen
Alternatieven voor thuisbatterij 20 kWh
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer is een thuisbatterij van 20 kWh een goede keuze?

Een thuisbatterij van 20 kWh is een groot systeem en pas aan te raden bij zonnepanelen met een totaalvermogen van 13 à 20 kWp. Het gaat om een zonnepanelen-installatie die jaarlijks 11.500 à 18.000 kWh aan stroom kan opwekken. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden heeft maar 3.500 à 4.500 kWh per jaar nodig. Een 20 kWh thuisaccu is daarom vooral een goede keuze als je:

 • een klein bedrijfspand hebt met een hoog stroomverbruik (eenmanszaken, kleine winkels, …).
 • een grote zonnepanelen-installatie hebt of overweegt om deze te laten plaatsen.
 • enkele werknemers in dienst hebt met elektrische auto’s.
 • genoeg budget hebt voor de investering.

Meer weten over 20 kWh thuisbatterijen? Vind een erkende installateur via onze gratis offerteservice.

thuisbatterij 20 kwh

 

Mogelijke uitvoeringen

Welke soorten thuisbatterijen met 20 kWh zijn er en wat zijn de verschillen? En welke andere keuzes kan je nog maken als je een thuisbatterij wil kopen? Hieronder zetten we de belangrijkste factoren op een rijtje:

 

1. Type

Thuisbatterijen met een vermogen van 20 kWh zijn doorgaans lithium-ion batterijen. Ze staan onder andere bekend om hun efficiëntie, energiedichtheid, … Daarnaast laden ze ook snel op. Wel doe je er goed aan om een betrouwbaar merk te kiezen, aangezien deze batterijen wat brandgevoeliger zijn dan de alternatieven.

 

2. Merk

Er zijn ondertussen al meerdere betrouwbare merken die thuisbatterijen van 20 kWh of meer aanbieden. Denk aan Q-cells, SMA/Mercedes Benz, … Een installateur kan je een compleet overzicht bieden van alle mogelijke fabrikanten.

 

3. Laadcycli

De levensduur van lithium-ion batterijen schommelt tussen 15 à 20 jaar, maar ze gaan ook langer mee als je voor een betrouwbaar merk kiest. Bij kwalitatieve batterijen mag je rekenen op zo’n 6.000 à 10.000 laadcycli.

 

4. Garantie

De productgarantie is afhankelijk van het merk dat je kiest, maar het gemiddelde is 10 jaar. Sommige merken bieden ook een garantie tot een bepaalde hoeveelheid laadcycli. In deze gevallen zou je garantie mogelijk al kunnen vervallen vóór deze 10 jaar oud is. Let hier dus goed op als je offertes vergelijkt.

 

5. Afmetingen

Thuisbatterijen met een grotere opslagcapaciteit zijn doorgaans groter dan varianten met een kleinere opslagcapaciteit. Ook daarom is een lithium-ion thuisbatterij handiger bij een hoge capaciteit, aangezien deze efficiënt omgaan met de opslag van groene stroom. Daardoor blijven de afmetingen nog relatief binnen de perken.

 

Vind de juiste thuisbatterij met een erkende installateur

Welk type thuisbatterij kies je best? Welke merken zijn betrouwbaar en welke vermijd je eerder? Wat is de gewenste hoeveelheid laadcycli en hoe groot mag de thuisaccu zijn? Een vakman biedt gericht advies en prijzen op maat op basis van jouw wensen en budget.

Thuisbatterij 20 kWh kopen? Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Kosten thuisbatterij 20 kWh

Een thuisbatterij van 20 kWh is een grote installatie. Gemiddeld kost een thuisbatterij € 600 à 800 per kWh aan opslagcapaciteit. Tel hier installatiekosten en de omvormer bij op en dan kom je uit op zo’n € 12.000 – 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing) voor een 20 kWh thuisbatterij. Hoe is deze prijs te vergelijken met die van mogelijke alternatieven? Een kort overzicht:

Thuisaccu opslagcapaciteitGemiddelde prijs (excl. btw, incl. omvormer en plaatsing)
Thuisbatterij 8 kWh€ 5.000 - 8.000
Thuisbatterij 14 kWh€ 10.000
Thuisbatterij 20 kWh€ 12.000 - 15.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per thuisbatterij merk, op basis van de moeilijkheidsgraad van de installatie, … Ook variëren prijzen van vakman tot vakman. Het is dus belangrijk om te vergelijken. Vind de juiste vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

20 kwh thuisbatterij

 

Voor- en nadelen 20 kWh thuisbatterij

Kies je voor een thuisbatterij 20 kWh? Dan profiteer je van meerdere voordelen, maar moet je ook rekening houden met enkele nadelen. Een overzicht:

 • Veel opslagcapaciteit: 20 kWh is meer dan genoeg opslagcapaciteit om de hele dag gebruik te maken van groene stroom. Echter moet je wel opletten dat dit niet té veel capaciteit is. Anders is de aanschafprijs onnodig hoog en is het lastig om de batterij volledig op te laden. Een installateur kan een goede inschatting maken van het verbruik van je pand en hoeveel kWh aan vermogen hier bij past.
 • Verschillende merken: er zijn ondertussen meerdere merken die eigen thuisaccu’s produceren, ook met een hogere opslagcapaciteit van 20 kWh. Zo geniet je niet alleen van een brede waaier aan mogelijke keuzes, maar ook van betere prijzen, een hogere kwaliteit, …
 • Minder last van stijgende energieprijzen: met een thuisbatterij maak je de hele dag gebruik van groene stroom en moet je minder elektriciteit afnemen van het net. Als gevolg heb je dus ook minder last van de hoge energieprijzen.

 

 • Grote investering: een thuisbatterij is een behoorlijke investering. Zeker als je een variant kiest met een hoge capaciteit zoals 20 kWh.
 • Veel ruimte nodig voor zonnepanelen: om efficiënt gebruik te maken van een thuisbatterij met veel opslagcapaciteit moet je deze hoeveelheid stroom ook zien op te wekken. Hier heb je een grote zonnepanelen-installatie voor nodig, die op zijn beurt ook veel ruimte in beslag neemt.
 • Lastiger te plaatsen: een thuisbatterij met 20 kWh opslagcapaciteit is relatief zwaar en groot. Dit betekent dat de plaatsing wat complexer zal zijn en dat niet elke plek in je pand geschikt zal zijn.

 

Alternatieven voor 20 kWh thuisbatterij

Een 20 kWh thuisbatterij heeft in sommige gevallen te veel opslagcapaciteit, en dus loont het om je bewust te zijn van mogelijke alternatieven. Hieronder enkele opties:

 

OPTIE 1: thuisbatterij 10 kWh

Een andere optie voor zelfstandigen en eenmanszaken is een thuisbatterij van 10 kWh. Deze profielen verbruiken gemiddeld 3.500 à 10.000 kWh stroom per jaar en dan is 20 kWh aan opslagcapaciteit niet nodig. Let wel: voor kleine winkels is een 20 kWh thuisaccu beter.

Richtprijs: € 8.000 à 10.000 (excl. btw, incl. omvormer en plaatsing)

 

OPTIE 2: thuisbatterij 5 kWh

De gemiddelde zelfstandige verbruikt net wat meer dan een gemiddeld Belgisch huishouden en dus heb je dan ook net wat meer opslagcapaciteit nodig. Zo’n thuisbatterij van 5 kWh past bij een zonnepanelen-installatie met 3 à 5 kWp.

Richtprijs: € 4.000 à 5.000 (excl. btw, incl. omvormer en plaatsing)

 

CONCLUSIE: hoeveel kWh voor je thuisbatterij?

De beste thuisbatterij hangt af van je situatie, wensen, budget, … Het belangrijkste is dat de opslagcapaciteit precies is afgestemd op jouw stroomverbruik en de productie van je zonnepanelen. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs