Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afbouw salderingsregeling: wanneer, waarom en hoe?

Het is al een tijdje bekend: vanaf 2025 bouwt de Nederlandse overheid de salderingsregeling geleidelijk af. Vanaf dan mag je elk jaar minder teruggeleverde zonne-energie salderen. Vanwaar die afbouw? Wat zijn de voornaamste gevolgen waarmee je als woningeigenaar rekening moet houden? En hoe kan een thuisbatterij uitkomst bieden? Je leest het hier!

Lees meer:
Waarom stopt de salderingsregeling?
Gevolgen afbouw salderingsregeling
Welke rol kan een thuisbatterij spelen?

 

 

Wat is salderen?

Dankzij de salderingsregeling kan je de overtollige groene stroom van je zonnepanelen erg voordelig op het elektriciteitsnet zetten. Je krijgt namelijk evenveel voor die teruggeleverde zonne-energie als je betaalt voor de afgenomen netstroom. Dat verandert echter vanaf 2025. Dan begint namelijk de jaarlijkse afbouw van de salderingsregeling. Vanaf 2031 zal het dan niet langer mogelijk zijn om nog teruggeleverde stroom te salderen.

Zijn zonnepanelen dan niet langer rendabel? Toch wel. Het komt er alleen op neer om meer je zelfgeproduceerde groene stroom te verbruiken. Een thuisbatterij is daar de ideale manier voor. Zo verhoog je je zelfconsumptie van gemiddeld 30% naar ongeveer 70%. Ontvang gratis advies op maat!

salderingsregeling

 

Waarom stopt de salderingsregeling?

De salderingsregeling heeft de zonnepanelenmarkt in Nederland jarenlang een financieel steuntje in de rug gegeven. Vanwaar dan de geleidelijke afbouw van die regeling? Hier zijn meerdere redenen voor, maar 1 van de belangrijkste is het balanceren van vraag en aanbod op het elektriciteitsnet. Een overzicht:

  • Zonnepanelen zijn goedkoper en efficiënter dan vroeger: de salderingsregeling is ingevoerd toen zonnepanelen minder efficiënt en betaalbaar waren. De prijs en terugverdientijd van zonnepanelen zijn ondertussen sterk gedaald en dus is de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling nu mogelijk.
  • Aansporen tot eigen gebruik: op dit moment leveren Nederlandse huishoudens erg veel groene stroom terug aan het elektriciteitsnet en is er dus veel meer aanbod dan vraag. Door het eigen verbruik te stimuleren, bv. via een thuisbatterij, moet opnieuw balans ontstaan.
  • Verlagen van druk op elektriciteitsnet: hoe meer stroom er wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, hoe groter de kans dat het net overbelast raakt. Ook om deze reden is het dus belangrijk om een balans te creëren tussen vraag en aanbod.
  • Meer geld voor andere energiebesparende maatregelen: door de afbouw van de salderingsregeling na 2025 blijft er belastinggeld over om andere energiebesparende maatregelen te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor isolatie, renovatie, …

 

Gevolgen van afbouw salderingsregeling

Wat verandert er door de afbouw van de salderingsregeling? Hieronder een overzicht van de belangrijkste gevolgen van deze beslissing:

 

1. Thuisbatterijen zijn interessanter

Aangezien het terugleveren van stroom minder rendabel wordt, heb je 2 opties: meer groene stroom verbruiken als de zon schijnt of die zonne-energie stockeren. Voor die laatste optie is een thuisaccu ideaal. Hiermee kan je zelf opgewekte stroom bewaren voor wanneer je het nodig hebt en zo onafhankelijker worden van energiemaatschappijen en hun wisselende energieprijzen. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een thuisbatterij.

 

2. Langere terugverdientijd zonnepanelen

Aangezien je overtollige zonne-energie voor een steeds minder rendabel tarief kan terugleveren, zal de terugverdientijd van zonnepanelen iets langer worden. Vele zonnepanelen hebben tegenwoordig een terugverdientijd van zo’n 6 à 7 jaar, dus dat blijft gelukkig een meer dan rendabele investering. Zeker gezien de stijgende stroomprijzen.

 

3. Aparte meetinrichting netstroom

Om de afbouw van de salderingsregeling mogelijk te maken, wordt het verplicht om een slimme meter te hebben die de afname én injectie van stroom op het elektriciteitsnet apart kan meten. Houd hier rekening mee als je al een zonnepanelen-installatie hebt.

 

Welke rol kan een thuisbatterij spelen?

salderen thuisbatterij

Naast een hoger eigen verbruik overdag is het ook een goed idee om overtollige zonne-energie te bewaren. Zo kan je ook ’s avonds nog profiteren van gratis groene stroom. Een kort overzicht van de voornaamste voordelen van een thuisbatterij:

  • Lagere energierekening: hoe meer groene stroom je opwekt met je zonnepanelen en hoe meer je hiervan kan inzetten, hoe minder netstroom je nodig hebt van je energiemaatschappij. Een thuisbatterij maakt het mogelijk om je zelfconsumptie aanzienlijk te verhogen. Zo verlaag je efficiënt je energiekosten.
  • Minder afhankelijk van energiebedrijven: doorgaans gebruik je ’s avonds en ’s nachts netstroom als je zonnepanelen hebt, aangezien ze dan geen groene stroom produceren. Met een thuisbatterij bewaar je overtollige energie van overdag om op andere momenten in te zetten. Daarnaast kan een thuisbatterij als back-up functioneren bij storingen. Zo hang je veel minder af van energiebedrijven.
  • Lagere CO2-uitstoot: met een thuisbatterij verbruik je meer groene stroom in plaats van grijze stroom (opgewekt uit fossiele brandstoffen als gas). Zo draag je ook je steentje bij aan het milieu.

 

Een thuisbatterij voor je zonnepanelen? Vergelijk offertes!

Wil je iets doen om de effecten van de afbouw van de salderingsregeling zoveel mogelijk tegen te gaan? Overweeg dan een thuisbatterij voor je zonnepanelen. Zo kan je je zelfconsumptie verhogen tot wel 70%. Ontvang gericht advies en prijzen op maat bij 2 à 3 ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs