Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afmetingen thuisbatterij

Met een thuisbatterij maak je een stuk efficiënter gebruik van de groene stroom van je zonnepanelen. Het gaat doorgaans om behoorlijk grote en zware apparaten waar je veel ruimte voor nodig hebt. Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een thuisbatterij? Waar kan je ze best plaatsen, variëren de prijzen op basis van formaat en welke merken zijn er? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Factoren afmetingen thuisbatterij
Waar thuisbatterij plaatsen?
Prijs thuisbatterij per grootte
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe groot is een thuisbatterij?

Thuisbatterijen zijn qua formaat te vergelijken met een gasketel, wasmachine, … Zo wegen ze vaak meer dan 100 kg en heb je ongeveer 1 m² ruimte nodig (bij een accu met een vermogen van 8 à 10 kWh). Er zijn echter ook kleine thuisbatterijen met een capaciteit van zo’n 3 kWh. Deze wegen ongeveer 25 kg, met een omvang van 40 bij 40 cm. Hoe groot de thuisbatterij moet zijn qua afmetingen en capaciteit is vooral afhankelijk van je energieverbruik en de opbrengst van je panelen.

Interesse in een thuisbatterij? Vraag gericht advies en prijzen op maat aan bij erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

afmetingen thuisbatterij

 

Factoren afmetingen thuisbatterij

Welke eigenschappen van thuisbatterijen hebben invloed op de uiteindelijke afmetingen? Een kort overzicht:

 

1. Merken

Veel merken zoals Fenecon bieden verschillende thuisbatterijen aan. Hun mini-variant heeft bijvoorbeeld 3 kWh aan opslagcapaciteit, weegt zo’n 100 kg en is 680 x 256 x 610 mm groot (lengte x breedte x diepte). Daarentegen heeft de pro-variant een grotere capaciteit van 6 kWh, een gewicht van zo’n 150 kg en is deze 698 x 467 x 810 mm groot. Ook zijn er merken die maar 1 model aanbieden zoals Tesla, Solax, … Kortom, de afmetingen van een thuisbatterij kunnen behoorlijk variëren per fabrikant.

 

2. Capaciteit

Thuisbatterijen met een hogere capaciteit zijn meestal ook fysiek groter. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla Powerwall. Deze batterij heeft een opslagcapaciteit van 13,5 kWh, weegt 114 kg en is 1150 x 753 x 147 mm groot. Daarentegen weegt de 5 kWh Huawei Luna maar 65 kg en zijn de afmetingen 670 x 600 x 150 mm.

 

3. Ingebouwde omvormer of niet?

Sommige thuisbatterijen hebben een ingebouwde omvormer en dit neemt natuurlijk extra ruimte in beslag. Het gaat om een bidirectionele omvormer die ervoor zorgt dat overtollige stroom wordt opgeslagen in de accu én die stroom ook beschikbaar maakt in je hele woning ’s avonds en ’s nachts.

TIP: of je nu al zonnepanelen hebt of niet, het kiezen van de juiste omvormer laat je best over aan een ervaren vakman. Start je aanvraag hier.

 

Waar thuisbatterij plaatsen?

Rekening houdend met de afmetingen en andere fysieke eigenschappen van thuisbatterijen zijn er een aantal plekken waar je deze best plaatst. Wat zijn geschikte locaties voor een thuisbatterij installatie? En waaraan moet de ruimte voldoen? Een overzicht:

  • Koele en droge omgeving: doorgaans plaats je een thuisbatterij best in een opslagruimte of garage. Hier wordt een thuisaccu niet te warm en is regen geen probleem. Echter zijn er ook accu’s die geschikt zijn voor binnen én buiten, zoals de Tesla Powerwall.
  • Genoeg ruimte: uitgaande van de gemiddelde afmetingen van thuisbatterijen houd je best 1 m² aan ruimte vrij voor de plaatsing. Zo kom je nooit ruimte te kort. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer thuisbatterijen die een stuk flexibeler zijn wat betreft afmetingen. Zo zijn thuisaccu’s van Renault al zo klein dat je ze makkelijk in je keuken verwerkt. Deze zijn te vergelijken met een kleine vaatwasser.
  • Stevige muren voor bevestiging: thuisbatterijen met veel opslagcapaciteit wegen al gauw 100 à 150 kg. Hier zijn simpele gipswanden niet tegen opgewassen. Controleer dus eerst of je muren het gewicht van je gewenste thuisbatterij aankunnen.

 

Thuisbatterij plaatsen? Laat het over aan een vakman!

Er komt veel kijken bij de plaatsing van een thuisaccu. Alleen al de afmetingen en het formaat van een thuisbatterij maken de installatie complex. Schakel voor de plaatsing dus altijd een ervaren vakman in via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte installatie. Start je aanvraag hier.

 

grootte thuisbatterij

 

Prijs thuisbatterij per grootte

Hoeveel een thuisbatterij precies kost, is vooral afhankelijk van het type batterij, de opslagcapaciteit, … Hierbij zijn de specifieke afmetingen dus eerder bijkomstig. De richtprijzen per thuisbatterij grootte:

Thuisbatterij grootte (in kWh)Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
3 kWh€ 4.000
8 kWh€ 5.000 - 8.000
14 kWh€ 10.000

 

Vergelijk adviezen en prijzen via onze gratis offerteservice

Thuisbatterijen zijn behoorlijk prijzig en dus is het belangrijk om de kostprijs zoveel mogelijk te beperken. Vergelijk voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo leg je niet alleen prijzen en adviezen naast elkaar, maar ook uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs