Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij subsidie 2023 - 2024

Laatste update: 04 Dec 2023 – Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we volop inzetten op duurzame technologieën voor energieproductie en -opslag. Thuisbatterijen voor zonnepanelen spelen daar een sleutelrol in. Nederland heeft echter nog geen specifieke thuisbatterij subsidie voor particulieren. Is zo’n thuisaccu dan wel een interessante investering? We onderzoeken het in dit artikel.

Ga snel naar:
Is een thuisbatterij interessant zonder subsidie?
Subsidies thuisbatterij voor bedrijven
Hoe zonne-energie anders gebruiken?
Subsidies voor thuisbatterijen op komst?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Subsidie thuisbatterij Nederland: de stand van zaken

Nederland loopt achterop in het financieren van thuisbatterijen. Momenteel kunnen particulieren geen beroep doen op een subsidie voor thuisaccu’s. Toch zitten diverse belangengroepen niet stil. Meer stemmen gaan op om middelen voor energieopslag landelijk te financieren. Zo pleit GroenLinks nu al een tijdje om accu’s aan de SDE++ regeling toe te voegen. Het is dus afwachten of deze lobby iets in beweging zet voor particulieren.

Gratis advies over thuisbatterijen ontvangen? Onze erkende installateurs helpen je graag verder. Je moet enkel het contactformulier invullen. Start hier je aanvraag.

subsidie thuisbatterij

 

Is een thuisbatterij interessant zonder subsidie?

Is het beter te wachten met de aankoop van een thuisbatterij of niet? Het antwoord is duidelijk: ook zonder subsidie is zo’n accu nu al een interessante investering. Het is dé manier om je zelfconsumptie van je groene stroom te vergroten en flink te besparen op je elektriciteitsrekening. Zeker in het huidige, snel veranderende landschap is de vraag naar efficiënte energieopslag groot. We leggen het hieronder uit:

 

FACTOR 1: torenhoge energieprijzen

2022 stond in het teken van een exponentiële stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Met zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij ben je echter veel minder afhankelijk van de schommelende stroomprijzen. Dankzij de batterij verhoog je je zelfconsumptie naar 60 à 80%. Zo blijft je stroomrekening beperkt en spaar je jaarlijks veel geld uit.

 

FACTOR 2: afbouw van de salderingsregeling (vanaf 2025)

Vanaf 2025 bouwt de overheid de salderingsregeling af. In principe fungeert salderen als een ‘gratis batterij’: het overschot aan opgewekte stroom kan je terugleveren aan het net. Je krijgt daarvoor een vergoeding die even hoog is als het tarief voor de afgenomen stroom. Ook na 2025 kan je nog stroom salderen, maar dat percentage daalt vanaf dan jaarlijks. Zo wordt het terugleveren van groene stroom elk jaar financieel minder aantrekkelijk. Met een thuisbatterij voel je dat verschil gelukkig amper in je portemonnee.

 

FACTOR 3: overbelasting van elektriciteitsnet voorkomen

Door de toenemende hoeveelheid zonne- en windenergie is er meer en meer overtollige productie van elektriciteit. Dat brengt de stabiliteit van het net in gevaar. Er wordt dus intensief gezocht naar manieren om hoge elektriciteitspieken te vermijden en het elektriciteitsnet te ontlasten. Zowel thuisbatterijen als grote accu’s voor industriële energieopslag spelen hierin een belangrijke rol.

 

CONCLUSIE: ook zonder subsidies loont een thuisbatterij

Een thuisbatterij kost gemiddeld € 4.000 à 10.000. Zonder subsidie is dit voor veel mensen een flinke hap uit hun budget. Door de hoge energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling is de investering in een thuisaccu echter steeds interessanter. Bovendien zetten meer en meer fabrikanten in op de ontwikkeling van zulke batterijen. Het gevolg van deze concurrentie? Een stijgende kwaliteit en dalende prijzen. Kortom, ook zonder subsidie loont investeren in een thuisbatterij steeds meer!

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan: heb je interesse in een thuisbatterij? Je kan met al je vragen terecht bij een professionele installateur. Start hier je aanvraag.

 

Subsidies thuisbatterij voor bedrijven

Net zoals voor particulieren zijn er geen specifieke subsidies voor accu’s voor grootschalige energie-opslag voor bedrijven. Wel kunnen die in specifieke situaties de aankoop van een thuisbatterij fiscaal aftrekken via de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Een overzicht:

 

Hoeveel bedraagt de EIA?

Met de EIA kan je 45,5% van het investeringsbedrag van de accu aftrekken van je fiscale winst. Zo betaal je minder vennootschap- of ondernemingsbelasting.

 

Wat zijn de voorwaarden?

  • De EIA is er voor ondernemingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen in Nederland.
  • Het bedrijfsmiddel dat je aankoopt, staat in de Energielijst. In dit geval gaat het specifiek over accu’s die instaan voor de stationaire opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie.
  • Voor batterijen mikt de Energielijst voornamelijk op lithium-ion batterijen en zoutwaterbatterijen. Beiden hebben een opslagcapaciteit groter dan 10 kWh.
  • De baterij kost min. 2.500 euro. Het totale aankoopbedrag voor energiezuinige bedrijfsmiddelen is begrensd tot max. 126 miljoen euro per kalenderjaar.

BELANGRIJK: het correct plaatsen & aansluiten van een thuisbatterij is specialistenwerk. Daarvoor moet je bij een installateur aankloppen. Die neemt niet alleen de plaatsing op zich, maar adviseert je ook over het beste type opslag voor jouw installatie. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

Hoe de EIA aanvragen voor je batterij?

De EIA vraag je digitaal aan via het eLoket van de RVO. Daarvoor moet je enkele bewijsstukken aanleveren, zoals aankoopfacturen, productfiches, enz. Op basis van deze informatie beslist de RVO of je in aanmerking komt voor de EIA. Is dit het geval? Dan ontvang je een verklaring met daarin het bedrag dat voor de EIA in aanmerking komt. Deze gegevens komen op je belastingaangifte.

TIP: heb je nog geen zonnepanelen? Dan vind je het vast interessant om te weten dat ook de aankoop van zonnepanelen onder de EIA-regeling valt.

 

Thuisbatterij subsidie

Hoe zonne-energie anders gebruiken?

Als tijdelijke oplossing voor het uitblijven van een subsidie voor thuisbatterijen, is het nuttig om stil te staan bij hoe we optimaal gebruik kunnen maken van onze zonne-energie. Wat kan je als consument doen? En wat doen de grote energiereuzen?

 

1. Verhogen zelfverbruik zonder thuisbatterij (als consument)

Alle energie die je niet terug op het net injecteert, is gewonnen energie. Zonnepanelen installaties renderen het best tussen 11 en 15u ’s middags, maar de meeste mensen zijn dan niet thuis. Hierdoor verbruiken we slechts 30% van onze zelf opgewekte energie. En dat is zonde. Hoe verhogen we ons zelfverbruik zonder thuisbatterij?

De belangrijkste stap is het slim sturen van je energievraag. Heb je toestellen met een timerfunctie? Laat je huishoudelijke toestellen (bv. vaatwasser, wasmachine,…) dan tussen 14 en 15u draaien. Of laad op dat moment je elektrische auto op. Zo verhoog je je zelfverbruik met zo’n 10%. Daarnaast is ook een verbruiksmanager een handige tool. Hiermee monitor je nauwkeurig je energieverbruik en krijg je inzicht in je energie-efficiëntie.

 

2. Slim sturen van de energievraag en -aanbod (als energieleverancier)

Wind- en zonne-energie zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit maakt het hele energiesysteem een stuk kwetsbaarder en onvoorspelbaarder. Leveranciers bekijken momenteel volop de mogelijkheden om het energienetwerk zo flexibel mogelijk te kunnen inzetten. Grote accu’s voor energieopslag zijn 1 van de mogelijkheden.

 

CONCLUSIE: subsidie thuisbatterij verre toekomstmuziek?

De stijgende gas- en energieprijzen bewijzen dat je energievoorziening als consument beter zo zelfstandig mogelijk is. Door een thuisbatterij te plaatsen, kan je het bedrag op je energierekening sterk onder controle houden: je slaat simpelweg je overtollige stroom op in de thuisbatterij en gebruikt die ’s avonds en ’s nachts. Kortom, thuisbatterijen zijn een cruciale schakel in de energiemix van de toekomst. Het is een kwestie van tijd voor ze volwaardig opgenomen worden in het subsidieplan van de Nederlandse overheid.

 

Overweeg je een thuisbatterij? Laat je adviseren door een expert!

Wil je graag een thuisbatterij plaatsen? Dan doe je er goed aan om een gesprek in te plannen met een professionele installateur. Hij informeert je over de verschillende soorten thuisaccu’s, gaat na welk vermogen je nodig hebt en zorgt voor de kwalitatieve en correcte plaatsing van je installatie.

Vrijblijvend offertes voor thuisbatterijen vergelijken? Via het onderstaande formulier kom je in contact met 2 à 3 verschillende experts actief in je regio. Zo kan je niet alleen adviezen, maar ook merken, prijzen, … vergelijken.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs