Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is een thuisbatterij rendabel?

Investeren in een thuisbatterij heeft verschillende voordelen, maar is het ook rendabel? Je wordt dan wel minder afhankelijk van het energienetwerk, de kosten van een thuisbatterij zijn nog steeds redelijk hoog. In dit artikel lees je welke factoren bepalen of je thuisbatterij rendabel is en geven we enkele tips om je verbruik van zelf opgewekte stroom te verhogen.

 

Factoren die rentabiliteit thuisbatterij bepalen

1. Thuisbatterij prijs
2. Capaciteit thuisbatterij
3. Rendement thuisbatterij
4. Levensduur thuisbatterij
5. Aanwezigheid van zonnepanelen
6. Salderingsregeling

Lees verder ook:
CONCLUSIE: thuisbatterij rendabel of niet?
Tips rendement thuisbatterij verhogen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

FACTOR 1: Thuisbatterij prijs

Gemiddeld betaal je tussen € 4.000 en € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een thuisbatterij, afhankelijk van het merk, type en de capaciteit. De prijs van een thuisbatterij is dus nog steeds aan de hoge kant. Verwacht wordt wel dat de prijzen de komende jaren nog zullen dalen, wat thuisbatterijen alleen maar rendabeler zal maken. De bekendste merken zijn Tesla, LG, Solarwatt, SolarEdge, Philips, …

Hoeveel kost een thuisbatterij in jouw situatie? Een thuisbatterij installateur berekent het graag voor jou. Ontvang prijzen op maat.

 

Kan ik een subsidie voor mijn thuisbatterij aanvragen?

De Nederlandse overheid reikt ook in 2024 geen subsidies uit voor thuisbatterijen, al wordt er wel verwacht dat thuisbatterijen in de toekomst nog gaan toegevoegd worden aan de ISDE. Wil je graag een thuisbatterij plaatsen, dan moet je deze investering momenteel wel volledig zelf financieren.

 

FACTOR 2: Capaciteit thuisbatterij

Het is belangrijk dat de capaciteit van je thuisbatterij is afgestemd op de grootte van je zonnepanelen installatie. Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. Door de productie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar af te stemmen, maak je je thuisbatterij zo rendabel mogelijk.

TIP: wil je zeker zijn dat je batterij is afgestemd op jouw elektriciteitsproductie en -verbruik? Laat de juiste capaciteit dan berekenen door een ervaren installateur.

 

kstar thuisbatterij installeren

FACTOR 3: Rendement thuisbatterij

Je thuisbatterij laadt op en ontlaadt met een bepaald rendement. Wanneer je thuisbatterij oplaadt of ontlaadt, gaat er telkens wat energie verloren. Hoe hoger het rendement van je thuisbatterij, hoe minder energie er verloren gaat tijdens het proces van op- en ontladen.

Het rendement van een thuisbatterij is voornamelijk afhankelijk van het type batterij. Zo bedraagt het rendement van lithium-ion batterijen ongeveer 95%. Bij minder performante batterijen is dit vaak slechts 70%. De keuze voor een kwalitatieve batterij kan dus 25% extra opslag van elektriciteit betekenen.

FACTOR 4: Levensduur thuisbatterij

De maximale levensduur van een batterij is 20 jaar. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij wordt geschat op 14 à 15 jaar. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt 10 à 14 jaar. Kies daarom altijd voor een kwalitatieve thuisbatterij. Die gaat doorgaans langer mee. Daardoor zal de rentabiliteit van je batterij ook hoger zijn.

FACTOR 5: Aanwezigheid van zonnepanelen

Het is mogelijk een thuisbatterij te installeren als je geen zonnepanelen hebt. Alleen is dat absoluut niet rendabel. Je kan de batterij ’s nachts goedkoper opladen dankzij het nachttarief. Zo bespaar je jaarlijks ongeveer € 100, maar daarmee kan je de aankoop van de thuisbatterij niet terugverdienen.

Thuisbatterijen combineer je dus het best altijd met zonnepanelen. Door de installatie van een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je eigen geproduceerde elektriciteit van 30 naar 70%. Dat resulteert in een aardige besparing op je energiefactuur. Helaas is dit vaak toch nog onvoldoende om een thuisbatterij rendabel te maken, vooral omdat er voor thuisbatterijen nog geen subsidies zijn. De aanschafprijs van zonnepanelen kan je wél drukken met subsidies.

 

thuisbatterij rendabel zonnepanelen

 

FACTOR 6: Salderingsregeling

Momenteel fungeert het net als een ’thuisaccu’ dankzij de salderingsregeling. Je krijgt namelijk evenveel voor de overtollige zonnestroom die je op het net zet als je betaalt voor de stroom die je van dat net haalt. De Nederlandse overheid wou die regeling afbouwen vanaf 2025, maar dat plan gaat (voorlopig) niet door. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel namelijk weggestemd.

BELANGRIJK: voorlopig kan je dus 100% blijven salderen met zonnepanelen, maar de vraag is of dat in de toekomst zo blijft. Bovendien zullen energieleveranciers extra terugleveringskosten aanrekenen voor eigenaars van zonnepanelen. Een thuisaccu blijft dus zeker een toekomstbestendige investering!

 

CONCLUSIE: Is een thuisbatterij rendabel of niet?

Een thuisbatterij heeft heel wat voordelen. Er zijn dan ook tal van redenen om hierin te investeren. Zo kan je meer van je geproduceerde energie gebruiken en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bovendien kan je extra besparen op je energierekening. Daartegenover staat natuurlijk de kostprijs van een thuisbatterij. We zien echter dat die prijzen blijven dalen en dat de kwaliteit van thuisbatterijen steeds beter wordt. Zo wordt ook de investering steeds interessanter en wordt een thuisbatterij steeds meer rendabel.

 

Ontvang een berekening op maat!

Moet je nu wel of geen thuisbatterij installeren? Om te weten of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, laat je best de berekening maken door een ervaren installateur. Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat van 2 à 3 professionals in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Tips rendement thuisbatterij verhogen

Hoe kan je het rendement van je thuisbatterij verhogen en nog meer voordeel halen uit je investering? Enkele tips:

  • Koop een goede omvormer: hoe kwalitatiever de omvormer, hoe hoger het rendement van je thuisbatterij. De omvormer zorgt er niet alleen voor dat je de stroom die je zonnepanelen opwekken, kan gebruiken in huis maar ook dat het teveel aan stroom kan worden opgeslagen op je batterij.
  • Let op het aantal laadcycli: hoe hoger het aantal laadcycli, hoe langer een thuisbatterij meegaat. Een batterij met een hoog aantal laadcycli is dan wel duurder in aankoop, ze heeft ook een langere levensduur en is op termijn dus rendabeler.
  • Laat je thuisbatterij onderhouden: doorgaans heeft een thuisbatterij geen onderhoud nodig. Toch is het aangeraden om je accu regelmatig te laten controleren op schade of defecten. Zo kan je sneller ingrijpen en vermijd je een te snelle slijtage van je thuisbatterij, wat de rentabiliteit positief beïnvloedt.

Interesse in een thuisbatterij? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van 2 à 3 erkende installateurs via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs