Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd thuisbatterij

Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk en kan je extra besparen op je energierekening. Anderzijds hangt er aan een thuisbatterij nog een behoorlijk prijskaartje. Wat is nu precies de terugverdientijd van een thuisbatterij? Hoe kan je die terugverdientijd berekenen? En zijn er factoren die deze termijn verkorten? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Terugverdientijd thuisbatterij berekenen
Factoren terugverdientijd thuisbatterij
Is een thuisbatterij rendabel?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Terugverdientijd thuisbatterij = gemiddeld 10 à 14 jaar

De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij bedraagt 10 à 14 jaar. Die termijn hangt af van heel wat verschillende factoren. Zo bepalen o.a. de kostprijs van je thuisbatterij, de opslagcapaciteit van de accu en je jaarlijkse stroomverbruik na hoeveel jaar jij je thuisbatterij kan terugverdienen.

Wil je graag de exacte terugverdientijd van jouw thuisbatterij kennen? Een erkende installateur kan precies de termijn berekenen waarop jij je investering terugverdient. Vraag gratis en vrijblijvend voorstellen aan via de offerteservice.

terugverdientijd thuisbatterij

 

Terugverdientijd thuisbatterij berekenen

Er bestaat helaas geen eenvoudige formule om de terugverdientijd van je thuisbatterij te berekenen. Die is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Je contacteert daarom het best een erkende installateur van thuisbatterijen. Hij kan je een gedetailleerd prijsvoorstel bezorgen met alle kostenposten en voor jou de terugverdientijd voor je thuisbatterij berekenen. Je komt snel en eenvoudig in contact met 2 à 3 erkende installateurs via onze offertepagina.

 

Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd van je thuisbatterij?

De exacte terugverdientijd van je batterij berekenen is geen eenvoudige opgave. Er zijn namelijk heel wat factoren die bepalen op welke termijn jij je investering terugverdient. Een overzicht:

 

1. Jaarlijkse energieverbruik

Om de terugverdientijd van je thuisbatterij te bepalen, moet je eerst en vooral weten hoeveel elektriciteit je gezin jaarlijks verbruikt. Wanneer je je jaarverbruik kent, kan je de ideale capaciteit van je batterij bepalen om je besparingen het hele jaar door te maximaliseren. Met een te kleine batterij loop je bv. het risico niet al je opgewekte elektriciteit te kunnen opslaan, waardoor die aan het elektriciteitsnetwerk teruggeleverd wordt. Bovendien moet zo’n batterij harder werken, waardoor de levensduur daalt.

 

2. Capaciteit van de thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar met een capaciteit van 2,2 kWh tot 14 kWh. Logischerwijs geldt: hoe groter de capaciteit van je thuisbatterij, hoe hoger de kostprijs. Maar is meer dan ook altijd beter? Nee, de ideale capaciteit van je thuisbatterij hangt af van 2 factoren: de productiecapaciteit van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Zo heeft het weinig zin om te investeren in een batterij met een grote capaciteit als je een laag stroomverbruik hebt of als de opbrengst van je zonnepanelen je verbruik niet dekt.

BELANGRIJK: voor een optimale terugverdientijd stemt een erkende installateur de capaciteit van je thuisbatterij altijd af op je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen.

 

3. Kostprijs van de thuisbatterij

Hoe duurder je thuisbatterij, hoe langer de terugverdientijd. Gemiddeld schommelt de thuisbatterij prijs tussen de 4.000 à 10.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van de opslagcapaciteit, het type, … Door de rol die je jaarlijkse energieverbruik en de capaciteit van de accu spelen in de terugverdientijd, is het niet altijd waar dat het langer duurt om een duurdere thuisbatterij terug te verdienen.

 

TIP: laat de werkelijke kostprijs berekenen door een installateur

Doordat de berekening van de werkelijke kostprijs en daarbij horende terugverdientijd behoorlijk complex is, laat je deze het best uitvoeren voor een gecertificeerde installateur. Hij berekent de precieze kostprijs van jouw thuisbatterij. Aan de hand van je verbruik en de opbrengst van je zonnepanelen kan hij de exacte terugverdientijd berekenen.

Advies nodig op maat van jouw project? Vraag voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt en vergelijk prijzen, terugverdientijden, adviezen… Start jouw aanvraag hier.

 

 

4. Huidige verbruikspatroon

Een belangrijke factor om de capaciteit van je thuisbatterij te bepalen (en dus ook de prijs + terugverdientijd), is je huidige verbruikspatroon. Ben je overdag vaak thuis en verbruik je dan het meeste energie? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een batterij met een kleiner vermogen. Ben je doordeweeks alleen ’s avonds thuis? Dan kan je geen gebruik maken van de stroom die je zonnepanelen overdag hebben opgewekt. Je hebt dan baat bij een batterij met groter vermogen om de stroom van overdag te kunnen gebruiken.

 

5. Energiecontract

Ook je energiecontract is deels bepalend voor de terugverdientijd van je thuisbatterij. Hoe duurder je huidige energietarief, hoe hoger de besparing zal zijn bij een hoger zelfverbruik en hoe interessanter een thuisbatterij wordt. Ook bij erg schommelende energieprijzen is de investering in zonnepanelen met bijhorende thuisbatterij een interessante oplossing.

 

soorten thuisbatterij

CONCLUSIE: is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij heeft een maximale levensduur van 20 jaar. De gemiddelde levensduur wordt echter geschat op 14 à 15 jaar. Met een huidige terugverdientijd van 10 à 14 jaar betekent de installatie van een thuisbatterij in het slechtste geval een nuloperatie, maar het helpt je wel om je energiekosten te spreiden over de jaren heen. Met een thuisbatterij verhoog je je zelfverbruik namelijk van 30 naar 60 à 70%, wat maandelijks een flinke besparing betekent op je energierekening.

Daarnaast wordt verwacht dat de prijzen van thuisbatterijen de komende jaren nog sterk zullen dalen, waardoor de investering in de toekomst steeds interessanter wordt. In Nederland bestaat er op dit moment nog geen subsidieregeling voor thuisbatterijen. Als de overheid in de toekomst besluit om de plaatsing van zo’n thuisaccu aan te moedigen, kan je terugverdientijd met een subsidie mogelijk worden verkort.

TIP: laat je je graag adviseren door een erkende installateur actief in jouw buurt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs