Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonne-energie opslaan

Hernieuwbare energie wordt niet alleen populairder, maar is ook een cruciale schakel binnen de energietransitie. Om je eigen geproduceerde energie beter te benutten, kan je je zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Zo wordt er geen energie verspild en ben je verzekerd van stroom tijdens stroomstoringen. Lees meer over de voordelen van zonne-energie opslaan in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe zonne-energie opslaan?
Kosten thuisbatterij
Soorten thuisbatterijen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor thuisbatterijen

 

Waarom zonne-energie opslaan?

Zonnepanelen produceren overdag veel energie, maar net dan is er het minst elektriciteit nodig omdat velen overdag niet thuis zijn. Dit probleem vang je op door je zonne-energie op te slaan in een thuisaccu. Zo profiteer je van de volgende voordelen:

  • Je verhoogt je zelfconsumptie: zonder een thuisbatterij gebruik je slechts 30% van je eigen energieproductie. Met een thuisbatterij is dit maar liefst zo’n 60%.
  • Lagere energierekening: doordat je een deel van de benodigde stroom zelf produceert, hoef je minder stroom af te nemen van het net. Je hangt ook minder vast aan de grillige energieprijzen. Laat je daarnaast ook je huishoudelijke toestellen slim aansturen? Dan verbruik je nog minder energie. Met positieve gevolgen voor je energierekening.
  • Back-up bij piekverbruik: ’s avonds, wanneer je minder zonne-energie produceert, hebben veel huishoudens tegelijkertijd elektriciteit nodig om te koken, wassen… De opslag van zonne-energie is dan handig om je zelfverbruik te verhogen en het net niet te sterk te belasten.
  • Back-up bij stroomstoring: door zonne-energie op te slaan in een accu, kan je ook tijdens stroomstoringen elektriciteit blijven gebruiken.

Overtuigd van de voordelen van zonne-energie opslaan? Bespreek de mogelijkheden met een vakman actief in je regio en ontvang advies en prijzen op maat.

 

Hoe zonne-energie opslaan?

Een thuisbatterij is de ideale manier om je opgewekte zonne-energie op te slaan. Daarin sla je stroom op die je zonnepanelen opwekken maar je niet meteen verbruikt. Hiervoor heb je gelijkstroom nodig. Wanneer je vervolgens meer energie verbruikt dan je opwekt, levert de thuisbatterij stroom in plaats van het net. Hiervoor is dan weer wisselstroom nodig.

De omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt met een omvormer, die in vele thuisbatterijen is ingebouwd. Pas als de batterij helemaal leeg is, haal je weer stroom van het net.

 

Kosten thuisbatterij

Een thuisbatterij kost gemiddeld € 1.000 per kWh (excl. btw, incl. plaatsing). Een thuisaccu die geschikt is voor een gemiddeld gezin van 4 personen kost zo gemiddeld tussen de € 5.000 en 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Hoe zal de prijs van thuisbatterijen verder evolueren?

De afbouw van de salderingsregeling, de energietransitie, de toename van zonnepanelen… Een thuisbatterij wordt steeds meer een handige aanvulling op zonnepanelen installaties. Steeds meer fabrikanten zetten dan ook in op de ontwikkeling van betere thuisbatterijen. Door die concurrentiestrijd zullen huisbatterijen in de toekomst goedkoper worden.

Interesse in een thuisbatterij? Een ervaren installateur geeft je advies op maat over de opslag van zonne-energie. Kom in contact met installateurs in jouw regio.

 

 

zonne-energie opslaan

 

Soorten thuisbatterijen voor opslag zonne-energie

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen met elk hun specifieke eigenschappen. Een overzicht van de mogelijkheden:

  • Lithium-ion batterijen: deze accu’s worden het meest gebruikt en aangeraden om stroom van zonnepanelen op te slaan. Lithiom-ion batterijen hebben een grote opslagcapaciteit, laden snel op en hebben een groot aantal laadcycli.
  • Zoutwater thuisbatterijen: deze batterij wordt met een milieuvriendelijke, herbruikbare technologie geproduceerd en kan volledig op- en ontladen zonder capaciteitsverlies. Zoutwaterbatterijen hebben ook de langste levensduur van alle accu’s.
  • Loodzuur batterijen: deze accu’s zijn goedkoper dan de andere types batterijen, maar mogen niet meer dan de helft ontladen worden. Je zal dus een grotere batterij nodig hebben, wat meer kost en ook meer plaats inneemt. Bovendien heeft een loodzuur accu de kortste levensduur van alle thuisbatterijen. Al deze factoren zorgen ervoor dat dit type accu eigenlijk niet geïnstalleerd wordt met zonnepanelen.

 

FAQ over zonne-energie opslaan

Hieronder vind je alvast het antwoord op de meest gestelde vragen over de opslag van zonne-energie. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een installateur van thuisbatterijen.



  • Kan je besparen door zonne-energie op te slaan?
    Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij betekent een aardige besparing op je maandelijkse energierekening. Toch is een thuisbatterij momenteel nog niet rendabel. Met de besparing op je energiekosten kan je de aankoop van een thuisaccu namelijk nog niet terugverdienen. Wil je besparen op lange termijn, dan is een thuisbatterij dus nog niet zo’n interessante investering. Je doet er dan beter aan om je zelfverbruik op andere manieren te verhogen, bv. met slimme apparaten.


  • Ben je zelfvoorzienend met een accu voor stroomopslag?
    Met een thuisbatterij voor zonnepanelen kan je je zelfverbruik verhogen van 30% tot ongeveer 60%. De overige stroom moet je nog steeds van het net halen. Met een accu voor stroomopslag wordt je dus nog niet volledig onafhankelijk van het net.


  • Hoeveel zonne-energie kan je opslaan met een thuisbatterij?
    Dat hangt volledig af van de capaciteit van je thuisbatterij. De meest gekozen accu’s voor energieopslag thuis hebben een capaciteit van 5 of 10 kWh. Om te weten hoeveel capaciteit jouw accu nodig heeft om zonne-energie op te slaan, vermenigvuldig je best elke individuele kWp van je zonnepanelen installatie met 1 à 1,5 kWh. Voor een zonnepanelen installatie die zo’n 5 kWp aan stroom produceert, heb je dus een thuisbatterij met een vermogen van 5 x 1 à 1,5 kWh = 5 à 8 kWh nodig.


  • Kan ik energie opslaan met enkel zonnepanelen?
    Neen, dat kan niet. Om de stroom van je zonnepanelen op te slaan, heb je een thuisbatterij nodig. Zonder accu wordt het stroomoverschot op het net geïnjecteerd.


  • Welke thuisbatterij merken bestaan er?
    Meerdere kwaliteitsvolle merken hebben een thuisbatterij voor energie opslag in de aanbieding. De Tesla Powerwall is misschien wel de bekendste, maar ook Solarwatt, LG, Enphase… bieden thuisbatterijen aan.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs