Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonne-energie opslaan

Hernieuwbare energie wordt niet alleen populairder, maar is ook een cruciale schakel binnen de energietransitie. Om je eigen geproduceerde energie beter te benutten, kan je je zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Zo wordt er geen energie verspild en ben je verzekerd van stroom tijdens stroompannes. Lees meer over de voordelen van de opslag van zonne-energie in dit artikel.

Ga snel naar:
Waarom zonne-energie opslaan?
Zonne-energie opslaan met thuisbatterijen
Offertes aanvragen

 

 

Zonne-energie opslaan: wat zijn de voordelen?

Waarom is de opslag van zonne-energie zo interessant? We overlopen het kort:

  • Verdubbel je zelfconsumptie: zonder een thuisbatterij gebruik je slechts 30% van je eigen energieproductie. Met een thuisbatterij is dit maar liefst zo’n 60%.
  • Lagere energiefactuur: doordat je minder afhankelijk bent van het net, hang je minder vast aan de grillige energieprijzen. Laat je daarnaast ook je huishoudelijke toestellen slim aansturen? Dan verbruik je nog minder energie. Met positieve gevolgen voor je energierekening.
  • Back-up bij stroompanne: meer en meer Nederlandse huishoudens beschikken over zonnepanelen. Dit is een goede zaak, maar dat betekent ook dat we op zonnige dagen met een overschot aan groene energie zitten. Die stroom allemaal terug het net opsturen, kan het elektriciteitsnet overbelasten met stroompannes als gevolg. Met een thuisbatterij vang je dit op.

Vrijblijvend advies nodig over thuisbatterijen? Dan kan je met al je vragen terecht bij en ervaren installateur. Ontvang hier advies en prijzen op maat.

thuisbatterij stroompanne

 

Waarom zonne-energie opslaan?

Zonnepanelen zijn erg populair omdat ze heel rendabel zijn. Hun enige tekortkoming is dat ze overdag wel veel energie produceren, maar meestal is er overdag juist minder energie nodig omdat velen dan gaan werken zijn. Dit vang je op door je energie op te slaan in een thuisaccu. Maar, waarom zou je dit doen?

  • Handige back-up bij piekverbruik: ’s avonds, wanneer je minder zonne-energie produceert, hebben veel huishoudens tegelijkertijd elektriciteit nodig om te koken, de was te doen,… De opslag van zonne-energie is dan handig om het zelfverbruik te verhogen en het net niet te sterk te belasten.
  • Je wordt onafhankelijker: door de stijging van de energieprijzen is het aantrekkelijker om te investeren in een thuisbatterij met zonnepanelen. Zo moet je zelf minder energie afnemen van het elektriciteitsnet. Zo verlaag je automatisch je energierekening.

Overtuigd van de voordelen van een thuisbatterij? Bespreek de uiteenlopende mogelijkheden met een vakman actief in je regio. Vraag gratis offertes op maat aan via de offertepagina.

 

Zonne-energie opslaan met thuisbatterijen

Thuisbatterijen zijn de ideale manier om je opgewekte zonne-energie op te slaan. Hoe gebeurt dit precies?

 

Hoe zonne-energie opslaan?

Hoe werkt een thuisbatterij? Wel, om energie uit je zonnepanelen te kunnen opslaan, moet je gelijkspanning hebben. Wil je deze energie vervolgens gebruiken? Dan is er weer wisselstroom nodig. Deze omzettingen gebeurt aan de hand van een omvormer. In vele thuisbatterijen zoals de Tesla Powerwall is deze omvormer in de batterij ingebouwd.

 

Prijs & rendement thuisbatterijen

De prijs voor een thuisbatterij voor de opslag van zonne-energie ligt momenteel nog vrij hoog. Je betaalt nu gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing) voor een thuisbatterij. Naarmate deze meer ingeburgerd zal raken, zal de prijs alleen maar zakken.

 

Soorten batterijen

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen. Lithium-ion batterijen worden het meest gebruikt en aangeraden bij elektriciteit opslag van zonnepanelen. Ze hebben een grote opslagcapaciteit en laden zeer snel op. Daarnaast bestaan er ook loodzuur batterijen. Deze zijn goedkoper dan de bovengenoemde variant, maar hebben als nadeel dat ze niet meer dan de helft ontladen mogen worden. Als je ze wil aansluiten op je zonnepanelen zal je dus een grotere batterij nodig hebben, wat meer zal kosten.

 

Thuisbatterij merken

Meerdere kwaliteitsvolle merken hebben een thuisbatterij voor energie opslag in de aanbieding. De Tesla Powerwall is misschien wel de bekendste, maar ook Mercedes Benz, Solarwatt, LG en Enphase bieden thuisbatterijen aan.

 

Thuisaccu’s worden steeds goedkoper!

De afbouw van de salderingsregeling, de energietransitie, de toename van huishoudelijke zonnepanelen, … Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat thuisbatterijen een handige aanvulling worden op huidige of nieuwe zonnepanelen installaties. Door deze toenemende populariteit zetten steeds meer fabrikanten volop in op onderzoek en ontwikkeling van betere thuisbatterijen. Het gevolg van die concurrentiestrijd? Thuisbatterijen zullen in de toekomst goedkoper worden, wat dan weer een goede zaak is voor de consument.

Vrijblijvend advies inwinnen? Dan kan je terecht bij een ervaren installateur. Hij vertelt je alles over het opslaan van zonne-energie in jouw situatie. Vul het contactformulier in.

 

zonne energie opslaan

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs