Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij: voor- en nadelen

Wil jij graag het bedrag op je energierekening naar beneden halen? Dan is een thuisbatterij een stap in de goede richting. In combinatie met zonnepanelen kan je tot wel 80% zelfvoorzienend zijn. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar meer wordt. Heeft een thuisbatterij dan alleen maar voordelen? We overlopen ze in dit artikel.

 

Zonne-energie opslaan met een thuisaccu

Er zijn thuisbatterijen met een verschillende opslagcapaciteit. Voor de meeste woningen is een opslagcapaciteit van 5 kWh voldoende. In deze thuisbatterij kan je dus de zonne- energie opslaan die niet direct gebruikt wordt voor de energievoorziening.

Deze energie gebruik je dan op het moment dat de zon niet schijnt (bv. ’s avonds). Met een batterij van deze capaciteit heb je in de zomer geen stroom van het elektriciteitsnet nodig. In de winter, daarentegen, heb je wel nog energie van het net nodig. Doordat er minder zonuren zijn, wekken je zonnepanelen automatisch minder stroom op. Ontvang advies en prijzen op maat voor jouw thuisbatterij.

 

Voordelen van een thuisbatterij

 • Groene energie: alle overtollige energie die je opwekt via je zonnepanelen wordt rechtstreeks opgeslagen in je thuisaccu. Zo gebruik je voornamelijk groene stroom.
 • Lagere energierekening: omdat je minder energie van het net verbruikt, dalen je stroomkosten. Als je ook nog eens je energieverbruik slim spreidt, bespaar je nog meer.
 • Minder afhankelijk: bij een dreigend energietekort of gedurende een stroomstoring ben jij altijd voorzien van elektriciteit. Bovendien ben je tot 80% zelfvoorzienend.
 • Ideaal in afgelegen gebied: woon je in zeer afgelegen gebied? Dan is een thuisbatterij des te interessanter.

 

Nadelen van een thuisbatterij

 • Hoge aanschafprijs: op dit moment is een thuisbatterij nog duur. Prijzen schommelen gemiddeld tussen 5.000 en 10.000 euro. Maar door de toenemende interesse stijgt de concurrentie tussen fabrikanten. Hierdoor dalen de prijzen snel.
 • (Nog) geen subsidies: in Nederland kan je (nog) niet genieten van een subsidie op de aankoop van een thuisbatterij.
 • Niet volledig onafhankelijk: 100% zelfvoorzienend zijn is in Nederland praktisch onmogelijk. We hebben er simpelweg het klimaat en het aantal zonuren niet voor.
 • Milieubelasting: sommige batterijen bevatten schaarse grondstoffen, zoals kobalt of lithium. Bovendien zijn bepaalde onderdelen erg moeilijk te recyclen.
 • Energieverlies: bij het opslaan van zonne-energie gaat altijd een klein deel van de energie verloren.

 

 

thuisbatterij nadelen en voordelen

 

 

Wanneer is een thuisaccu voordelig?

Een thuisbatterij maakt je nu nog niet geheel onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Hiervoor moet je meerdere batterijen aanschaffen en daarvoor is de huidige prijs van de huisbatterij nog te hoog. Welk wordt verwacht dat de prijzen van batterijen gaan dalen. Meer info over de rentabiliteit van thuisbatterijen vind je hier.

Professioneel advies nodig? Een installateur informeert je graag over het gebruik van een thuisbatterij in jouw situatie. Kom in contact met een professional via ons aanvraagformulier.

 

 

Off grid leven met een thuisbatterij?

Mensen die off grid leven, zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Meestal hebben deze huishoudens ook geen aansluiting op het aardgasnetwerk, de waterleiding, de riolering en het telefoonnetwerk. Deze mensen wekken dus op de een of andere manier zelf hun energie op. Wie ervoor kiest off grid te leven, doet dat vooral uit ecologische overwegingen of omdat ze onafhankelijk wensen te zijn van energieleveranciers.

Het is niet mogelijk om volledig off grid te leven door een thuisbatterij te plaatsen. In de winter is er te weinig zon om genoeg energie op te wekken, waardoor je toch aangewezen bent op het elektriciteitsnet. Net wanneer je dus heel wat energie nodig hebt, produceren je zonnepanelen het minste elektriciteit.

 

Laat je adviseren door een installateur!

Wil je een thuisaccu plaatsen? Of twijfel je nog over de voordelen voor jouw situatie? Vraag dan een gesprek aan met een ervaren installateur. Hij adviseert je over de verschillende soorten, merken en vermogens en zorgt daarnaast voor een correcte en vlotte plaatsing van de batterij.

Vrijblijvend offertes aanvragen? Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat van je project.

 

 

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs