BTW-teruggave thuisbatterij: hoe werkt het?
Sinds 2023 hoef je geen btw meer te betalen over aangeschafte zonnepanelen, maar betaalde je nog wel 21% btw voor een thuisaccu. Gelukkig komt daar nu verandering in: je kan het volledige btw-tarief van je slimme thuisbatterij terugvragen. Wat zijn de voorwaarden van de btw-teruggave op zo’n accu? En waarom is dit goed nieuws? Dat ontdek je in dit nieuwsbericht.
Lees snel verder:
Wat zijn de voorwaarden?
Waarom is deze regeling voordelig?
Wat verandert er precies?
Tot voor kort ontving je in Nederland helemaal geen subsidie voor thuisbatterijen. Dit maakte de investering lange tijd niet zo aantrekkelijk. Terwijl zulke accu’s juist belangrijk zijn om de druk op het elektriciteitsnet te verlagen, de overstap naar gasloos leven makkelijker te maken, om thuis bewuster met stroom om te gaan, … Kortom: een belangrijke factor binnen de energietransitie.
Plaats je binnenkort een slimme thuisbatterij? Dan kan je dus je 21% btw op de totale aankoopkosten van je thuisaccu terugvragen. Het resultaat? Je batterij is een stuk goedkoper.
Wat zijn de voorwaarden?
Kan iedereen zomaar de btw op zijn of haar thuisbatterij terugvragen? Nee, daar zijn nog enkele voorwaarden aan verbonden. We sommen ze hieronder voor je op:
1. Je hebt een dynamisch energiecontract
De eerste voorwaarde is dat je een dynamisch energiecontract aangaat. Bij dit type contract zijn de tarieven voor elektriciteit gekoppeld aan de geldende marktprijzen. Zo ben je dus afhankelijk van de verhouding tussen vraag en aanbod. Dit betekent dat de stroomprijzen elk uur verschillen.
Dit contract stelt je dus in staat om te handelen in energie. Een absolute randvoorwaarde om gebruik te maken van de btw-teruggave. Zo word je btw-ondernemer en val je binnen de Kleine ondernemersregeling (KOR).
LET OP: normaal moet je als ondernemer btw betalen over de omzet die je maakt door het verhandelen van je stroom. Dankzij de KOR is dit niet nodig, maar betaal je wel eenmalig een klein forfaitair bedrag o.b.v. de capaciteit van je batterij.
2. Je batterij voldoet aan de eisen
Niet elk type thuisaccu voldoet aan de vereisten. Het belangrijkste is dat je voor een slimme thuisbatterij kiest. Dit is een intelligent systeem waarbij de batterij automatisch laadt wanneer de marktprijzen laag zijn en die overtollige stroom teruglevert als de prijs hoog is. Zo verhandelt de batterij je stroom automatisch en hoef je je hier als consument geen zorgen om te maken.
BELANGRIJK: niet alle thuisbatterijen zijn ‘slim’. Daarom is het verstandig om een expert in te schakelen als je echt in aanmerking wilt komen voor het 0% btw-tarief. Kom in contact met een installateur.
3. Je voldoet aan de btw-test
Als laatste moet je als consument ook voldoen aan de btw-test. Met dit online formulier achterhaal je in enkele minuten of je de btw wel kan terugvorderen. Daarbij geldt een belangrijke kanttekening voor mensen die voorheen al de btw over hun zonnepanelen-installatie terugkregen. Die kunnen via de KOR ook een aanvraag doen voor hun accu, maar moeten dan wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Wil je hier nog wat meer over weten? Vul dan de btw-test in.
Hoe btw-teruggave thuisbatterij aanvragen?
Je btw terugvragen kan na de installatie van je thuisbatterij. Je regelt je aanvraag dan zelf, of je kan dit overlaten aan een gespecialiseerde dienst. Die vraagt voor jou de btw terug, regelt de registratie, de btw-aangiften, … Zo’n dienst inschakelen kost wel geld, maar je bent altijd zeker dat de aanvraag correct verloopt.
Waarom is deze regeling voordelig?
Waarom is het een goede zaak dat je nu ook voor de aankoop van een slimme thuisbatterij je btw kan terugvorderen? Enkele interessante gevolgen van deze beslissing:
- Financieel aantrekkelijker: het is logisch dat door deze beslissing de aanschaf van thuisbatterijen financieel aantrekkelijker is. Koop en plaats je een thuisbatterij voor € 9.200 (incl. btw & installatie)? Dan betaal je netto nog € 7.850 na de btw-teruggave (en andere eventuele kosten).
- Snellere terugverdientijd: een lagere aanschafprijs betekent een kortere terugverdientijd. Gemiddeld duurt het nu nog maar 7 à 8 jaar voordat je de batterij hebt terugverdiend. Dat is een stuk rendabeler dan de 10 à 14 jaar aan terugverdientijd vòòr de ingang van de btw-teruggave.
- Energie onafhankelijker: een thuisbatterij is ideaal om onafhankelijker te zijn van het elektriciteitsnet. Je zelfverbruik van groene stroom stijgt namelijk van gemiddeld 30% naar wel 60 à 70%. En dat merk je aan je maandelijkse energierekening!
- Energietransitie in stroomversnelling: als laatste is een thuisbatterij een belangrijke factor voor de energietransitie. De btw-teruggave op thuisbatterijen zorgt er indirect voor dat particulieren steeds bewuster en duurzamer zullen leven.
Laat je adviseren door een installateur!
Heb je nog vragen over de btw-teruggave? Of wil je graag advies over slimme thuisbatterijen? Neem dan contact op met een erkende installateur. Die plaatst niet alleen je thuisaccu, maar helpt je ook graag met de nodige administratie. Zo ben je verzekerd van een betrouwbare installatie op maat. Kom in contact met een erkende installateur via het offerteformulier van Solvari!