Verminder je terugleverkosten voor zonnepanelen met een thuisbatterij
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is het je vast niet ontgaan: de salderingsregeling voor zonnepanelen blijft (voorlopig) gewoon bestaan. Toch is er ook een stevige keerzijde aan die medaille. Energieleveranciers ‘beboeten’ zonnepanelen-eigenaars meer en meer met zogenaamde terugleverkosten. Waarover gaat het precies en hoe kan je die extra kosten voorkomen?
Lees snel verder:
Welke ontwikkelingen op de energiemarkt?
Waarom krijg ik terugleverkosten aangerekend?
Wat kan ik doen tegen die terugleverkosten?
Wat zijn terugleverkosten voor zonnepanelen?
De term ’terugleverkosten’ zegt het zelf: dit zijn extra kosten die je betaalt voor de overtollige zonnestroom die je op het elektriciteitsnet zet. Het gaat om een vast bedrag per dag, gebaseerd op het aantal kWh aan groene stroom die je zonnepanelen jaarlijks opwekken. Enkele sleutelcijfers om het plaatje concreet te maken:
- Al 9 op de 10 van de energieleveranciers hanteren zulke terugleverkosten.
- Voor 10 zonnepanelen bedragen deze kosten gemiddeld 250 euro per jaar.
- Die kosten verlengen de terugverdientijd van je panelen met gemiddeld 3 jaar.
Welke ontwikkelingen op de energiemarkt?
Vanaf 2025 ging de Nederlandse overheid de salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen. Of dat was toch het plan… De Eerste Kamer stemde dat voorstel van minister Jetten namelijk weg. Wat zijn nu de gevolgen van die beslissing?
Van 100% salderen…
Voorlopig kan je met je zonnepanelen 100% blijven salderen. Wat dat betekent? Je levert je overtollige zonnestroom erg voordelig terug aan het elektriciteitsnet. Je krijgt namelijk evenveel voor de groene stroom die je op het net zet als je betaalt voor de stroom die je van dat net neemt.
… Naar terugleverkosten
Dat 100% salderen bleek echter te mooi om waar te zijn. Als tegenreactie rekenen bijna alle energieleveranciers intussen terugleverkosten aan. Voor een gemiddelde zonnepanelen-installatie lopen die kosten al snel op tot 250 euro per jaar. Ook als je een nieuw energiecontract wil aangaan, krijg je als zonnepanelen-eigenaar geen speciale aanbiedingen meer en ook minder gunstige voorwaarden.
Waarom krijg ik terugleverkosten aangerekend?
De salderingsregeling is voordelig voor mensen met zonnepanelen. Het omgekeerde geldt echter voor de energieleveranciers. Door al die teruggeleverde zonnestroom zakt de gemiddelde stroomprijs, vooral overdag. En dat kost de energiebedrijven dus geld. Bovendien is de stroom die ze ’s ochtends en ’s avonds moeten inkopen veel duurder.
Het gevolg? Om deze verliezen te compenseren, rekenen de energieleveranciers extra kosten aan hun klanten met zonnepanelen aan.
Wat kan ik doen tegen die terugleverkosten?
Het beste advies voor lagere terugleverkosten? Dat is minder stroom terugleveren en dus meer groene stroom onmiddellijk verbruiken. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan als je overdag niet thuis bent. Daarom is de beste oplossing een thuisbatterij plaatsen. Zo zet je die overtollige groene stroom niet op het net, maar sla je die op in je batterij om later te gebruiken. Zo’n accu is trouwens steeds voordeliger:
- De prijzen voor thuisbatterijen dalen: de concurrentie op de markt stijgt. Meer en meer fabrikanten bieden zulke batterijen aan. Door de technologische vooruitgang werken zulke accu’s trouwens efficiënter dan ooit. Daardoor zijn de prijzen duidelijk aan het zakken.
- Je krijgt je btw volledig terug: sinds 2023 betaal je geen btw meer voor een thuisaccu. Je kan die namelijk volledig terugkrijgen van de Belastingdienst. Ook daardoor is zo’n batterij financieel veel aantrekkelijker en daalt de terugverdientijd nog meer.
- Je hebt altijd stroom in huis, ook bij pannes: met een thuisbatterij zakt je energierekening nog meer en krijg je minder terugleverkosten aangerekend. Maar er is nog een groot voordeel: je komt nooit zonder elektriciteit te zitten. Bij een storing blijven al je apparaten, verlichting, … gewoon werken.
Ook interesse in een thuisbatterij? Vergelijk dan zeker meerdere offertes van erkende installateurs in je buurt via het onderstaande offerteformulier: