Wanneer is een thuisbatterij een goed idee?
De overtollige groene stroom van je zonnepanelen kan je met een thuisbatterij opslaan in plaats van deze rechtstreeks weer het net op te sturen. Stoppen de zonnepanelen met produceren? Dan geniet je zo ’s avonds nog steeds van je eigen groene stroom. In welke situaties is zo’n thuisbatterij nu echt interessant? In dit artikel zetten we alle belangrijke info op een rijtje.
Lees snel meer:
Wanneer is een thuisbatterij interessant?
Thuisbatterij: een toekomstperspectief…
Verkoop thuisbatterijen zit in de lift
Een thuisbatterij is een hoopvolle ontwikkeling voor de energietransitie. Zo’n batterij is door de stijgende kwaliteit en dalende prijzen ook steeds interessanter. Maar in welke situaties is het nu al een goede investering?
- Als je je eigen verbruik van groene stroom wil verhogen.
- Als je veel zonnepanelen op je dak hebt liggen.
- Als je een slimme meter hebt.
- Als je de batterij aan een slimme sturing koppelt.
- Als je een nieuwe zonnepanelen installatie plaatst.
Wanneer is een thuisbatterij interessant?
Een thuisbatterij is (nog) niet voor iedereen een rendabele investering. Maar deze doelgroep wordt steeds groter en groter. Een thuisbatterij is vooral interessant in de volgende situaties…
SITUATIE 1: als je je zelfconsumptie wil vergroten…
1 van de belangrijkste redenen om een thuisbatterij te kopen, is het opkrikken van je eigen verbruik van groene stroom (van gem. 28% naar zo’n 68%). Omdat overtollige stroom dan naar je batterij gaat, kan je die ’s avonds inzetten wanneer je zonnepanelen niet langer energie produceren. Zo hoef je nog minder stroom van het net te halen en bespaar je dus nog extra geld.
SITUATIE 2: als je veel zonnepanelen hebt…
Hoe meer zonnepanelen, hoe rendabeler een thuisbatterij is. Om je investering terug te verdienen, moet je batterij al snel zo’n 500 euro per jaar opleveren. Idealiter kan je je batterij telkens volledig op- en ontladen. Op deze manier kan je ze optimaal zo’n 15 jaar gebruiken. Heb je een grote zonnepanelen-installatie? Dan is de hoeveelheid overtollige stroom hoger en is je batterij vaker helemaal opgeladen. Dit verbetert de levensduur van je thuisaccu.
SITUATIE 3: als je een slimme meter hebt…
Dankzij een slimme meter krijg je als consument elke 2 maanden een grondig overzicht van je energieverbruik. In combinatie met zonnepanelen registreert deze meter ook beter al je opgewekte energie. Wanneer je met je zonnepanelen stroom tekort komt, wordt stroom van de netbeheerder bijgekocht via de slimme meter. Met een thuisbatterij hoef je minder snel stroom van het net af te nemen en wordt het nog interessanter om te letten op je verbruikspatroon.
SITUATIE 4: als je er een slimme sturing aan koppelt…
Een slim energiemanagementsysteem (EMS) verbindt verschillende technologieën (bv. je warmtepomp), huishoudelijke apparatuur en de communicatie met de netbeheerder. Deze software verzamelt informatie over je verbruikspatroon, is op de hoogte van de huidige energieprijzen en bepaalt op basis van deze info zelf wanneer het voor jou het voordeligst is om je batterij op te laden. Het resultaat? Meer netflexibiliteit, een hoger eigen verbruik én een snellere terugverdientijd.
SITUATIE 5: als je een nieuwe zonnepanelen installatie plaatst…
Denk je eraan om een zonnepanelen installatie te plaatsen? Dan is het slim om ook eens de verschillende voordelen van een thuisbatterij door te nemen. Bij veel aanbieders van zonnepanelen kan je bv. ook kwalitatieve thuisbatterijen krijgen. Laat je ze samen installeren? Dan is het prijskaartje lager én ben je zeker van panelen en een batterij die perfect op elkaar zijn afgestemd.
SITUATIE 6: als de salderingsregeling wordt afgebouwd…
Dankzij de salderingsregeling krijgen particulieren net zoveel voor de groene stroom die ze terugleveren als voor de stroom die ze afnemen. Dankzij die maatregel is een thuisbatterij op dit moment nog niet zo interessant. Let op: de overheid wil deze regeling in de toekomst afbouwen. En hoe minder stroom je in de toekomst kan salderen, hoe rendabeler een thuisbatterij dus wordt. In de toekomst zal je dus zoveel mogelijk gebruik moeten maken van je eigen groene stroom.
Is een thuisbatterij iets voor mij?
Heb je zonnepanelen en een slimme meter? Dan is het interessant om je overtollige geproduceerde stroom op te slaan in een thuisbatterij. Wil je weten of een thuisbatterij iets voor jou is? En welk type accu bij je past? Schakel dan een erkende installateur in. Die onderzoekt voor jou hoeveel je zonnepanelen produceren, hoeveel je precies verbruikt en welke batterijcapaciteit je nodig zou hebben.
Professioneel advies nodig? Via ons aanvraagformulier ontvang jij binnen enkele werkdagen advies en offertes op maat. Vind hier een installateur die bij je past.
De thuisbatterij: een toekomstperspectief
We produceren met z’n allen steeds meer groene stroom. Dat is een positieve ontwikkeling, maar deze groei heeft ook z’n beperkingen. Ons elektriciteitsnet wordt hierdoor namelijk ook steeds zwaarder belast. We kunnen daarom niet onbeperkt overtollige zonnestroom terug blijven leveren. Thuisbatterijen zullen dus ongetwijfeld een steeds grotere rol gaan spelen.
Tegenwoordig wordt vooral gekeken naar grote energieopslag systemen bij zonnepanelenparken om deze capaciteitsproblemen op te lossen. En voor particulieren zal het in de toekomst belangrijker worden om hun zelfconsumptie te verhogen. Ongeacht of je dat nu met een batterij doet, een energiemanagementsysteem aanschaft of simpelweg je huishoudelijke toestellen overdag inschakelt.
TIP: benieuwd of een thuisbatterij voor jou een goede investering is? Laat je dan adviseren door een professioneel installateur. Die vertelt je graag alles!