Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afbouw salderingsregeling: hoe gaat het verder?

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is momenteel een heet hangijzer. Het wetsvoorstel rond de salderingsregeling dat momenteel op tafel ligt, heeft zowel voor- als tegenstanders. Zet die salderingsregeling echt een rem op de verkoop van thuisbatterijen? En waarom is het interessant om toch nu al in zo’n thuisaccu te investeren?

Ontdek snel meer:
Wat omvat het wetsvoorstel voor de salderingsregeling?
Hoe groter draagvlak voor thuisbatterijen creëren?
Waarom nu al een thuisbatterij kopen?
Ontvang gratis advies van een erkende installateur

 

 

Salderingsregeling en de thuisbatterij: complementair of niet?

Het debat over de afbouw van de salderingsregeling in de Tweede Kamer loopt al sinds begin 2022. De Consumentenbond wil die regeling behouden, terwijl de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zo snel mogelijk van het salderen af wil om thuisbatterijen te stimuleren. Beide visies in een notendop:

  • Autoriteit Consument & Markt: volgens de ACM staat de salderingsregeling de ontwikkeling van de thuisbatterij in de weg. Door het financiële voordeel van het salderen zouden mensen namelijk niet geneigd zijn om te investeren in energieopslag. En die rem op de verkoop van thuisaccu’s leidt dan weer tot een minder efficiënt gebruik van het elektriciteitsnet.
  • Consumentenbond: deze organisatie is een grote voorstander van de salderingsregeling. Volgens de Consumentenbond blijft deze maatregel belangrijk om de energietransitie te stimuleren. Bovendien is er ook nog altijd geen verplichte terugleververgoeding voor alle energieleveranciers. Dat alternatief voor het salderen is belangrijk om de afbouw ervan te rechtvaardigen.

Advies op maat van een thuisbatterij-installateur? Een erkende vakman vertelt je graag meer over het nut van een thuisbatterij, met of zonder salderingsregeling. Start je aanvraag hier!

afbouwen salderingsregeling

 

Wat omvat het wetsvoorstel voor de salderingsregeling?

De Nederlandse overheid wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen vanaf 2025. Hoe ziet de situatie voor en na 2025 er dan concreet uit?

 

Salderen met zonnepanelen voor 2025

Volgens het huidige wetsvoorstel rond de salderingsregeling voor zonnepanelen kan je nu tot 31 december 2024 100% salderen. Dat betekent dat je evenveel krijgt voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Verbruik je bv. 3.500 kWh aan stroom per jaar, maar produceer je ook 3.500 kWh met je panelen? Dan betaal je helemaal niks voor je elektriciteit.

 

Salderen met zonnepanelen na 2025

In het huidige plan rond de afbouw van de salderingsregeling daalt het salderingspercentage op 1 januari 2025 direct naar 64%. Daarna wil de overheid dat percentage op 6 jaar verder afbouwen tot het salderen uiteindelijk helemaal stopt in 2031. Een overzicht:

Kalenderjaar Salderingspercentage
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

 

Hoe groter draagvlak voor thuisbatterijen creëren?

Een thuisbatterij biedt overduidelijk een meerwaarde voor je zonnepanelen-installatie. Waarom investeert dan niet iedereen in die efficiënte manier van energieopslag? Deze 2 maatregelen kunnen alvast het draagvlak voor zo’n accu vergroten:

 

1. Afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen

Volgens de ACM is het zonneklaar: de salderingsregeling stimuleert eigenaars van zonnepanelen niet om te investeren in een thuisbatterij. Valt het salderen echter weg? Dan is het essentieel om het zelfverbruik van groene stroom te verhogen. En een thuisaccu is daar de ideale oplossing voor. De ACM beklemtoont dat we zo met z’n allen ook de druk op het stroomnet verlichten. En dat flexibelere stroomverbruik maakt extra grote investeringen in dat elektriciteitsnet overbodig.

 

2. Extra subsidies voor thuisbatterijen

Momenteel bestaan er geen subsidies voor thuisbatterijen voor particulieren. Enkel bedrijven kunnen de investering in zulke accu’s fiscaal aftrekken via de Energie-InvesteringsAftrek (EIA). De invoering van meer financiële prikkels voor thuisbatterijen zou het draagvlak ongetwijfeld vergroten en dus ook een overbelasting van het stroomnet voorkomen.

BELANGRIJK: de ACM doet ook enkele andere aanbevelingen om de overgang naar meer energieopslag te bevorderen. Denk maar aan energiecontracten met dynamischere tarieven en ook nog andere vormen van stroomopslag naast accu’s.

 

salderingsregeling afbouwen

 

Waarom nu al een thuisbatterij kopen?

Door de geplande afbouw van de salderingsregeling is het terugleveren van groene stroom aan het net vanaf 2025 elk jaar minder aantrekkelijk. Vanaf dan stijgt de rendabiliteit van thuisaccu’s dus alleen maar. Toch is het ook vandaag al interessant om zo’n thuisbatterij voor je zonnepanelen te kopen. Enkele voordelen:

  • Anticiperen op pieken in stroomprijzen: de oorlog in Oekraïne toont aan dat bepaalde gebeurtenissen de stroomprijzen snel kunnen doen pieken. Met een thuisbatterij stijgt je zelfconsumptie van je groene energie echter naar 60 à 80%. Zo moet je veel minder stroom van het net halen en ben je dus beter beschermd tegen plotse prijsstijgingen voor energie.
  • Lagere stroomkosten: ongeacht de stroomprijs per kWh bespaar je met een thuisaccu flink op je stroomkosten. Is je batterijvermogen goed afgestemd op je zonnepanelenproductie en je stroomverbruik? Dan ligt je energierekening veel lager in vergelijking met een zonnepanelen-installatie zonder thuisaccu.
  • Back-up tijdens storingen of pannes: valt de stroom plots uit door een panne? Geen nood, met een thuisbatterij blijven je lichten, elektrische apparaten, … gewoon werken. Zeker als je een zelfstandige bent of een bedrijf uitbaat, is die zekerheid belangrijk.
  • Lagere CO2-uitstoot: hoe minder grijze stroom je van het net moet nemen, hoe meer je CO2-uitstoot daalt. Met een thuisbatterij verbruik je bijna enkel nog 100% groene stroom. En daarmee bewijs je onze planeet een grote dienst.

 

TIP: ontvang gratis advies van een erkende installateur!

Benieuwd naar de besparing die een thuisaccu jou kan opleveren? En welk type batterij je best kiest met welk vermogen? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg op basis van jouw situatie. Zo maak je de juiste keuze aan een correcte prijs!

Vrijblijvend in contact komen met erkende vakmannen? Heel simpel, start je aanvraag gewoon via onze gratis offerteservice!

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs