Afbouw salderingsregeling mogelijk vertraagd: wat nu?
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen zou starten in 2023. Dat was in ieder geval het oorspronkelijke plan van de Nederlandse overheid. Maar later kwam Minister Jetten met een nieuwe begindatum vanaf 1 januari 2025 in een gewijzigd wetsvoorstel. Nu lijkt het er meer en meer op dat de afbouw van de salderingsregeling opnieuw vertraagd zal worden. Wat is er precies aan de hand?
Ontdek snel meer:
Waarom eventuele vertraging?
Wat betekent vertraging voor jou?
Waarom nu al kiezen voor een thuisbatterij?
Vraag gratis advies aan een erkende installateur
Start de afbouw van de salderingsregeling in 2025 of niet?
Op dit moment is nog niets zeker. Het geleidelijke afschaffen van de maatregel om voordelig zonnestroom terug te leveren aan het net, is duidelijk een bron van politieke verdeeldheid. Een korte, chronologische reconstructie voor wie tussen de bomen het bos niet meer ziet:
- Eerste wetsvoorstel rond afbouw vanaf 2023: oorspronkelijk wilde het Kabinet in een eerste wetsvoorstel het salderingspercentage jaarlijks laten dalen met 9% vanaf 2023. Dat voorstel is er echter nooit doorheen gekomen.
- Nieuw wetsvoorstel met afbouw vanaf 2025: met een nieuw wetsvoorstel besloot Minister Jetten om de afbouw van de salderingsregeling met 2 jaar uit te stellen. Vanaf 2025 zou het salderingspercentage dan wel direct zakken van 100% naar 64%.
- Nieuw wetsvoorstel goedgekeurd door Tweede Kamer: half februari 2023 stemde de Tweede Kamer in met het gewijzigde wetsvoorstel van Minister Jetten. Op het eerste gezicht leek niets de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 nog in de weg te staan.
- Behandeling van wetsvoorstel door Eerste Kamer: na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelen en goedkeuren. En voorlopig is er nog altijd geen beslissing. Verderop lees je meer over waarom de afbouw van de salderingsregeling mogelijk opnieuw wordt vertraagd.
Waarom eventueel uitstel van de afbouw van het salderen?
Na het groene licht van de Tweede Kamer leek de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025 een feit. Op dit moment is die startdatum echter verre van zeker. De schoen knelt bij de tijdige behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer. Concreet: om te starten met de afbouw van het salderen in 2025, moet de Eerste Kamer het voorstel uiterlijk eind september 2023 behandelen. En of dit gaat gebeuren, is nog onzeker. Er zijn 2 standpunten:
- Minister Jetten: de huidige minister voor Klimaat en Energie wil geen verder uitstel van de afbouw van de salderingsregeling. Hij benadrukt dat zonnepanelen ook bij een afbouw van deze regeling een rendabele investering blijven.
- Fractie GroenLinks-PvdA: volgens deze fractie in de Eerste Kamer gaat het om een gevoelig dossier en is er voldoende tijd nodig om het grondig te behandelen. Zo behoort een extra vragenronde voor Minister Jetten zeker nog tot de mogelijkheden. Daardoor bestaat er nog altijd een kans op een verder uitstel van die afbouw.
Wat betekent die mogelijke vertraging voor jou?
De politieke saga rond de afbouw van salderen is dus nog niet voorbij. Maar wat betekent een nieuw uitstel concreet voor mensen die al een thuisbatterij hebben? En wat betekent dit voor mensen die er een willen laten plaatsen?
- Voor wie al een thuisbatterij heeft: op zich verandert er niet zoveel. Je profiteert nog altijd van de voordelen van zo’n thuisaccu. Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet, je hebt een back-up bij eventuele stroomstoringen, je stoot minder CO2 uit, … Bovendien ben je helemaal voorbereid op de toekomst. Want uiteindelijk komt die afbouw van de salderingsregeling.
- Voor wie een thuisbatterij wil plaatsen: bij een vertraging van de afbouw van de salderingsregeling kan je nog iets langer voordelig zonnestroom terugleveren aan het net. Toch is een thuisbatterij nu al een interessante investering. Om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten, zal de overheid sowieso de salderingsregeling geleidelijk afbouwen. Als je een thuisbatterij laat plaatsen, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Wil je al anticiperen op de afbouw van het salderen? Dan is een thuisbatterij nu al een erg interessante investering. Een erkende installateur actief in je buurt informeert je graag over de voordelen van zo’n batterij, geeft je gericht advies over de meest geschikte capaciteit, prijzen, merken, levensduur, … Kom nu in contact met erkende thuisbatterij-installateurs!
Waarom nu al kiezen voor een thuisbatterij?
Ondanks het mogelijke uitstel lijkt het zeker dat salderen uiteindelijk niet meer mogelijk zal zijn. De Nederlandse overheid wil iedereen zoveel mogelijk aansporen tot zelfconsumptie van hun groene energie. Want anders is de overbelasting van het elektriciteitsnet een reëel gevaar. Bovendien zijn zonnepanelen rendabeler dan ooit, ook zónder salderen. Wil je helemaal voorbereid zijn op die toekomst? Kies dan nu al voor een thuisbatterij. Zo profiteer je van deze voordelen:
- Je hangt minder af van het net: investeer je in een thuisbatterij? Dan stijgt je zelfverbruik van groene stroom van gemiddeld 30% naar wel 60 à 70%. Je kan namelijk ook ‘s avonds en ‘s nachts je overtollige zonnestroom gebruiken. Zo ben je veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
- Je verbruikt meer groene energie: de stroom die je van het net haalt is niet altijd groen. Een deel van die elektriciteit is nog opgewekt met fossiele brandstoffen (bv. gascentrales). Met een thuisbatterij ben je dus milieuvriendelijker bezig, door meer 100% groene energie te gebruiken.
- Je verlaagt je energierekening op lange termijn: door de afbouw van het salderen komt het erop aan om zoveel mogelijk stroom te verbruiken als de zon schijnt. Zo bespaar je het meest op je stroomkosten. Met een thuisaccu hoef je je daar minder zorgen over te maken. Je slaat je overtollige zonnestroom sowieso op in die batterij. Dat is de beste garantie op een zo laag mogelijke energierekening.
- Je hebt een back-up bij pannes of storingen: valt de elektriciteit plots uit? Met een thuisbatterij is zo’n storing geen probleem. Al je apparaten en verlichting blijven gewoon werken.
Overtuigd van de voordelen van een thuisbatterij? Neem dan zeker contact op met 2 à 3 erkende installateurs in je buurt. Zij bezorgen je gratis advies en prijzen op maat, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Kom nu in contact met thuisbatterij-installateurs in je buurt!