Is een thuisbatterij rendabel?

Investeren in een thuisbatterij heeft verschillende voordelen, maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd rendabel is. Je wordt minder afhankelijk van het energienetwerk, maar het prijskaartje ligt redelijk hoog. De rentabiliteit van een thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren. We bespreken ze in dit artikel.

 

 

Wat beïnvloedt de rentabiliteit van thuisbatterijen?

De rentabiliteit van je thuisaccu hangt af van verschillende factoren:

FACTOR 1: kostprijs thuisbatterij
FACTOR 2: kwaliteit thuisaccu
FACTOR 3: combinatie met zonnepanelen
FACTOR 4: je woonplaats

Interesse in een thuisbatterij? Laat je dan adviseren door een ervaren installateur. Hij beschikt over de juiste technische know-how om niet alleen de beste thuisaccu op jouw maat voor te stellen, maar die ook correct en vlot te plaatsen. Start hier je aanvraag.

 

FACTOR 1: kostprijs van een thuisbatterij

Het prijskaartje van een thuisbatterij is nog steeds aan de hoge kant. Gemiddeld betaal je tussen € 4.000 en € 10.000 voor een thuisbatterij, afhankelijk van het merk, type en de capaciteit. Verwacht wordt wel dat de prijzen binnen dit en 5 jaar dalen naar ongeveer 4.000 euro, inclusief plaatsing en btw. Dat zal de rentabiliteit van thuisbatterijen alleen maar ten goede komen. De bekendste merken zijn Tesla, Mercedes, LG en Philips.

Meer weten over de prijs van een thuisbatterij? Lees er hier meer over.

 

FACTOR 2: kwaliteit van de thuisbatterij

De kwaliteit van een thuisbatterij kunnen we opsplitsen in 3 belangrijke onderdelen:

  • Capaciteit: wordt bepaald in functie van de grootte van je zonnepanelen installatie. Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. Door de productie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar af te stemmen haal je de beste resultaten.
  • Rendement: het rendement van lithium-ion batterijen bedraagt ongeveer 95%, daar waar dit bij minder performante batterijen slechts 70% is. De keuze voor een kwalitatieve batterij kan dus 25% extra opslag van elektriciteit betekenen.
  • Levensduur: de maximale levensduur van een batterij is 20 jaar. De meeste fabrikanten bieden een garantie aan tot 10 jaar. Maar 10 jaar meer of minder maakt een groot verschil voor de rentabiliteit van je thuisbatterij. De gemiddelde levensduur wordt dan ook geschat op 14 à 15 jaar.

TIP: wil je weten welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw zonnepanelen? Een vakman kan je hierbij helpen. Krijg hier gratis advies.

 

FACTOR 3: combinatie met zonnepanelen

Het is mogelijk een thuisbatterij te installeren als je geen zonnepanelen hebt. Alleen is dat absoluut niet rendabel. Je kan de batterij ’s nachts opladen gebruikmakend van het goedkopere nachttarief. Zo bespaar je jaarlijks ongeveer € 100, maar daarmee heb je de aankoop van de thuisbatterij niet terugverdiend.

Thuisbatterijen combineer je het best met zonnepanelen. Door de installatie van een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je eigen geproduceerde elektriciteit van 30 naar 70%. Dat resulteert in een aardige besparing op je energiefactuur, maar is toch nog onvoldoende om thuisbatterijen rendabel te maken.

In Nederland kan je de aanschafprijs van zonnepanelen drukken dankzij premies en subsidies. Voor thuisbatterijen zijn er helaas nog geen financiële voordelen beschikbaar. Loont het dan om een thuisbatterij te plaatsen? Absoluut, je leest er meer over in het artikel over subsidies voor thuisbatterijen.

 

thuisbatterij met zonnepanelen

 

FACTOR 4: je woonplaats

Veranderingen op lokaal en landelijk niveau in de wetgeving van energiebeheer en -voorziening hebben ook een invloed op de rentabiliteit van thuisbatterijen. Momenteel fungeert het net als een ’thuisaccu’ dankzij de salderingsregeling. Maar door de graduele afbouw van deze regeling zal je minder geld krijgen voor de overtollige stroom die je het net opstuurt. Zo komt de nadruk te liggen op het verhogen van je zelfconsumptie. Dit maakt thuisbatterijen interessanter omdat je zo efficiënter de overtollige groene stroom kan stockeren en gebruiken. Dit beïnvloedt rechtstreeks de rentabiliteit van een thuisaccu.

 

CONCLUSIE: is een thuisbatterij rendabel?

Er zijn tal van redenen om te investeren in een thuisbatterij. Zo kan je meer van je geproduceerde energie gebruiken en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bovendien kan je extra besparen op je energierekening. Een overzicht van de voordelen van een thuisbatterij ontdek je hier. Daartegenover staat natuurlijk de hoge kostprijs van een thuisbatterij, waardoor de terugverdientijd vrij lang is. Als de prijzen echter blijven dalen, wordt de investering steeds interessanter.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Via onze offertedienst ontvang je 2 à 3 verschillende prijsvoorstellen. Door deze te vergelijken krijg je niet alleen zicht op de verschillende prijzen, maar ook op de adviezen, merken, prijsopbouw, … Interesse? Vul dan het onderstaande formulier in.

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs